شماره ۳۲۴۱ | ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۷ آذر
صفحه را ببند
افزایش انتقاد از فشاری که «مصوبه کنکوری شورا» به دانش‌آموزان وارد می‌کند
تصمیم‌گیری درباره مصوبه کنکور تا ۲ هفته دیگر

[ شهروند ] سخنگوی دولت چندی پیش با اشاره به موضوع کنکور و مسائل پیش آمده درمورد آن گفته بود دانش‌آموزان و والدینشان از ابتدای دولت نگرانی خود را بابت مسئله کنکور از مسیرهای مختلف به گوش رئیس‌جمهور رسانده‌اند، با توجه به اینکه پرونده کنکور امسال بسته شده است، در جلسات آتی شورای انقلاب فرهنگی، موضوع کنکور سال‌های آینده مجددا بررسی و کارشناسی و مورد بازبینی قرار می‌گیرد. اجرای عدالت آموزشی برای همه دانش‌آموزان در سراسر کشور از اولویت‌های جدی دولت چهاردهم است.
آزمون سراسری از سال ۱۴۰۲ براساس مصوبه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی مصوب تیر ۱۴۰۰ این شورا برگزار می‌شود. این مصوبه به تاریخ ۵ مرداد ۱۴۰۰ توسط رئیس‌جمهور وقت و رئیس شورای‌عالی انقلاب فرهنگی با عنوان مصوبه «سیاست‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)» ابلاغ شد.
مهم‌ترین تغییرات در این مصوبه، افزایش سهم سوابق تحصیلی و در واقع دروس دبیرستان در نمره نهایی کنکور، حذف دروس عمومی و برگزاری دو نوبت کنکور در سال بود تا به این شکل هم سهم و هم وزن دروس دبیرستان افزایش یابد و هم نقش کنکور به دروس اختصاصی منحصر شود. همچنین با برگزاری دو نوبت کنکور در سال میزان استرس داوطلبان کاهش یابد.
براساس بند ۳ ماده ۳ این مصوبه، «سهم نمره سابقه تحصیلی برای سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در رشته‌های پرمتقاضی در سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ فقط پایه دوازدهم به میزان۴۰ درصد با تأثیر قطعی، برای سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ فقط پایه دوازدهم به میزان۵۰ درصد با تأثیر قطعی، برای سال تحصیلی ۱۴۰۴ - ۱۴۰۵ فقط پایه یازدهم و دوازدهم به میزان۶۰ درصد با تأثیر قطعی و برای سال تحصیلی ۱۴۰۵ - ۱۴۰۶ و بعد از آن پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم به میزان۶۰ درصد با تأثیر قطعی در نمره کل نهایی خواهد بود.»
بنابراین معدل دوره متوسط و برای کنکور ۱۴۰۲ معدل پایه دوازدهم اثر قطعی و ۴۰ درصدی در نتیجه آزمون داشت و این روند تا ۱۴۰۵ افزایش یافته و به ۶۰ درصد در نمره نهایی کنکور می‌رسد. همچنین آزمون دروس عمومی رشته‌های مختلف حذف می‌شود و براساس ماده یک این مصوبه «آزمون سراسری از میان دروس تخصصی رشته‌های تحصیلی در سه سال آخر دوره دوم متوسطه در هر یک از گروه‌های آزمایشی است که براساس کتاب‌های درسی وزارت آموزش و پرورش، توسط سازمان برگزار می‌شود.»
افزون بر این، براساس ماده ۲ مصوبه «این آزمون برای پذیرش در سال تحصیلی ۱۴۰۲ و بعد از آن در هر سال دو بار برگزار می‌شود و نتیجه آن حداکثر برای دو سال و صرفاً برای همان گروه آزمایشی متقاضی معتبر است.»

دبیر شورا: باید مصوبه تأثیر قطعی معدل در کنکور را تعدیل کنیم
دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگرچه مصوبه تأثیر قطعی معدل در کنکور امتیازاتی داشته، ازجمله اینکه دانش‌آموزان به مدرسه بازگشته‌اند و به کتاب و معلم توجه شده است، اما فشار شدیدی هم به دانش‌آموزان وارد می‌شود که باید آن را تعدیل کنیم؛ این موضوع درست است و ما هم آن را قبول داریم. حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، در واکنش به اینکه اخیرا با قاطعیت اعلام کرده‌اید که حتی اگر مصوبه تأثیر قطعی معدل در کنکور هم تغییر کند، از ۳ سال دیگر اجرا خواهد شد، درحالی‌که عضو کمیسیون آموزش بر این نظر است که شورا می‌تواند مصوبه جدیدی در اصلاح مصوبه قبل خود داشته باشد تا اصلاحیه زودتر از سه سال اجرایی شود، اظهار کرد: اولا مجلس نمی‌تواند مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی را نقض کند؛ کما اینکه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نیز نمی‌تواند مصوبات مجلس را نقض کند و همانطور که مجلس نمی‌تواند مصوبات شورای‌عالی امنیت ملی یا شورای‌عالی فضای مجازی را نقض کند؛ یعنی این سه شورا، شوراهایی حاکمیتی هستند و مجلس نمی‌تواند مصوبات آنها را نقض کند. کما اینکه مراجع قضایی هم نمی‌توانند ورود کنند. بنابراین، این خود شورای‌عالی انقلاب فرهنگی است که باید تشخیص دهد که می‌تواند مصوبه را اصلاح کند یا نمی‌تواند؛ نه کمیسیون مجلس که رأی آن هم مساوی با رأی کل مجلس نیست.

تصمیم‌ شورای‌عالی انقلاب فرهنگی کاملا کارشناسانه است
وی ادامه داد: نکته دوم این است که شورای‌عالی انقلاب فرهنگی حتما با شور و مشورت نخبگان و صاحب‌نظران تصمیم می‌گیرد؛ یعنی ما به همین دلیل در بحث تأثیر معدل از کمیسیون آموزش و مرکز پژوهش‌های مجلس و همچنین وزارت آموزش و پرورش، شورای‌عالی آموزش و پرورش و حتی در تحقیقی پیمایشی از خانواده‌ها، دانش‌آموزان و معلمان نظرسنجی کردیم و نظرات را گرفتیم فقط برای اینکه تصمیم‌مان کاملا کارشناسانه باشد.

تصمیم‌گیری درباره مصوبه کنکور تا ۲ هفته دیگر در دستور قرار می‌گیرد
خسروپناه در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه اجماع دولت و مجلس بر تأثیر قطعی معدل بر پایه دوازدهم است و در پایه یازدهم و دهم اختلاف نظر وجود دارد. آیا ممکن است با اصلاح مصوبه کنکوری، فقط شاهد تأثیر قطعی معدل بر پایه مورد اجماع باشیم، گفت: باید صبر کنیم تا جلسه شورا برگزار شود. مصوبه فعلاً این است: تأثیر قطعی معدل پایه دهم، یازدهم و دوازدهم در کنکور.اگر این مصوبه تغییری پیدا نکند، همین مصوبه‌ای که الان هست باید اجرا شود. اما فکر می‌کنم این موضوع تا دو هفته دیگر در دستور قرار بگیرد. چون هنوز وزارت آموزش و پرورش نظرش را کتباً به ما نداده است. از شورای‌عالی آموزش و پرورش هم استعلام کرده‌ایم و نظر کتبی نداده‌اند. باید نظرات کتبی بیاید که ما این را در صحن شورا مطرح کنیم.


تعداد بازدید :  194