[عبدالباسط انصاری] روز سهشنبه بود که 6 عضو شورای امنیت خواستار تشکیل جلسه محرمانه این نهاد درباره افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده 60 درصدی ایران و وضعیت برنامه هستهای کشورمان شدند. آمریکا، انگلیس، فرانسه، یونان، کرهجنوبی و پاناما اعضای دائم و غیردائم این نهاد بودند که درخواست این جلسه را مطرح کردند. طرح درخواست ناگهانی برای تشکیل این جلسه فوری با محوریت آمریکا، فرانسه و انگلیس سبب شکلگیری گمانهزنیهای متعددی حول اهداف این اقدام شد.
این 6 کشور به بهانه نزدیک شدن سطح غنیسازی ایران به حدود درجه تسلیحاتی وادار کردن ایران به پاسخگویی به آژانس و «توضیح موارد باقیمانده مربوط به مواد هستهای اعلام نشده[ادعایی] که در چندین مکان در ایران شناسایی شده» را خواستار شدهاند. همزمانی این حرکت با ارسال نامه محرمانه ترامپ برای مقامات کشورمان از طریق انور قرقاش مشاور رئیس امارات نیز قابل تامل است.
خبرگزاری رویترز با انتشار خبر تشکیل جلسه شورای امنیت نوشت: «کشورهای غربی میگویند که هیچ نیازی به غنیسازی اورانیوم تا این سطح بالا در هیچ برنامه غیرنظامی وجود ندارد و هیچ کشور دیگری این کار را بدون تولید بمب هستهای انجام نداده است. ایران ادعا میکند که برنامه هستهای آن صلحآمیز است.»
علاوه بر این در روزهای اخیر مقامات روس نیز با حمایت از رویکردهای دیپلماتیک ایران، به انتقاد از کشورهای غربی و زیاده خواهی آنان در مقابل ایران پرداختند. «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی با انتقاد از کارشکنی غرب در مذاکرات سالهای 2021 و 2022 عنوان کرد هیچ جایگزینی برای برجام وجود ندارد. وی همچنین گزارش گروسی اخیر درباره برنامه هستهای ایران را نگرانکننده خواند. وی همچنین عنوان کرد افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده 60 درصدی ایران به سبب تحت نظارت بودن، حساسیتی ندارد. لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در گفتوگویی به انتقاد از آمریکا و گره زدن رویکردهای منطقهای ایران و مذاکرات هستهای پرداخت. ایرنا از قول وی نوشت: «آمریکا میخواهد توافق هستهای جدید را با الزام ایران به عدمحمایت از تعدادی از گروهها در خاورمیانه مرتبط کند، اما این گزینه کارساز نخواهد بود... همه کشورهای حوزه خلیجفارس فراتر از مرزهای خود نفوذ دارند. من معتقدم شرایطی که در آن همه کشورها به جز ایران حق نفوذ بر سایر کشورهای منطقه را داشته باشند، سناریویی غیرممکن است.»
بر این اساس در مورد طرح مسئله افزایش ذخایر اورانیوم با غنای بالای ایران در شورای امنیت و ارسال نامه ترامپ از طریق امارات نکاتی چند گفتنی است است: نخست آنکه آمریکا درصدد آن است که با افزایش حساسیتها و تشدید رویکرد امنیتیسازی برنامه هستهای ایران، جمهوری اسلامی را وادار به پذیرش خواستههای خود و تن دادن به هر توافقی شامل تشدید نظارتها و محدود کردن برنامه هستهای خود کند. طرح موضوع در شورای امنیت قریب 7 ماه تا پایان مهلت قطعنامه 2231 و بند غروب 10 ساله برجام را میتوان در همین راستا ارزیابی کرد. در حقیقت ترامپ درصدد ارسال این پیام است که ایران باید بین فعال شدن مکانیسم ماشه و خطرات ناشی از آن و تن دادن به هر توافقی، دومی را انتخاب کند. دومین نکته نیز آن است که همزمانی این مسئله با ارسال نامه از طریق امارت تصادفی نیست. آمریکا احتمالا با تعیین شروطی عجیب و ناممکن ازجمله محدودکردن فعالیتهای منطقهای کشورمان - نکتهای که وزیر خارجه روسیه نیز به آن اشاره کرده است - مسیر مذاکره را سخت کند، اما در افکار عمومی داخلی و جهانی القا کند که بهدنبال حل مسئله از طریق مسالمتآمیز و دیپلماتیک بوده اما ایران به این روش تن نداده و مسبب تشدید تنش است.