شماره ۳۲۵۰ | ۱۴۰۳ شنبه ۸ دي
صفحه را ببند
یک اتفاق مهم پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ در آمریکا
سفر پزشکیان به روسیه برای امضای توافقنامه همکاری

مسعود پزشکیان قرار است در ۱۷ ژانویه به‌منظور امضای توافقنامه همکاری با روسیه راهی مسکو شود. رسانه آمریکایی نیوزویک گزارش داده که این توافقنامه ممکن است پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ در آمریکا به امضا برسد.
کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو در سخنانی با اشاره به آمادگی ایران و روسیه برای امضای سند جامع همکاری‌های دو کشور، از سفر رئیس‌جمهور در ۱۷ ژانویه، ۲۸ دی ماه ۱۴۰۳، به مسکو خبر داد و گفت: در این سفر توافقنامه همکاری دو کشور به امضای دکتر پزشکیان و پوتین می‌رسد.
وی کریدور شمال - جنوب را از دیگر طرح‌های اقتصادی دو کشور ایران و روسیه خواند و گفت: دوشنبه هفته گذشته دو معاون نخست‌وزیر روسیه برای رایزنی درباره این طرح به تهران سفر کردند و با رئیس‌جمهور و دیگر مقامات کشورمان در این زمینه گفت‌وگو و تبادل نظر کردند. سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه با بیان اینکه طرح انتقال گاز روسیه به ایران از دیگر طرح‎های مهم اقتصادی دو کشور است، ابراز امیدواری کرد که به‌زودی این طرح به سرانجام برسد.
ویتالی ساولیف، معاون نخست‌وزیر روسیه، دوشنبه، سوم آذرماه ۱۴۰۳، در تهران در دیدار با رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، ضمن ابلاغ سلام گرم رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر کشورش به دکتر پزشکیان، از وی باری دیگر برای سفر به روسیه در روزهای ابتدایی سال ۲۰۲۵ دعوت کرد و گفت: دولت روسیه خود را برای این سفر و مذاکرات و توافقات آن آماده می‌کند.
ساولیف در سفر کاری مشترک با الکسی اورچوک، دیگر معاون نخست‌وزیر روسیه، در تهران درباره حل و فصل مسائل طرح‌های مشترک دو کشور در عرصه حمل‌ونقل ازجمله راه‌آهن رشت - آستارا با مقامات ایرانی گفت‌وگو کردند.
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، پیش‌تر در حاشیه اجلاس سران گروه بریکس در کازان در دیدار با پزشکیان، از وی برای سفر رسمی به مسکو و امضای توافقنامه جامع دو کشور دعوت کرده بود.

علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین‌الملل، در گفت‌وگو با «شهروند»: همکاری‌های راهبردی سخت اما شدنی است

