شهروند| موضوع سگگردانی در پارکها اوایل تابستان بود که مطرح شد و در نهایت رسید به طرحی به نام «صیانت حقوق عامه در مقابل حیوانات خطرناک و مضر». عنوان طرح نشان میداد قرار است حقوق عامه در مقابل حیوانات خطرناکی حفظ شود که در دهه اخیر خریدوفروش قاچاق و نگهداری آزادشان موجب سلب آرامش شده، با اینحال عناوین موجود در طرح، از نوعی تشتت آرا و کار غیرکارشناسی خبر میداد؛ بهخصوص حضور لاکپشت، خرگوش و گربه! قرار گرفتن نام این حیوانات در کنار سگ و میمون و همچنین مار، تمساح و سوسمار، به شگفتیها دامن میزد اما 75 نماینده چنین طرحی را امضا کرده بودند. این طرح قرار است با تکیه بر الحاق ۴ ماده به قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم تعزیرات) تبدیل به قانون شود. براساس ماده الحاقی اول (ماده ۶۸۸ مکرر ۱) جریمه نقدی معادل ۱۰ تا ۳۰ برابر حداقل حقوق کارگری (که سالانه توسط دولت و اتحادیههای مربوطه تعیین و اعلان میگردد) برای تخطیگران اعمال شود؛ افرادی که به هر نحوی در واردات، تولید، تکثیر، پرورش، خریدوفروش، حملونقل و گرداندن و نگهداری حیوانات وحشی همچون کروکودیل (تمساح)، لاکپشت، مار، سوسمار، گربه، موش، خرگوش، سگ و سایر حیوانات نجسالعین و میمون دخیل میشوند. آخرین اعلام شورای عالی کار از میزان حداقل حقوق و دستمزد سالجاری، ۲ میلیون و ۶۵۵ هزار تومان بدون حق مسکن، بن کارگری و حق اولاد است و چنانچه رقم مجازات را با این حقوق تطبیق بدهیم، میرسیم به جریمهای در حدود 26 میلیون و 550 هزار تا ۷۹ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان.
با توجه به موارد مندرج در این طرح، در ادامه بخشهایی از صحبتهای موافقان و مخالفان را میخوانید.
مخالفان
زندگیها دارد غربی میشود
مجتبی ذوالنوری، نماینده قم: در حالحاضر در یک فرآیند نرم، سبک زندگیها کاملا دارد غربی میشود، تقیدات کنار میرود و مشکلات جدی ایجاد میکند. مثلا وقتی چند خانواده در یک مجتمع مسکونی زندگی میکنند و یکی از همسایهها از سگ نگهداری میکند، فرزندان کوچک و نوجوان دیگر همسایگان در اثر چشم و همچشمی، خانواده خود را مجبور به خرید و نگهداری حیوان خانگی میکنند و پدر و مادر نمیتوانند در این مواقع فرزندان خود را کنترل کنند. ما مواردی داشتهایم که عدم تمکین والدین از درخواست فرزندشان، فرار از خانه یا افسردگی و مشکلات روحی، روانی فرزندان را به همراه داشته است. بنابراین اینها آسیبهایی است که متوجه بچههای ما و خانوادههای ما میشود و هرچه که جلوتر میرویم نیز کنترل آن سختتر میشود... ما کشورهای مختلف را مطالعه کردیم و بیش از هزار و ۲۰۰ صفحه قوانین کشورهای مختلف در خصوص برخورد با پدیده نگهداری از حیوانات و مدیریت این موضوع جمعآوری شده است. در کشورهای اسلامی و حتی کشورهای غربی جریمههای بسیار سنگینی برای متخلفین در نظر گرفته شده است که برخی از آنها براساس واحد پولی ما به صدمیلیون و بیشتر میرسد. بنابراین احساس ما این بود که باید کاری صورت بگیرد تا وضعیت از این سردرگمی موجود خارج شود. این قانون نیز بسیار متنوع دیده شده است و پیشبینی شده است که در موارد مختلف باید چگونه با مسأله برخورد شود.
این کارها تبدیل به «کلاس» شده!
