شماره ۳۲۳۰ | ۱۴۰۳ سه شنبه ۱۳ آذر
صفحه را ببند
رئیس مرکز جامع توانبخشی جمعیت در گفت‌وگو با «شهروند» خبر داد
هدیه هلال‌احمر به مناسبت روز جهانی معلولان

  [سیما فراهانی ]طبق اعلام رئیس سازمان بهزیستی کشور، ۱۱میلیون معلول در کشور داریم که همه آنها می‌توانند از خدمات جمعیت‌ هلال‌احمر بهره‌مند شوند. در «ساختمان مرکز توانبخشی هلال‌احمر» زندگی برای آنها که بیمارند، در جریان است. از ساخت پروتز و ارتز گرفته تا کاردرمانی و گفتاردرمانی و خدمات دیگر در این مرکز ارائه می‌شود. در تازه‌ترین اقدام، مرکز توانبخشی جمعیت هلال‌احمر به مناسبت روز جهانی معلولان، ارائه خدمات به کم‌توانان و جانبازان را با تخفیف ارائه می‌دهد. طبق اعلام معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال‌احمر، همه مراکز توانبخشی جمعیت در سطح کشور، خدمات در حوزه ارتز، پروتز، فیزیوتراپی، کار درمانی، گفتار درمانی، شنوایی سنجی، بینایی سنجی و خدمات کلینیک‌های تخصصی البته به استثنای مواد اولیه و وسایل کمک حرکتی، را با 20 درصد تخفیف به مناسبت روز جهانی معلولان، به مراجعه کنندگان ارائه می‌دهند.

محمد حیدری، رئیس مرکز جامع توانبخشی جمعیت هلال‌احمر، در گفت‌وگو با خبرنگار «شهروند» توضیحاتی در این باره ارائه می‌دهد و می‌گوید: «کلیه مراکز توانبخشی هلال‌احمر در سراسر کشور، روز سه‌شنبه روز جهانی معلولان، خد مات خود را با 20درصد تخفیف ارائه می‌دهند. البته در حوزه ارتز و پروتز، این تخفیف فقط مشمول خدمات می‌شود. قطعات، مواد اولیه و وسایل کمک حرکتی شامل این تخفیف نمی‌شود. معاونت درمان جمعیت این بخشنامه را به ما و کلیه استان‌ها ابلاغ کرده است. ما اغلب، در این مناسبت‌ها، اقداماتی انجام می‌دادیم. همه ساله برای قشر معلولان عزیز خدمات خاص را ارائه می‌کردیم. اما امسال به صورت نظام مندتر، در این روز خاص چنین هدیه‌ای به معلولان ارائه شد. مرکز جامع توانبخشی در چند سال اخیر با توافقاتی که با بهزیستی استان تهران کردیم، مساعدت‌هایی را با افراد تحت پوشش بهزیستی در نظر گرفتیم. فرد با ارائه معرفی‌نامه از سوی بهزیستی، به ما مراجعه می‌کند. بخشی از هزینه‌هایش را بهزیستی و بخشی را هم ما از بودجه جمعیت هلال‌احمر پرداخت می‌کنیم. البته همه این‌ها به سیاست‌های بهزیستی و جمعیت هلال‌احمر و سطح معیشتی فرد، بستگی دارد. حتی کسانی که وضعیت معیشتی زندگیشان بسیار خاص بوده به ما معرفی شدند و به دلیل بضاعت خیلی کم، تمام هزینه‌هایشان از سوی خیران و نیکوکاران جمعیت تقبل شده است.»

