شماره ۳۲۵۱ | ۱۴۰۳ يکشنبه ۹ دي
صفحه را ببند
«شهروند» از مدیریت تفاوت ها و ایجاد همزیستی در مجتمع های مسکونی گزارش می دهد
آپارتمان نشینی در دنیای چند فرهنگی

 [ملیحه محمودخواه] زندگی در آپارتمان‌ها با تنوع فرهنگی، فرصتی است برای یادگیری و تبادل تجربه‌های جدید، اما این تنوع ممکن است با چالش‌هایی همراه باشد. تفاوت‌های زبانی، مذهبی و آداب و رسوم می‌تواند باعث بروز سوءتفاهم‌ها یا مشکلاتی در ارتباطات روزمره شود. با این حال، با رویکردهای مناسب مانند احترام به تفاوت‌ها، برقراری ارتباط مؤثر، تحمل و انعطاف‌پذیری می‌توان این چالش‌ها را مدیریت کرده و فضای زندگی مشترک را به محیطی مثبت و همدلانه تبدیل کرد.

پیشینه آپارتمان نشینی در ایران
شاید پنجاه سال پیش کسی فکرش را هم
نمی کرد که فرزندانش مجبور باشند در
خانه های کوچک آپارتمانی زندگی کنند. شروع ساخت آپارتمان در همان سال ها آغاز و قوانینی هم برای آن تدوین شد اما به یکباره ساخت و سازهای
 مجتمع های آپارتمانی افزایش پیدا کرد و همین موضوع
قانون های تدوین شده را تا حدودی مغفول گذاشت. اما مشکلات از جایی شروع شد که خانواده ای که تا آن زمان تمام اختیار چاردیواری را داشت ، تصور می کرد که در آپارتمان نیز می تواند به همان سبک زندگی کند و بر اجرای این سبک زندگی پافشاری هم می کرد. کارهایی نظیر بلند کردن صدای رادیو و تلویزیون، مشاجره های خانوادگی با صدای بلند، میهمانی در ساعات پایانی شب و سر و صدا در فضای مشترک از مسائلی بود که بسیاری از افراد زیر بار رعایت آن نمی رفتند.

چالش های زندگی آپارتمان نشینی
در فضای آپارتمان ممکن است افراد با چالش های زیادی روبرو شوند.  سرو صدا یکی از رایج‌ترین مشکلات در آپارتمان‌هاست. صدای تلویزیون، قدم زدن، یا حتی جاروبرقی می‌تواند برای همسایگان آزاردهنده باشد، به ویژه در ساعات استراحت. این موضوع ممکن است به اختلافات جدی و حتی تنش‌های مداوم میان ساکنان منجر شود. اما این تنها مشکل در زندگی آپارتمان نشینی نیست. استفاده از مشاعات نیز در بسیاری از آپارتمان ها به چالشی جدی تبدیل می شود .  حیاط، پارکینگ، و سالن اجتماعات از جمله فضاهایی هستند که استفاده نادرست از آن‌ها می‌تواند به نارضایتی منجر شود و داستان درگیری بین همسایه را کلید بزند.  یکی دیگر از مشکلات رایج در آپارتمان‌نشینی، تعلل یا امتناع برخی از ساکنان در پرداخت هزینه‌های مشترک است. این موضوع می‌تواند کیفیت خدمات نظافتی، نگهداری و تعمیرات ساختمان را تحت تأثیر قرار دهد و موضوع بحث و اختلاف در بین همسایه ها شود.

نگهداری حیوانات خانگی در خانه
یکی از مشکلاتی که این روزها در آپارتمان ها به موضوع بحث و جدل تبدیل شده است نگهداری از حیوانات خانگی توسط برخی از ساکنین است که  می‌تواند منبع اختلاف در آپارتمان‌ها باشد. سر و صدا، بو، یا ناهماهنگی در رفتار حیوانات ممکن است باعث نارضایتی دیگران شود. این موضوع یکی از پرچالش ترین مسائل و مشکلاتی است که بین همسایه ها رخ می دهد و گاهی کار را به دادگاه و دادسرا هم می کشاند.

گریزی از تعامل با همسایه ها در آپارتمان نشینی وجود ندارد
مرتضی پدریان ،جامعه شناس و استاد دانشگاه اصفهان در گفتگو با «شهروند» در مورد وضعیت آپارتمان نشینی در ایران می گوید: با توجه به شرایط زندگی محیطی و اقتصادی بیشتر افراد خصوصا در شهرهای بزرگ، گریزی از زندگی آپارتمان نشینی ندارند. رشد جمعیت و اقتضائات زندگی در شهرهای پرجمعیت باعث شده زندگی از خانه های بزرگ حیاط دار به خانه های کوچک روی هم منتقل شود. این سبک زندگی سبب می شود افرادی که تا پیش از این به صورت سنتی زندگی می کردند ناگزیر باشند که به قوانین ساختمان عمل کنند . او توضیح می دهد که بسیاری از این قوانین کلی است اما گاهی ساکنین برای تعامل و درک متقابل یکدیگر قوانینی را وضع می کنند تا بتوانند راحت تر کنار هم زندگی کنند . به اعتقاد این جامعه شناس رسیدن به یک فرهنگ واحد در هر مجموعه آپارتمانی در حالی که هر خانوار از فرهنگ و سنت خود تبعیت می کند کار دشواری است. اما برای مدیریت این مجموعه یا باید فرهنگ‌ها همسو شوند یا قانونی بالاتر از همه فرهنگ‌های رفتاری، ساکنین را ملزم به رعایت برخی مسائل کند. او به «قانون تملک آپارتمانها» اشاره کرده و می گوید: این قانون در وزارت راه و شهرسازی وجود دارد اما به منزله این نیست که افراد این قانون را رعایت کنند و در واقع نهادی برای نظارت بر این قانون وجود ندارد. اصولا در مجتمع ها و آپارتمان های بزرگ قوانینی وضع می شود که رضایت اکثر ساکنین را به دنبال داشته باشد .

