[ عبدالباسط انصاری-فرشته کیانی] از ابتدای هفته جاری گمانهزنیها درباره آتشبس در غزه قوت گرفت. روز یکشنبه با سفر «دیوید بارنیا» رئیس موساد و «رونین بار» رئیس شاباک (امنیت داخلی اسرائیل) به دوحه، بسیاری از تحلیلگران از قریبالوقوع بودن آتشبس خبر دادند. العالم در گزارشی به نقل از دفتر نتانیاهو از برگزاری جلسه نخستوزیر رژیم صهیونیستی با کاتس وزیر خارجه و همچنین سران نهادهای اطلاعاتی این رژیم در شامگاه شنبه خبر داد که بهگفته تحلیلگران در راستای نهایی کردن هماهنگیها جهت آتشبس بوده است. روز یکشنبه نیز جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت بایدن به ابراز خوشبینی در رابطه با نهایی شدن آتشبس پرداخت و جی.دی ونس معاون ترامپ نیز در همان روز اعلام کرد ممکن است یک روز پیش از تحلیف ترامپ و در ساعات پایان دولت بایدن، آتشبس محقق شود. رویترز با اشاره به حضور ویتکاف و مک گورک نمایندگان ترامپ و بایدن در خاورمیانه در دوحه از نزدیک بودن آتش بس خبر داد. از روز دوشنبه اما اخبار غیررسمی بسیاری از موافقت نتانیاهو با شروط مهم و اصلی حماس مبنی بر پایان جنگ و عقبنشینی اسرائیل تا خط مرزی غزه و ایضا عقبنشینی از محورهای فیلادلفیا و نتساریم و گنجاندن این شروط در متن توافق انتشار یافت تا آتشبس در غزه بیش از هر زمان دیگری قطعی بهنظر برسد. در ادامه نگاهی به اخبار و گمانهها حول آتشبس در غزه و مفاد احتمالی این توافق خواهیم داشت:
گمانهزنیها حول آتشبس/تشدید تلاش طیف تندرو کابینه اسرائیل برای کارشکنی
بامداد دوشنبه ایرنا از قول شبکه 13 اسرائیل خبر داد در چندین بند از توافق پیشرفتهایی حاصل شده و همچنان شکافهایی وجود دارد. این شبکه اسرائیلی مسئله لیست اسرا را گره توافق خوانده و اعلام کرده بود توافق بر سر خروج کامل از غزه سادهتر و قابل حل است. در همان روز ایسنا به نقل از یدیعوت آحارونوت و از قول یک مقام اسرائیلی از قریبالوقوع بودن توافق آتشبس خبر داد. منابع غیررسمی اواخر شامگاه دوشنبه از دومرحلهای بودن توافق و آتشبس 6هفتهای در مرحله اول خبر دادند. برخی منابع از آتش بس 60روزه در مرحله اول نوشتهاند، هر چند جروزالم پست از احتمال آتشبس 42 روزه نوشت. منابع مصری نیز با تایید این مسئله از امضای پیش نویس توافق توسط حماس خبر دادند و عنوان کردند با اعلام رسمی اسرائیل، توافق دومرحله ای نهایی می شود. روز سهشنبه «ماجد الانصاری» سخنگوی وزارت خارجه قطر اعلام کرد اختلافات عمده در رابطه با آتشبس برطرف شده و طرفین مذاکره به همراه میانجیها در دوحه در حال نهایی کردن متن توافق هستند. هر چند او نسبت به تعجیل و هیجان زدگی درباره توافق هشدار داد. در همین حال منابع عبری از مخالفت شدید ایتامار بن گویر وزیر افراطی کابینه نتانیاهو و تلاش وی برای جلب نظر اسموتریچ دیگر همکاری افراطی خود برای ترک کابینه در اعتراض به توافق آتش بس خبر دادند. بن گویر در ویدئویی توافق آتش بس را اعلام شکست در برابر حماس خوانده است. در همین حال روز سه شنبه اعتراضات در سرزمین های اشغالی برای توافق فوری و آزادی اسرا شدت گرفته است. معترضان خواهان آزادی همه اسرای اسرائیلی هستند.
استیصال سربازان صهیونیست و درخواست برای آتشبس
در بحبوحه افزایش گمانه ها حول آتش بس 200 سرباز اسرائیلی در نامه ای اعلام کردند حاضر به ادامه جنگ نیستند. ایسنا در این باره نوشت: «۲۰۰ سرباز رژیم صهیونیستی با امضای نامهای خواستار توقف درگیریها در غزه و حصول آتشبس شدند. این سربازها مدعی شدهاند در صورتی که رژیم صهیونیستی به هیچگونه آتشبسی تن نداد، از ادامه این درگیری دست خواهند کشید. خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد تعداد سربازان صهیونیست که خواهان این آتشبس هستند، رو به افزایش است.»
