سیما فراهانی| ماموریتهای سخت امدادگران، در دل کولاک و برف در جای جای کشور، همچنان ادامه دارد. در این سه روز اخیر، نجاتگران، عملیاتهای مختلفی را در میان سیل، برف و سرما پشت سر گذاشتند. امدادگران پای کار ایستادهاند و ماموریتهای سخت و طاقتفرسایشان همچنان تمام نشدنی است. نیروهای هلالاحمر، در این روزهای برفی و بارانی در کنار مردم بودند. آنها تا پای جان با مردم ماندند. سرخپوشان جمعیت هلالاحمر در این چند روز کوتاهی نکردند و چندین شبانهروز برای حفظ جان مردم، از جانشان گذشتند. تا جاییکه رئیس سازمان امدادونجات در تشریح ارائه خدمات امدادونجات نجاتگران جمعیت هلالاحمر به متاثران از حوادث جوی گفت: «از ۱۸ بهمن تا 22 بهمن ماه، بیش از ۱۸ هزار و ۸۰۰ نفر از هموطنانمان از خدمات این جمعیت بهرهمند شدهاند.»
ارائه خدمات امدادی به بیش از ۱۸ هزار نفر
بابک محمودی افزود: «از ۱۸ تا ۲۲ بهمن ماه تا ساعت ۱۰ و۳۰ دقیقه، نجاتگران هلالاحمر در ۲۵ استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان، سمنان، فارس، قزوین، قم، کردستان، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی، هرمزگان و همدان به ۱۸هزار و۸۸۲ نفر از هموطنانمان خدمات امدادونجات ارائه دادند. ۱۳هزار و ۳۸۵ نفر در قالب ۴۴۲۰ دستگاه خودروی گرفتار شده در برف و کولاک توسط نجاتگران هلالاحمر رهاسازی شدند که در این عملیات به ۳۸۱۲ نفر از سرنشینان خودروها اسکان اضطراری داده شد، ۲۲۳۲ نفر نیز به مناطق امن منتقل شدند. در این بازه زمانی ۲۵ نفر دچار مصدومیت شدند که نجاتگران جمعیت هلال احمر پس از انجام اقدامات اولیه آنها را به مراکز درمانی انتقال دادند. ۴۶۴ تیم عملیاتی جمعیت هلالاحمر متشکل از ۱۵۲۷ نجاتگر در این عملیات حضور دارند و به هموطنانمان در حال امدادرسانی هستند.»
عملیات 200 نجاتگر در آذربایجان غربی
در این میان، نیروهای امدادی استان آذربایجان غربی در این چند روز مهمترین ماموریتهای نجات را پشت سر گذاشتند. از نجات بیمار دیالیزی گرفته تا خطر در دل کولاک برای نجات 13 مادر باردار؛ آنها سه روز سختی را پشت سر گذاشتند و همچنان نیز در حال امدادرسانی به مردم گرفتار هستند. یحیی خلیلی، معاون امدادونجات جمعیت هلالاحمر آذربایجان غربی در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» چند ماموریت را روایت میکند و میگوید: «از روز 18 بهمن ماه که بارش برف. در سطح استان داشتیم، تا 21 بهمن ماه به 2463 نفر امدادرسانی کردیم. 1508 پک امدادی شامل جیره خشک و اقلام زیستی در بین حادثهدیدگان توزیع کردیم. بیش از 900 خودرو در برف گرفتار بودند که عملیات رهاسازی آنها انجام شد. در کل بیش از 200 نیروی عملیاتی در قالب 75 تیم تخصصی در این ماموریتها در سطح استان مشارکت داشتند. در این میان ما فقط 13 مورد نجات مادر باردار از روستاهای مسدود شده داشتیم. بارش برف به قدری بود که در روزهای اول، روستای محل زندگی این مادران باردار، دچار انسداد شده بود که با همکاری راهداری بازگشایی شد. بچههای هلالاحمر در هریک از این ماموریتها، با همراهی تیمهای بهداشتی شبکه بهداشت همکاری کردند و این مادران را به مراکز درمانی انتقال دادند. 9 مورد از این ماموریتها، برای شهرستان سلماس و دو مورد هم در روستاهای ارومیه اتفاق افتاد. ما چند مورد بیمار هم از روستاهای مسدود شده به مراکز درمانی انتقال دادیم. یکی از آنها بیمار دیالیزی بود که بچهها با سختی زیاد توانستند این ماموریت را هم پشت سر بگذارند.»