همه چیز قانون نیست
این جامعه شناس بر این موضوع تکیه می کند که به جز بحث رعایت قانون فرهنگ ایرانی و اسلامی نیز خانواده ها را ملزم به رعایت احترام به همسایه ها می کند که این احترام متقابل و رعایت حال یکدیگر فراتر از هر قانونی است.  پدریان به این موضوع اشاره می کند که طبق آمارها تنش های آپارتمان های کوچک بیشتر از مجتمع ها و آپارتمان های بزرگ است و منطقه جغرافیایی و فرهنگ مردم در آن منطقه نیز در این موضوع بی ربط نیست و اصولا در مناطق جنوب شهر به دلیل تنوع زیاد فرهنگی بین آنها، اختلاف ها و تنش ها نیز به مراتب بیشتر است.  او توضیح می دهد که اغلب افرادی که در آپارتمان های جنوب شهر زندگی می کنند اصولا در شهرهای کوچک تر در خانه هایی حیاط دار و ویلایی زندگی می کردند که شرایط، آنها را وادار به مهاجرت کرده است به همین دلیل چندان با فرهنگ آپارتمان نشینی آشنا نبوده و بیشتر در مقابل آن می ایستند. اما ساکنین آپارتمانها در مناطق بهتر شهر سابقه آپارتمان نشینی نسبتا طولانی دارند لذا خود را با قوانین آپارتمان وفق
داده اند.

آپارتمان متعلق به همه است
محمدرضا جوادی یگانه،  استاد دانشکده علوم اجتماعی نیز بر این باور است که اگر ساکنین بپذیرند که آپارتمان متعلق به همه است بسیاری از مشکلات حل می شود  اما مشکل اینجا است که این احساس در بین برخی از ساکنین آپارتمان ها وجود ندارد و برخی خود را محق تر می دانند .  او توضیح می دهد: در بسیاری از آپارتمان ها همه ساکنین مالک نیستند و مستاجرند یا اینکه نگاه برخی از افراد به آپارتمان به منزله خوابگاه است به همین دلیل همراهی نکردن این افراد با جمع ساکنین بیشتر رخ می دهد . این جامعه شناس بر این باور است که ترویج فرهنگ اسلامی همسایه‌داری، اخلاق مداری و رعایت حقوق دیگران و آموزش آداب آپارتمان نشینی می تواند بهتراز الزام ساکنین به یک سری قوانین خشک در ایجاد فضایی آرام ثمربخش باشد. او بر این باور است که رسانه ها خصوصا صدا و سیما می توانند در ایجاد فرهنگ سازی  و آگاهی رساندن درباره آپارتمان نشینی مطلوب، تاثیر گذار باشند.  جوادی یگانه بر این نکته تاکید می کند که وقتی به انسجام فرهنگی می رسیم که پیوست فرهنگی داشته باشیم . متاسفانه در جامعه ما به موازات رشد آپارتمان نشینی فرهنگ آن رشد نکرده و سرعت تغییرات در آپارتمان نشینی بیشتر از سرعت ترویج فرهنگ آپارتمان نشینی بوده و در این بخش شاهد تاخیر هستیم .  به اعتقاد او تغییرات در سبک زندگی باید با رشد فرهنگی همراه باشد به این معنا که اگر قرار است آپارتمان نشینی گسترش پیدا کند مردم باید با سبک زندگی جدید و استانداردهای آن هم آشنا شوند.  این جامعه شناس بر این باور است که نهادینه کردن فرهنگ آپارتمان نشینی باید از کتاب های درسی آغاز شود اما متاسفانه شخصیتها، نوع زندگی اجتماعی و مسائل مربوط به آن که در کتابهای درسی ارائه می شود هنوز مطابق با زندگی سنتی گذشته است. این جامعه شناس بر این باور است که رعایت حقوق همسایه ها کار یک روز و دو روز نیست و طولانی و زمان بر است و نیاز به این دارد که فرهنگ سازی از سطوح پایین در مورد آن اجرایی شود.

چند راهکار برای زندگی مسالمت آمیز در آپارتمان

  در صورت وجود سر و صدا در آپارتمان می توان با نصب فرش، پدهای ضدصدا، یا تغییر ساختار فضاهای داخلی برای کاهش انتقال صدا اقدام کرد.
  اگر ساکنین آپارتمانی بر سر فضاهای مشترک اختلاف نظر دارند می توانند با استفاده از سیستم‌های رزرو آنلاین برای زمان‌بندی استفاده از فضاهای مشترک به تفاهم رسیده و محیط مسالمت آمیزتری را تجربه کنند. این موضوع به نظارت توسط مدیر ساختمان یا نماینده‌ای که قوانین را به‌درستی اجرا کند نیز بر می گردد.
 در مورد هزینه های ساختمان می توان یک سیستم‌ خودکار پرداخت در نظر گرفت که در زمان های مناسب یادآوری‌های خودکار برای پرداخت به موقع را گوشزد کند
  تدوین مقررات مشخص برای نگهداری از حیوانات خانگی و  آموزش صاحبان حیوانات برای رعایت حقوق سایر ساکنان و جلوگیری از ایجاد مزاحمت از دیگر قوانینی است که می توان در ساختمان آن را دنبال و از وقوع تنش در بین همسایه ها جلوگیری کرد.

 


تعداد بازدید :  36