روایت آسوشیتدپرس از چارچوب توافق
«آسوشیتدپرس» درباره جزئیات آتشبس نوشت نوشت: «این توافق دو مرحلهای براساس چارچوبی است که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، در ماه میارائه و شورای امنیت آن را تأیید کرد. در مرحله اول، حماس دهها تن از گروگانهای آسیبپذیر اسرائیلی را در ازای دهها فلسطینی زندانی آزاد میکند و نیروهای اسرائیلی از مراکز جمعیتی غزه عقبنشینی میکنند. حداقل به برخی از فلسطینیها اجازه داده میشود به خانههای خود بازگردند و کمکهای بشردوستانه افزایش مییابد. در مرحله دوم، حماس میگوید در ازای آزادی تعداد زیادی زندانی فلسطینی، عقبنشینی کامل اسرائیل[از نتساریم و فیلادلفیا] و آتشبس پایدار، گروگانهای باقیمانده اسرائیلی را آزاد خواهد کرد.»
سی ان ان: در روز شانزدهم مذاکره برای پایان جنگ صورت می گیرد
سی ان ان نیز با اشاره به پیشرفت روند اتش بس و هماهنگی گروه های فلسطینی مطابق اعلام حماس در رابطه با آتش بس نوشت: «آزادی گروگانها (اسرا) نخستین مرحله از توافق خواهد بود. مذاکرات برای رسیدن به مرحله دوم -که برای پایان دادن به جنگ است- در شانزدهمین روز اجرای توافق آغاز خواهد شد.»
مفاد آتش بس به روایت روزنامه گاردین
گاردین درباره احتمال آتش بس در غزه آورده است: «دوشنبهشب، دونالد ترامپ آتشبس احتمالی را «بسیار نزدیک» توصیف کرد و گفت: «آنها دارند آن را به پایان میرسانند و شاید تا پایان هفته». این رسانه انگلیسی درباره جزئیات توافق و مفاد اصلی آن عنوان کرده است: «33گروگان[اسیر] اسرائیلی آزاد خواهند شد. این افراد شامل کودکان، زنان ازجمله سربازان زن، مردان بالای 50سال، مجروحان و بیماران هستند. اسرائیل معتقد است که بیشتر آنها زندهاند، اما هیچ تأیید رسمی ندارد. در شانزدهمین روز توافق، مذاکرات در مرحله دوم با هدف تضمین بازگشت گروگانهای زنده باقیمانده -سربازان مرد و مردان غیرنظامی جوان- و بازگرداندن اجساد گروگانها[اسرا] آغاز میشود. در ازای گروگانها، اسرائیل تعداد قابل توجهی از اسیران فلسطینی را از زندانهای خود آزاد میکند، اگرچه تعداد آنها به تعداد گروگانهایی که زنده هستند، بستگی دارد. مقام اسرائیلی گفت که این تعداد صدها نفر خواهد بود، درحالیکه مقام فلسطینی گفت که بیش از 1000تن خواهد بود.»
نکته مبهم توافق آتشبس
خبرگزاری تسنیم نیز در گزارشی به ابهامات این توافق پرداخت و نوشت: «یکی از مبهمترین موضوعات در مذاکرات آتش بس مربوط به این است که چه کسی بعد از جنگ بر نوار غزه حکومت خواهد کرد. به نظر میرسد که در دور کنونی مذاکرات به دلیل پیچیدگی مسئله و احتمال اینکه باز هم توافق به هم بخورد، به مسئله حکومت آینده در نوار غزه پرداخته نشده است. رژیم صهیونیستی همچنان مخالف نقش حماس در اداره غزه بوده و با مشارکت تشکیلات خودگردان در مدیریت این منطقه هم مخالف است... حماس و مردم غزه و سایر گروههای فلسطینی، سیطره هیچگونه طرف خارجی بر غزه و یا حضور صهیونیستها در آن را نمیپذیرند و بارها هم بر این مسئله تاکید کردهاند.»
مقاومت پابرجا و در حال تجدید قواست
به نظر میرسد فارغ از روند اجرایی توافق یا مراحل آن، نفس عقبنشینی کامل رژیم صهیونیستی از غزه، باقی ماندن حماس و جهاد اسلامی در غزه، تجدید قوای آنان و حفظ قدر عملیاتی مقاومت و شکست نتانیاهو در نابودی کامل مقاومت، دستاورد بزرگی است. این مسئله علاوه بر شکست رژیم اسرائیل، شکست بزرگی برای متحدان این رژیم جنایتکار و در راس آنان آمریکاست که از هیچ کمکی به این رژیم دریغ نکردند و در راستای کمک به اسرائیل و توجیه جنایات اسرائیل تمام تلاش خود را به کار بستند.