حجتالاسلام محمدتقی نقدعلی، نماینده خمینیشهر: متاسفانه اخیرا باب شده است که در آپارتمانها سوسمار، شیر، پلنگ، مار و لاکپشتهای خطرناک بهعنوان حیوان خانگی نگهداری میشود. در برخی از مواقع حتی این حیوانها در سطح آپارتمان رها میشوند و موجب آزار و اذیت و آسیبهای جدی جانی برای اشخاص میشود؛ به دلیل اینکه قانون خاصی هم در این زمینه وجود ندارد متاسفانه این روند هر روز در حال گسترش است تا آنجا که این کار برای برخی تبدیل به «کلاس» شده است! جلوی این کارها را میگیریم. نمونه مشهود آن در حمله سگهای خانگی به بچهها در یکی از پارکهای تهران بود که موجب زخمی شدن عدهای و حتی کشتهشدن برخی شدند! این روند بدون وجود قانون و مقررات آسیبهای بیشتری را در پی دارد لذا بنا شد که در مجلس شورای اسلامی چارچوبهایی مشخص شود تا از تکرار چنین وقایعی جلوگیری بهعمل آید تا انشاءالله حقوق مردم رعایت شود.
همسایهآزاری رو به افزایش است
اسماعیل حسین زهی، نماینده خاش: در دهه اخیر افراد زیادی در خانه خود از حیوانات نگهداری میكنند كه بهدنبال آن همسایهآزاری و حیوانآزاری در كشور رو به افزایش است. نیاز بود این طرح ارایه شود چون وقتی متخلف را دستگیر میكنند نه در سازمان محیطزیست و نه در قوه قضائیه قانونی برای برخورد با او وجود ندارد. به دنبال این هستیم كه این طرح تبدیل به قانون شود تا بر اساس آن از حقوق حیوانات صیانت شود و مانعی باشد برای كسانی كه با علم بر این قانون، موجب آزار حیوانات میشوند... طبق بیانات مقام معظم رهبری رسیدگی به معیشت مردم جزو مهمترین موارد مورد توجه مجلس یازدهم است ولی در كنار معیشت مردم كه بهدلیل تحریمهای ظالمانه است به صیانت از حقوق مردم هم باید رسیدگی كنیم. به نظر ما این طرح حتما باید ارایه میشد... كموكاستیهای این طرح قطعا در صحن علنی مجلس اصلاح میشود. تنها نگهداری از موش و خرگوش نیست؛ نگهداری از خزندگان خطرناك به یك معضل در جامعه تبدیل شده است.
اسمش محدودیت نیست
علیاکبر علیزاده، نماینده دامغان: این طرح تمام بحثش این است که از حقوق ملت صیانت شود و نظمی به قضیه دهد. فرض کنیم یک نفر کروکودیل بیاورد، چه قانونی است که جلوگیری کند؟ ضمن اینکه این کلیات طرح است اگر نمایندگان رأی دهند حتما در کمیسیون از نظرات حامیان حیوانات و دامپزشکان بهعنوان مرجع تخصصی دعوت میشود و طرح وقتی پخته شد به صحن میآید و انشاءالله تبدیل به قانون میشود... در جهان مجامع قانونگذاری وجود دارد. قانون هم یعنی محدود کردن، مثلا پشت چراغ قرمز میگویند بایست ولی من دلم میخواهد بدون توقف بروم ولی قانون محدود کرده است. مجلس هم از نمایندگان خود ملت تشکیل شده است و آنها بهعنوان نماینده 85 میلیون نفر حضور دارند... هر کشوری یک فرهنگی دارد و بر اساس آنها قوانینی در نظر میگیرند. ما هم فرهنگ خودمان را داریم و بر اساس آن برای مردم عزیز و متمدنمان تصمیم میگیریم اما این اسمش محدودیت نیست بلکه نظم دادن به مجموعه است. همانطور که گفتم ما هیچ قانونی برای اینکه مردم فرضا فیل و کروکودیل نیاورند، نداریم و هیچ تضمینی هم وجود ندارد که در آینده شاهد این امر نباشیم. بالاخره باید یک نظمی به این قضایا داد و از برخی مسائل پیشگیری کرد.