 یک کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است با امضای قراردادهای راهبردی ایران با روسیه و چین، رابطه ما با این دو کشور نزدیک‌تر خواهد شد و این می‌تواند بسیار به نفع ایران باشد.
علی بیگدلی در گفت‌وگو با خبرنگار «شهروند» اظهار داشت: مساله امضای قراردهای راهبردی با چین و روسیه از مدت‌ها قبل مطرح بوده است اما این کشورها به خاطر برخی شرایط از جمله روی کارآمدن ترامپ، خودشان را عقب کشیدند. در خبرها آمده است که رئیس‌جمهور طی روزهای آینده به مسکو سفر خواهد داشت تا همکاری‌های راهبردی بین ما و روسیه در سطح بسیار خوب و چشمگیری پیگیری شود. این موضوع حدود دو تا سه سال است که پیگیری می‌شود و امیدواریم به نتیجه برسد.وی افزود: به نتیجه رساندن این همکاری‌های راهبردی از اهمیت خاصی برای ما برخوردار است و البته کار بسیار سخت و پیچیده‌ای به نظر می‌رسد؛ چراکه ما یک نوع شراکت را با این کشورها امضا و آغاز می‌کنیم که بتوانیم سیاست‌های منطقه‌ای و جهانی‌مان را با یکدیگر هماهنگ کنیم و این کشورها حمایت‌های خاصی را در شرایط مشخص از ما داشته باشند.
بیگدلی تصریح کرد: ما قبلا از برخی حمایت‌های چین و روسیه در سازمان ملل (از جمله حق وتوی آنها) استفاده کرده‌ایم اما اگر اکنون بخواهیم قراردادهای راهبردی را با آنها پیش ببریم، رابطه ما با این دو کشور بسیار نزدیک‌تر خواهد شد و البته برای آنها نیز تعهدآور خواهد بود.  بنابراین پذیرفتن این قراردادها و ابعاد آن توسط این دو کشور بسیار کار سختی است اما اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم، قطعا از انزوای سیاسی رها خواهیم شد و بسیار به نفع ما خواهد بود.این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: نکته مهم این است که باید بدانیم روسیه و چین در روند این قراردادها چه چشم‌داشتی از ما دارند و به دنبال گرفتن چه امتیازاتی هستند. به طور مثال، آیا چین حاضر است که سرمایه‌گذاری چشمگیر و قابل توجهی در ایران انجام دهد؟ این را هم در نظر داشته باشیم که روی کار آمدن ترامپ، کار را برای ما و حتی برای چین سخت کرده است.

شعیب بهمن، کارشناس مسائل بین‌الملل، در گفت‌وگو با «شهروند»: قراردادهای راهبردی، منافع ایران را تامین می‌کند

 کارشناس مسائل بین‌الملل اظهار داشت: امضای قراردادهای راهبردی ایران با روسیه و چین می‌تواند کارکردهای مثبت داشته باشد و منافع کشورمان را تامین کند.
شعیب بهمن به «شهروند» گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به‌گونه‌ای نیست که محدود و محصور به یک یا دو کشور و یک یا دو منطقه باشد. به هرحال، موقعیت خاص ایران از نظر جغرافیایی و ژئوپلیتیکی و نقشی که کشورمان در نظام‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ایفا می‌کند، ما را همیشه به‌عنوان یک کشور مهم بین‌المللی مطرح کرده است. وی افزود: جهت‌گیری‌های سیاست خارجی ایران همواره تأثیرات قابل توجهی بر دیگران داشته و در عین حال، کشورمان از تحولات بین‌المللی نیز تأثیر پذیرفته است.
کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: در شرایطی که مناسبات ایران با غرب چندان مطلوب نیست، این بحث بسیار مطرح می‌شود که آیا ایران در چنین فضایی به سمت روابط با کشورهایی مثل روسیه و چین حرکت کند یا نه؟
بهمن تصریح کرد: پیچیدگی‌هایی که درباره ایران وجود دارد، اقتضا می‌کند که کشورمان خود را محدود و محصور نکند. بنابراین چنین استدلالی که «چون ایران با غرب ارتباط خوبی ندارد، با روسیه و چین نیز باید بی‌ارتباط باشد» اصلا پذیرفتنی و منطقی نیست. به‌ویژه اینکه این کشورها جزو شرکای مهم ایران به شمار می‌آیند و ارتباط با روسیه و چین، هم برای ایران حائز اهمیت است و هم برای طرف‌های مقابل.وی اظهار داشت: ایجاد سازوکارهایی همچون اسناد بلندمدت، نقش مهمی در توسعه روابط کشورها دارد و ایران نیز از این امر مستثنی نیست و امضای این اسناد می‌تواند چارچوبی باشد برای جهت‌دهی به سیاست‌ها و همکاری‌های آینده با این کشورها و نیز یک دیدگاه کلان و استراتژیک را مشخص کند که هم ایران و هم این دو کشور بدانند که روابطشان مثلا در دو دهه آینده در چه نقطه‌ای و در چه سطحی باید باشد. بهمن تأکید کرد: این سندها می‌تواند کارکردهای مثبت داشته باشد و منافع ایران را تامین کند.

 


تعداد بازدید :  32