درحالیکه برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی موضوع استیضاح زودهنگام دو وزیر کابینه چهاردهم را مطرح میکنند، اکثریت نمایندگان کمک به دولت را یک تکلیف میدانند و معتقدند تعامل بین دولت و مجلس میتواند به توسعه اقتصادی کشور کمک کند. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز در نطق پیش از دستور خود در روز سهشنبه ۱۱ دیماه با بیان اینکه نمایندگان توصیه موکد رهبر انقلاب مبنی بر تعامل سازنده با دولت را فراموش نخواهند کرد، گفت: سخن گفتن از استیضاح در شرایط فعلی کشور خلاف منافع ملی و فقط یک اقدام نمایشی و سیاسی محسوب میشود. به باور بسیاری از کارشناسان، در موقعیت فعلی، استیضاح اثربخش نیست و جز ایجاد مسیر دوگانه در جامعه و ایجاد تفرقه نمیتواند تأثیر مثبتی در اقتصاد کشور و معیشت مردم داشته باشد. بسیاری از نمایندگان مجلس نیز با این توصیه کارشناسان همسو هستند.
طرح استیضاح وزرای اقتصاد و نفت هنوز به هیأت رئیسه مجلس ارسال نشده است
دیروز عضو هیأت رئیسه مجلس گفت: طرح استیضاح وزرای اقتصاد و نفت در سامانه مجلس ثبت شده، اما هیچکدام هنوز به هیأت رئیسه مجلس ارسال نشده است.
احمد نادری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه هماکنون طرح استیضاح کدامیک از وزرا در مجلس مطرح است، اظهار داشت: طرح استیضاح محسن پاکنژاد، وزیر نفت با ۲۳ امضا و طرح استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد با ۷۰ امضا در سامانه مجلس ثبت شده است و استیضاحکنندگان، محورها و متن استیضاح را نیز در این سامانه ثبت کردهاند. وی بیان کرد: طبق آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، طرح استیضاح باید ابتدا به هیأت رئیسه مجلس ارسال شود و بعد از اعلام وصول در هیأت رئیسه، برای بررسی به کمیسیون مربوطه ارسال میشود. عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: البته این دو طرح استیضاح هنوز به هیأت رئیسه مجلس ارسال نشده است.
درباره وزیر نفت مذاکراتی در حال انجام است
تا استیضاح وی پس گرفته شود
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: همچنین تا جایی که بنده مطلع هستم درباره وزیر نفت مذاکراتی در حال انجام است تا استیضاح وی پس گرفته شود.
نادری تصریح کرد: به هر صورت باید ببینیم تصمیم نمایندگان طراح استیضاح چیست و آیا آنان میخواهند طرح استیضاح خود را به هیأت رئیسه مجلس ارسال کنند یا خیر. درصورتی که طرح استیضاح هر یک از وزرا به هیأت رئیسه مجلس ارسال شود، ما در هیأت رئیسه برای ارجاع به کمیسیون مربوطه و اعلام وصول آن، تصمیم میگیریم.
طرح استیضاح وزرا در شرایط فعلی سیاسی
و برخلاف منویات رهبری است
عضو فراکسیون مستقلین مجلس گفت: طرح استیضاح وزرا در شرایط فعلی اقدامی کاملا سیاسی و برخلاف منویات رهبر معظم انقلاب است. احمد فاطمی با بیان اینکه استیضاح وزرا در شرایط فعلی اقدامی کاملا سیاسی و پوپولیستی است، افزود: دولت چهاردهم چهار ماه است که کار خود را آغاز کرده و نمایندگان به جای استیضاح باید به دولت فرصت دهند تا برنامههای خود را اجرایی کند.
عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما در شرایط فعلی نیازمند وحدت و همدلی هستیم ولی از طرح این استیضاحها پیام وحدت مخابره نمیشود.
نماینده بابل در مجلس اظهار داشت: ما در مجلس بر عملکرد دولت نظارت میکنیم و طبق وظیفه قانونی خود نظارت بر حسن اجرای قوانین را در دستور کار خود داریم اما استیضاح در شرایطی که دولت کار خود را آغاز کرده زودهنگام است و با انگیزههای سیاسی انجام میشود.