سختی چند ماموریت مهم
عباس آقازاده، نجاتگر شهرستان سلماس که در پنج ماموریت نجات مادر باردار حضور داشت، در این خصوص به خبرنگار «شهروند» میگوید: «معمولا هروقت برف میبارد، این نوع ماموریتها افزایش مییابد. همیشه شبکه بهداشت به مادران بارداری که نزدیک کوهستان و روستا زندگی میکنند، اطلاع میدهد که اگر در هفتههای آخر بارداری هستند، به پانسیون داخل شهر نقل مکان کنند تا به چنین مشکلاتی برنخورند. ولی بیشتر آنها تمایل به ترک محل زندگی خود را ندارند. ما در این چند روز، حدود 40 تا 90 کیلومتر راه کوهستانی در برف راه میرفتیم تا در مسیر صعبالعبور به مادران باردار دسترسی پیدا کنیم. با هزار سختی به آنجا میرسیدیم. در این دو روز در ماموریت نجات پنج خانم باردار شرکت کردم. سختی راه و صعب العبور بودن مسیر، بزرگترین مشکل ما بود. در بسیاری از مسیرها حتی جاده دیده نمیشد. معمولا تا جایی که ممکن بود، با خودرو میرفتیم و بعد که مسیر بر اثر کولاک بسته میشد، بقیه مسیر را با پای پیاده میرفتیم. چند کیلومتری روستا، پیاده میشویم و پیادهروی میکنیم. معمولا هم ماماهای شبکه بهداشت همراهمان هستند. وقتی به این مادران دسترسی پیدا میکنیم، ماماها کارهای اولیه را انجام میدهند و بعد با بسکت و برانکارد او را حمل میکنیم و تحویل اورژانس میدهیم. اگر راه بسته و مسیر کوتاه باشد با پای پیاده او را حمل میکنیم. یادم میآید که حدودا سه سال پیش یک خانم باردار روستای برفی و در مسیر انتقال به مرکز درمانی، وضع حمل کرد. حتی اسم بچه را طوفان گذاشتند. بعد از آن ماجرا استرس ما در این ماموریتها بیشتر شده است. چون لحظات وضع حمل در خودروی آمبولانس بسیار سخت بود. برای همین فقط از این میترسیم که در مسیر، بچه متولد نشود.»
نجات بیمار دیالیزی
علیرضا نظری، نجاتگر هلالاحمر شهرستان سلماس، نیز در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» در خصوص نجات بیمار دیالیزی میگوید: «ساعت 9 صبح در روستایی در سلماس این ماجرا به ما اطلاع داده شد. آن فرد چند روز بود که باید دیالیز میشد و به خاطر مسدود شدن راه، نتوانسته بود از روستا خارج شود. بنابراین ماموریت را آغاز کردیم. تا یک مسیری با خودروی آمبولانس رفتیم. از یک جایی به بعد مسیر به طور کل بسته شده بود. با این حال سعی کردیم خودرو را تا نزدیک روستا برسانیم. کولاک شدید بود. بچهها از خودرو پیاده میشدند، زیر ماشین و مسیر را با بیل خالی میکردند تا بتوانیم خودرو را حرکت دهیم. با سختی زیاد، راه را باز کردیم، تا به یک کیلومتری روستا رسیدیم و دیگر نتوانستیم جلوتر برویم. آمبولانس همانجا متوقف شد. تقریبا یک ساعت و نیم پیاده رفتیم تا به مرد 41 ساله دسترسی پیدا کردیم. چون دیالیز او دیر شده بود، دست و پایش میلرزید. با این حال در مسیر مرتب میگفت اگر نمیشود، خودتان را به سختی نیندازید. اما به حرف او گوش نکردیم. او را در نهایت به بیمارستان خاتم الانبیای سلماس رساندیم. ساعت 4 بعد از ظهر بود که این ماموریت پایان یافت. در کل ماموریت خیلی سختی بود. یک طرف مسیر دره بود و چون راه را بلد بودیم، توانستیم دره را تشخیص دهیم. وگرنه از برف شدید، اصلا به دره دید نداشتیم.»