شماره ۳۲۳۴ | ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۹ آذر
صفحه را ببند
«شهروند» چگونگی عملکرد دولت را در انتخاب استانداران براساس «وعده وفاق» بررسی می‌کند
تحقق وفاق در ترکیب استانداران

روز چهارشنبه - ۱۴ آذر ماه - و پس از مشخص شدن استانداران البرز و آذربایجان غربی، روند انتخابات استانداران در دولت چهاردهم به ایستگاه پایانی خود رسید. اسکندر مومنی، وزیر کشور در مدت زمان بررسی، انتخاب و انتصاب استانداران گاه و بیگاه نیز با انتقاداتی روبه رو می شد اما در نهایت این پرونده را بست تا از این پس بنا به روایت خودش استانداران منصوب شده را برای یک سال با عملکردشان مورد ارزیابی قرار دهد.
بررسی رزومه استانداران منصوب شده نشان می‌دهد که وزیر کشور به انتخاب استانداران بومی توجه زیادی داشته است. چنانچه ۵۵ درصد استانداران بومی و تنها ۴۵ درصد آنان غیر بومی هستند.  وزیر کشور، ۳۱ استاندار را بر اساس ۵ شاخص مهم از جمله اعتقاد به وفاق ملی انتخاب کرده است. عمده این استانداران دارای سابقه در وزارت کشور و استانداری‌ها هستند.  اسکندر مومنی وزیر کشور تعهد، شایستگی، کارآمدی، عدالت محوری و مردم‌داری را از مهمترین شاخص‌های انتخاب استانداران نام برده و تاکید کرد اهمیتی ندارد که فرد انتخاب شده چه گرایش سیاسی دارد بلکه باید این ملاک‌ها را دارا باشد. وی با اشاره به شعار وفاق ملی دولت چهاردهم، گفت که «عملکرد رئیس‌جمهور در مدت اخیر نشان می‌دهد که کاملا بر عهد خود استوار بوده و هست و در انتخاب وزرا و استانداران به این شعار و رویکرد وفادار بوده‌ است. انتخاب‌ها بر همین منوال و بر اساس رویکرد وفاق ملی صورت گرفته است. این شاخص در تمامی انتصاب‌ها مدنظر قرار می‌گیرد و تفاوتی ندارد کە شخص دارای کارآمدی و مردمداری از چە قوم و جناح و تفکری باشد.»
وزیر کشور با اشاره به اینکه زینی‌وند از بدنه وزارت کشور به عنوان معاون سیاسی انتخاب شده است، بیان کرد: اولویت ما انتخاب همکاران از داخل وزارت کشور است چه معاونت‌ها، چه استانداران، فرمانداران و بخشداران.
مومنی با تصریح بر اینکه «تمرکز اصلی بر داخل وزارت کشور است ولی اگر نیاز بود از خارج از وزارت کشور هم افرادی انتخاب خواهند شد» گفت: «دولت وفاق ملی صرفا در کابینه نیست بلکه در استان ها هم باید وفاق ملی خود را نشان دهد. ملاک ما در انتخاب، تعهد، شایستگی، کارآمدی، عدالت محوری و مردم داری است.»
بر همین اساس اولین استاندار اهل سنت در کردستان، اولین استاندار عرب برای خوزستان و استانداری بلوچ برای سیستان و بلوچستان انتخاب شدند و برای اولین بار یک خانم در کردستان فرماندار شد.
در بین استانداران انتخاب شده، گرایش‌های اصلاح‌طلب، اصولگرا و اعتدالی و مستقل حضور دارند. بررسی ها از انتخابات استانداران نشان می دهد، که اصلاح طلبان حضور پر تعدادتری را نسبت به اصولگرایان و حتی مستقلان در سکانداری استانداران به دست آوردند. با بررسی گرایش های سیاسی استانداران در دولت چهاردهم می توان دریافت که ۵۳ درصد استانداران اصلاح طلب هستند، ۲۳ درصد آنان مستقل و ۲۳ دیگر به اصولگرایان اختصاص پیدا کرده است. اکثر استانداران انتخاب شده از بدنه وزارت کشور هستند که ۱۲ استاندار در گذشته هم سابقه استانداری داشته‌اند. ۸ نفر هم سابقه نمایندگی در مجلس شورای اسلامی را دارند. ۲۱ استاندار مدرک تحصیلی دکترا، ۸ نفر کارشناسی ارشد، ۱ نفر کارشناسی و ۱ نفر هم فوق تخصص دارد. آنها در رشته‌های مدیریت، جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، علوم سیاسی، اقتصاد، جغرافیا، عمران، مدیریت بحران، پزشکی، تاریخ و حقوق عمومی تحصیل کرده‌اند.
مسعود امامی یگانه با ۴۷ سال سن جوان‌ترین استاندار و سید محمدرضا موالی‌زاده  با ۷۴ سال، مسن‌ترین استاندار هستند. متوسط سن استانداران ۵۶ سال است.


تعداد بازدید :  141