موافقان
آدرس غلط دادهاند
دکتر جواد شایانخواه، فعال حوزه دامپزشکی: مدافعان این طرح به ظاهر در مجلس در اقلیت هستند که متاسفانه آدرس غلط به آنان مخابره شده، ولی اکثریت مجلس انقلابی در کنار صنف دامپزشکی هستند و مجلس میبایست ابدا تسلیم جوسازی و جوزدگی نشود. این طرح احتمالا دنبالهرو طرحهای شکستخورده شهرداریها در پایتخت و فعالیت کلیه مطبهای دامپزشکی در اماکن با کاربری مسکونی در برخی استانهاست و این طرح نیز به احتمال زیاد در صورت همراهی صنوف مختلف دامپزشکی شانسی برای موفقیت نخواهد داشت و ایرادات جدی بر آن وارد است. مجلس نمیتواند در برابر خواسته و مطالبهگری دامپزشکان، فراخوانها و کمپینها و کارزارهای آن بیتفاوت باشد، بنابراین اگر مجلس میخواهد به رسالت خود عمل نماید، به ناچار باید به خواست عمومی دامپزشکان و حامیان حیوانات تن در دهد و تصمیمات در جهت بهرهمندی آنان صورت پذیرد. (مرکز مجازی پژوهشهای راهبردی دامپزشکی)
چرا از معیشت مردم صیانت نمیکنید؟
مصطفی داننده، روزنامهنگار: اینکه برای نگهداری حیوانات خانگی باید مقررات مشخصی داشته باشیم برکسی پوشیده نیست. در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان هم نگهداری حیوانات خانگی قانون مشخص خود را دارد، اما نمایندگان محترم مجلس بهتر نیست در این روزها که مشکلات اقتصادی کشور از در و دیوار بالا میرود به فکر ارایه طرحهایی برای حل گرههای زده شده به اقتصاد کشور باشند... چه کسی قرار است از معیشت مردم صیانت کند؟ چرا طرحی ارایه نمی دهید تا اموال مردم در بورس را صیانت کند؟ یا کاری نمیکنید که ارزش پول ملی بالا رود؟... کافی است حضراتی که این طرح را امضا کردهاند سری به خیابان بزنند و از مردم در مورد آن سوال کنند و بگویند آیا این طرح اولویت شما هست یا خیر؟ و جواب مردم را بشنوند... طرحهایی که در حال تصویب است، دردی از مشکلات جامعه را حل نمیکند و بیشتر نگرانی را به آنها تحمیل میکند. همین الان بسیاری با اضطراب کمیسیون ویژه طرح صیانت را پیگیری میکنند؛ چون میدانند این طرح خیلی به بهبود وضعیت اقتصادی زندگی آنها کمک نمیکند و شاید به خطر هم بیندازد. (عصر ایران)
خرگوش و گربه خطرناکند؟!
هومان دوراندیش، روزنامهنگار: قصۀ «صیانت از حقوق عامه در برابر حیوانات خطرناک» انصافا جزو عجایب است. حیوان خطرناک برای انسان، قاعدتا شیر، ببر، پلنگ، خرس، یوزپلنگ، اسب آبی و نهنگ و ... باید باشد، اما در طرح ارایهشده از سوی برخی از نمایندگان مجلس، خرگوش و گربه هم جزو حیوانات خطرناک محسوب شدهاند. احتمالا گفته خواهد شد که ما «حیوانات مضر» را هم مدنظر قرار دادهایم. به همین دلیل خرگوش و گربه و لاکپشت و موش را هم در کنار تمساح و سوسمار در این طرح گنجاندهایم، اما اگر منظور از حیوان مضر، حیوانی است که قرابتش به انسان میتواند به بیماری انسان منجر شود، قطعا گاو وگوسفند مضرتر از گربه و لاکپشت هستند. شهر و روستا هم ندارد. همزیستی انسان روستایی با گوسفند، بهمراتب برای انسان بیماریزاتر است تا همنشینی انسان شهری با لاکپشت!