شماره ۳۲۷۳ | ۱۴۰۳ شنبه ۶ بهمن
صفحه را ببند
معنای اقدام نمادین رئیس‌جمهور چه بود؟
اتمام حجت با مدیران اتوکشیده

مسعود پزشکیان در ادامه سفر‌های استانی دولت وفاق، به خوزستان رفت. این سفر برای پزشکیان پرماجرا بود. این ماجرا‌ها را می‌توانیم از انتشار یک ویدیو از کاروان اسکورت ریاست‌جمهوری در اهواز با وجود یک خودروی بنز G Class تا به هم زدن سخنرانی‌های رئیس‌جمهور دسته‌بندی و ماجرا‌های آن را تعریف کنیم. اما آنچه بسیار مورد توجه و واکنش قرار گرفت، پوشیدن لباس کارگری توسط رئیس‌جمهور و اعضای دولت و شرکت در عملیات ساختمانی یک مدرسه بود.
واقع آن است که رییس جمهور منتخب ایران، آگاهانه در حال استفاده از ابزارهای ارتباطی نوینی است که او را از چنبره پروتکل‌های خشک و تشریفات غیرضرور که بین او و مخاطبان (ملت) فاصله می‌اندازد، خارج ساخته و توجه افکار عمومی را به خود جلب می‌کند.
رییس‌جمهور ایران به گونه‌ای خاص، به دنبال به دست گرفتن ابتکار عمل در رخدادهای مختلف است، پزشکیان و یاران رسانه‌ای‌اش به درستی دریافته‌اند که در مواجهه با رخدادها باید کنشگری پویا را انتخاب کرده و به مردم این پیام را ارسال کنند که دولت در کنار آنهاست و به اندازه وسع و توانایی خود در مواجهه با رخدادها، منافع ملت را مدنظر قرار داده و تلاش می‌کند، حاکمیت قانون را مستقر سازد.
آنچه پزشکیان در آن مشارکت کرد، کمک در ساخت نمادین بخشی از دیوار یک مدرسه ۱۵ کلاسه در یکی از مناطق محروم و پرجمعیت اهواز بود. کاربران فضای مجازی، مقامات رسمی و فعالان رسانه‌ای به این اقدام رئیس‌جمهور واکنش‌های متفاوتی نشان دادند که بخشی از آنها یادآور اقدامات مشابه یا واکنش‌های طرفین به چنین اقداماتی در دوران روسای جمهور پیشین بود.
پیشتر رئیس جمهور با بیان اینکه با مردم بودن هرگز به معنای پوپولیست بودن نیست، در هیات دولت گفته بود: برای بنده اینجا بودن سخت‌تر از حضور داشتن کنار و در میان مردم است؛ باور جدی دارم که مردم ولی نعمت ما هستند و باید خالصانه و صادقانه به آنها خدمت کنیم.
در همین خصوص روز گذشته کاربری در توئیتر نوشت: رفتار دکتر پزشکیان با پوپولیسم فرسنگ‌ها فاصله دارد. این در واقع نماد اعتبار و اهمیت «آموزش و فرهنگ» کلید اصلی «رفاه و توسعه ایران» است، البته برای آنها که متوجه هستند. کسی هم خودش را به آن راه بزندو داستان بسراید، هرگز نمی پذیرد. حالا صدها هزار بار هم تکرار کنید توفیری ندارد.
علاوه بر این جمعی از چهره‌های رسانه‌ای و کاربران اصلاح‌طلب نیز به طور مستقیم و غیرمستقیم از این اقدام پزشکیان حمایت کردند. یکی از فعالان رسانه‌ای نوشت: «پزشکیان حدود سه دهه قبل با وجود اینکه رئیس دانشگاه تبریز بود برای ساخت خانه‌های بهداشت، روستا به روستا لباس کارگری بر تن کرده است! و حالا در قامت ریاست جمهوری با پوشیدن مجدد لباس کارگری به صورت نمادین، مسیر اصلی که او برای سازندگی کشور می‌خواهد را به مدیران دولتش نشان داد.»
علی‌اصغر شفیعیان، مدیر و سردبیر انصاف‌نیوز با انتشار عکسی از پزشکیان در حال باغبانی اظهار داشت: «دولت پزشکیان کمبود کلاس‌های درس مدارس را حل خواهد کرد. مدیرانش امروز به خاطر او مجبور شدند گلی شوند! بعضی از آنها در عمرشان بیل را لمس نکرده بودند عکس: باغی در ارومیه که خود و فرزندانش به آن رسیدگی می‌کنند.»
عبدالرضا رئیسی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نوشت: «دیدم دوستانی نوشته‌اند که این حرکت پوپولیستی است! حرکت پوپولیستی وقتی مذموم است که توام با عوام فریبی و دماگوژی باشد و تصنعی و دروغین و شعاری. این حرکت نمادین و صادقانه نشانه عزم و اراده جدی رئیس جمهوری برای نهضت ساخت مدارس است و اگر به قول عزیزان پوپولیستی هم باشد، بجا و درست است.»
وی می افزاید:«پزشکیان اینگونه لباس نمی پوشد و اینگونه در برابر دوربین ظاهر نمی‌شود که پیام آور چیزی باشد یا تمایز و تفاوتی را به رخ بکشد و خود را به قصد جلوه‌گری ساده زیست نشان دهد، بلکه او خودش است، همان پزشک رزمنده مدرسه ساز یا همان نماینده مجلس و رئیس دانشگاه و وزیری که در همه ادوار بوده و چنین زندگی کرده است، ساده زیستی او ادا و اطواری نیست، اگر اکنون برای مدرسه سازی بیل دست می‌گیرد،
٣ دهه پیش هم برای ساخت و ساز خانه های بهداشت چنین کرده و خرق عادتی رخ نداده است.»
مجتبی بیات هم نوشت: «پزشکیان با کارهای نمادین مرز بین پوپولیسم و مردم‌مداری را ترسیم می‌کند. اولی با هدف حامی‌پروری عوام‌گرایی می‌کند و دومی در پی خیر جمعی جریان مردم را در سیاست‌گذاری و اجرای برنامه‌ها نمایندگی می‌کند. احمدی‌نژاد پوپولیست بود و پزشکیان می‌تواند به شخصیتِ نمادین دومی تبدیل شود.»
این حرکت نمادین پزشکیان به سخنرانی اخیر او در جمع فرهیختگان و نخبگان استان برمی‌گردد. رئیس‌جمهور در این سخنرانی گفت با دادن این خبر که دولت قصد دارد ظرف یک سال آینده مساله کمبود کلاس و مدرسه را حل کند، این مثال را زده بود: «در مملکت اگر من و شما بیل نزنیم با امضا چیزی درست نمی‌شود.»
سیدعباس صالحی، وزیر ارشاد در توضیح این اقدام نوشت: «در دولت هم این کار موافق و مخالف داشت، اما آقای پزشکیان تصمیم خود را گرفته بود. به نظرم باید گذاشت او خودش باشد، با شیوه‌های خودش. او می‌خواهد مدیران اتوکشیده را تکان دهد و با کاپشن‌پوشی و بیل در دست گرفتن و... سنت رایج مدیریتی را برهم‌زند. آیا می‌تواند؟ منتظر بمانیم شاید بتواند.» برخی کاربران شناخته‌شده فضای مجازی نیز معتقد بودند که این اقدام پزشکیان نمادین و مخاطب آن مدیران بودند.


تعداد بازدید :  111