شماره ۳۲۷۳ | ۱۴۰۳ شنبه ۶ بهمن
صفحه را ببند
رئیس‌جمهور آمریکا از «فشار حداکثری» تا سردرگمی درباره ایران
چرخش ترامپ؟!

  [ راضیه زرگری ] رئیس‌جمهور جدید آمریکا در همین چهار روز اول نشان داده که سردرگم است به‌خصوص در سیاست خارجی کشورش؛ انگار خودش هم به روشنی نمی‌داند قرار است چه کار کند؛ او از یک سو در پی ناکامی سیاست به‌اصطلاح «فشار حداکثری» در دولت اولش علیه ایران، به‌دنبال توافق با کشورمان است و از سوی دیگر مارکو روبیو، یکی از ضد‌ایرانی‌ترین سیاستمداران ایالات متحده را به‌عنوان وزیر خارجه منصوب کرده است. او در مواجهه با ابرقدرت شرق هم سیاست‌های متناقضی پیش گرفته و درحالی‌که در نوامبر 2024 تهدید کرد در نخستین روز ریاست‌جمهوری خود، تعرفه‌های تجاری تازه‌ای را بر واردات از چین اعمال خواهد کرد، حالا به‌دنبال دست‌یابی توافقی برای منصفانه‌تر کردن فعالیت‌های تجاری بین ۲ کشور است.

«واقعا خوب خواهد بود» اگر نیازی به برداشتن گام‌های دیگر نباشد
ترامپ که شامگاه پنجشنبه چهارم بهمن همزمان با امضای فرمان‌های اجرایی به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ می‌داد گفت امیدوار است که برای حل مسائل ایران نیازی به اقدام نظامی نباشد. به نوشته نیویورک تایمز، او در پاسخ به این سؤال که آیا از حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران حمایت می‌کند، گفت: «واضح است که به این سؤال جواب نمی‌دهم، باید دید چه پیش می‌آید.» رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد که «واقعا خوب خواهد بود» اگر نیازی به برداشتن گام‌های دیگر نباشد. او همچنین در مصاحبه با فاکس نیوز گفت تنها چیزی که درباره ایران بر آن اصرار دارد این است که سلاح هسته‌ای نداشته باشد. ترامپ بدون اشاره به جزئیات گفت که در همین زمینه طی روزهای پیش رو با تعدادی از مقام‌های ارشد جلسه خواهد داشت.

ایران یک ماجرای متفاوت است
ایسنا نیز درباره مصاحبه ترامپ نوشت: دونالد ترامپ در مصاحبه با «شان هانتی» مجری فاکس نیوز گفت مطمئن است می‌تواند توافقی را با ایران برای «اطمینان مطلق پیدا کردن از دست نیافتن ایران به سلاح هسته‌ای» برقرار کند. او در این مصاحبه ادعا کرد: «ایران یک ماجرای متفاوت است. ایران یک مسئله کاملا متفاوت است. این یک معامله مذهبی[ایدئولوژیک] است. این بسیار خطرناک است.» ترامپ در سال 8102 خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام را اعلام کرد. با این حال او در مصاحبه با فاکس‌نیوز گفت اگر چهار سال پیش وارد کاخ سفید شده بود می‌توانست «ظرف یک هفته» به توافق با ایران برسد.

 تهران توافق کند!
ترامپ در این نشست رسانه‌ای با تهدید درباره اینکه «هرگز اجازه نمی‌دهم ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند». مدعی شد: «راه‌هایی برای اطمینان پیدا کردن مطلق از این مسئله وجود دارد اگر که شما یک توافق را برقرار کنید...شما باید 01 بار راستی آزمایی کنید.» او با ابراز امیدواری به اینکه «تهران توافق کند»، در عین حال افزود که اگر هم توافق نکند مسئله‌ای نیست.

چرخش به سبک ترامپ
ترامپ از سیاست فشار حداکثری در قبال ایران، حالا به اخراج برایان هوک، مسئول میز ایران در وزارت خارجه دولت قبلی‌اش از یک منصب دولتی رسیده و به نوشته نیویورک تایمز تمهیدات حفاظتی برایان هوک و مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت قبلی خود را، لغو کرده است. وی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا استیو ویتکاف را به‌عنوان مسئول پرونده ایران انتخاب کرده است و آیا او با مقام‌های ایرانی گفت‌وگوی مستقیم خواهد داشت یا خیر، گفت: «نه، اما قطعا از او استفاده خواهم کرد؛ او مذاکره کننده‌ای عالی و فردی بسیار خوب و محبوب است.» فایننشال تایمز نیز به نقل از مقامات آمریکایی نوشت ترامپ، ویتکاف را برای بررسی امکان توافق، مسئول پرونده ایران می‌کند.

از دیدار با رهبر کره‌شمالی تا تهدید روسیه و امید به توافق با چین
ترامپ در بخش دیگری از مصاحبه با فاکس نیوز گفت که قصد دارد مجددا با «کیم جونگ اون»، رهبر کره‌شمالی مذاکراتی داشته باشد. رئیس‌جمهور آمریکا در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا برنامه دارد که دوباره به سراغ کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی برود، گفت: «من این کار را خواهم کرد... من اوباما و بایدن نیستم.» به گزارش ایسنا، رئیس‌جمهور آمریکا، روسیه را به آنچه «تحریم‌های بزرگ» خواند تهدید کرده و ادعا کرد اگر جنگ اوکراین حل‌وفصل نشود با «تعرفه‌های عظیم و تحریم‌های بزرگ» روسیه را هدف می‌گیرد. رئیس‌جمهور آمریکا اظهار کرد که همچنین می‌تواند با «شی جین‌پینگ»، رئیس‌جمهور چین به توافقی برای منصفانه‌تر کردن فعالیت‌های تجاری بین ۲ کشور دست یابد. ترامپ در ادامه این مصاحبه گفت چین یک «کشور بسیار بلندپرواز» و «شی جین‌پینگ»، رئیس‌جمهور آن، یک «مرد بسیار بلندپرواز» است و اطمینان دارد می‌تواند با مذاکرات به توافقی با چین با هدف جلوگیری از حمله به تایوان دست پیدا کند.

دیگر نباید هزینه‌ای صرف ناتو شود
ترامپ همچنین در ادامه انتقادهایش از ائتلاف ناتو گفت معتقد است که آمریکا دیگر نباید هیچ هزینه‌ای برای این ائتلاف صرف کند. او در این گفت‌وگو اظهار کرد: «ما داریم از آنها(ناتو) محافظت می‌کنیم. آنها از ما محافظت نمی‌کنند. بنابراین من فکر نمی‌کنم که ما باید بیشتر از این هزینه‌ای برای آنها صرف کنیم.»

 


تعداد بازدید :  28