استیضاح راهحل بازار ارز نیست
مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود و نایبرئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس، گفت: استیضاح برای وزرای دولت پزشکیان را زود میدانم چون دولت تازه کار را شروع کرده است. اظهارنظر کردن و قضاوت کردن خوب است، اما با توجه بهمدت کمی که دولت روی کار آمده، زود است. از سوی دیگر با توجه به شعار همدلی و وفاقی که ما دادیم، اینکه یک مرتبه به سمت استیضاح برویم درست نیست و قضاوت، قضاوت نادرستی است.
او با اشاره به ابزارهای نظارتی مجلس تصریح کرد: مجلس ابزارهای نظارتی متفاوتی دارد، مانند تذکر و سؤال. استفاده از ابزار استیضاح با توجه به زمان کم حضور وزرا در مسند کار ابزار مناسبی نیست. نایبرئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس به تأثیر استیضاح وزیر اقتصاد در بازار اشاره و تأکید کرد: استیضاح وزیر اقتصاد قطعا در بازار تأثیر منفی دارد. استیضاح شرایط بازار را بدتر میکند که بهتر نمیکند. مجلس باید وضعیت را مدیریت کند که یک مرتبه یک نگاه سیاسی منجر به اتفاقات دیگری نشود. لاهوتی به استیضاحهای مطرح در مجلس اشاره کرد و گفت: استیضاح دو وزیر بهصورت جدی در مجلس مطرح است. یکی استیضاح وزیر اقتصاد و دیگری استیضاح وزیر نفت. جریان سیاسی مخالف دولت، استیضاح این وزرا را جدی گرفتهاند. اگر سؤال یا تذکر به وزرا مطرح بود این اقدامات را سیاسی نمیدانستم، بلکه این اقدام را استفاده از ابزارهای نظارتی میدانم. اما چون استیضاح بسیار زود است، بنابراین این اقدامات را سیاسی میدانم.
دولت باید از همه ظرفیتها استفاده کند
جعفر قادری، رئیس کمیسیون ویژه جهش تولید و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴، نیز گفت: مجلس متشکل از ۲۹۰ نفر است و نگاهها و دیدگاهها کاملا متفاوت است. ۱۰ نفر میتوانند تقاضای استیضاح بدهند و استیضاح نیز اعلام وصول شود. من استیضاح وزیر اقتصاد را امضا نکردم، اما کلیت مجلس نسبت به عملکرد اقتصادی دولت نگاه خوبی ندارد و بهنظر میرسد که دولت از همه ظرفیتها استفاده نمیکند. او ادامه داد: در شرایط کنونی نماینده هم تحت فشار است. ناترازی برق و گاز از یکسو و از سوی دیگر ناترازی ارزی، مشکل ایجاد کرده است و بر این اساس نمایندگان در حوزههای انتخابیه تحت فشار هستند. رئیس کمیسیون ویژه جهش تولید تأکید کرد: تلاش میکنیم فضا را بهگونهای پیش ببریم تا حل شود. در ابتدای کار مجلس به تمامی وزرای دولت رأی داد، اما دولت باید در اولویتبندی کارها، شناسایی کارهای کلی و کلان و ترجیح مسائل کلی و کلان بر مسائل ریز و جزئی دچار خطا نشود.
تعامل دولت و مجلس برای حل مشکلات کشور ضروری است
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس از تمام توان و ظرفیت خود برای کمک به دولت استفاده میکند و معتقد است که تعامل بین دولت و مجلس ضروری است و میتواند به حل مشکلات اقتصادی کشور کمک کند. موسی غضنفرآبادی درمورد تعامل بین دولت و مجلس گفت: مقام معظم رهبری کمک به دولتها برای تحقق اهداف و برنامههایشان را یک تکلیف برای همه دستگاهها عنوان کردهاند و در این شرایط نیز همه ما باید به دولت کمک کنیم تا بتواند برنامههای خود را به خوبی پیش ببرد. عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس افزود: رهبر انقلاب درمورد دولت چهاردهم به ریاست آقای پزشکیان فرمودند که «موفقیت دولت، موفقیت همه ماست» بنابراین شرایط امروز کشور اقتضا میکند که به دولت کمک کنیم.