خدمات برای عموم آزاد است
راه‌اندازی مرکز و کلینیک‌های پیشرفته، بازسازی و نوسازی مرکز فیزیوتراپی، راه‌اندازی مراکز توانبخشی جدید در استان‌ها برای ارائه خدمات بیشتر و ده‌ها اقدام دیگر برای تقویت خدمت‌رسانی به توانخواهان از دستاوردهایی است که طی این مدت به وضوح قابل لمس بوده است. با رویکردها و پیگیری‌های کولیوند، اتفاقات بسیار مثبت و خوب در معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال‌احمر همچنان ادامه دارد. محمد حیدری، رئیس مرکز جامع توانبخشی جمعیت هلال‌احمر، در توضیحاتی در این خصوص ارائه می‌دهد و می‌گوید: «مرکز ما کلینیک‌های مختلفی دارد. مثلا کلینیک پروتز که برای ساخت اندام‌های مصنوعی است. یعنی کسی که دچار قطع عضو شده است به ما مراجعه می‌کند و مناسب‌ترین پروتزی که قابلیت ساخت داخل کشور را دارد، برایشان انتخاب می‌کنیم. این پروتزها با قیمت مناسب به آنها عرضه می‌شود. درواقع هزینه خدمات در مرکز ما در ساخت پروتز حدود نصف قیمت بیرون است. علاوه بر این، ما این خدمات را با حمایت‌های جمعیت هلال‌احمر و با مشارکت خیرین و بودجه سازمان داوطلبان انجام می‌دهیم. یعنی آنهایی که بی‌بضاعت و محروم هستند از مساعدت‌های ما بهره‌مند می‌شوند. در این مرکز ارائه خدمات برای عموم آزاد است. خیلی‌ها تصور می‌کنند که فقط برای اعضای هلال‌احمر است ولی ارائه خدمات برای عموم آزاد است. اغلب خدمات توانبخشی همه با هم یکجا ارائه می‌شود. مثلا اگر یکی سکته مغزی کرده است، نیاز به گفتار درمانی، فیزیوتراپی، پروتز و نیاز به کاردرمانی دارد و می‌تواند همه خدمات را به صورت تیمی و چندتخصصی در یک مرکز با کیفیت و قیمت بسیار مناسب انجام دهد.»

بازسازی زندگی روزمره یک فرد توانخواه
یکی از مهم‌ترین اقدامات اخیر مرکز توانبخشی هلال‌احمر، اتاقی است که خانه معلولان را تداعی می‌کند. زندگی روزمره یک فرد توانخواه در این اتاق بازسازی می‌شود. در این اتاق آنها یاد می‌گیرند که چطور مستقل باشند. چطور بتوانند به زندگی عادی خود برگردند و چطور بتوانند از وسایل خانه‌شان بدون نیاز به حمایت دیگران، استفاده کنند. کلینیک آموزش فعالیت‌های روزمره زندگی با هدف خدمات آموزشی به افراد کم‌توان احداث شده است. رئیس مرکز جامع توانبخشی جمعیت هلال‌احمر در این باره می‌گوید: «درحال حاضر یکی از مهم‌ترین کلینیک‌هایی که اخیرا افتتاح کردیم ‌ای‌دی‌ال یا همان فعالیت‌های روزمره زندگی است. در این بخش مثلا افرادی که سکته کرده‌اند و تا دیروز داشتند زندگی عادی خودشان را می‌کردند و مستقل بودند، الان نیاز به حمایت دارند. ما محیطی مثل خانه را مناسب‌سازی‌ کردیم و به آنها نحوه زندگی جدیدشان را آموزش می‌دهیم که فرد با کمترین نیاز به دیگران بتواند از وسایل زندگی استفاده کند. فرد یاد می‌گیرد خانه خودش را چطور تجهیز و مناسب‌سازی‌ کند. هدف از ایجاد این کلینیک بهبود مشارکت و افزایش استقلال افراد مراجعه‌کننده در ایفای نقش‌های موردنیاز در منزل و مکان‌های دیگر و آموزش فعالیت‌های روزمره زندگی به افراد کم‌توان و ناتوانی است که در مهم‌ترین فعالیت‌های روزمره خود مانند استحمام، پوشیدن لباس، دستشویی رفتن، تهیه و خوردن غذا و مسائلی از این قبیل دچار مشکل هستند، است.»

استفاده آسان از ویلچر  
رئیس مرکز جامع توانبخشی جمعیت هلال‌احمر از راه‌اندازی یک واحد دیگر در مرکز توانبخشی جمعیت هلال‌احمر خبر می‌دهد و می‌گوید: «ما برای دسترسی معلولان عزیز به تنوع خدمات، سعی کردیم فضاهای مناسبی را در این مراکز فراهم کنیم تا آنها با قیمت مناسب خدمات خود را از جمعیت دریافت کنند. یکی از این اقدامات، راه‌اندازی مرکز مناسب‌سازی ویلچر با همکاری کمیته بین‌المللی صلیب سرخ است. از اواخر سال گذشته بود که واحد مناسب سازی ویلچر راه‌اندازی شد. معمولا استفاده از ویلچر برای افراد کم‌توان خیلی سخت و دشوار است و بر اساس پژوهش‌های انجام شده افرادی که از ویلچر استفاده می‌کنند به مرور زمان دچار آسیب‌های ثانویه ناشی از استفاده از آن می‌شوند. به همین دلیل بود که روی این مساله کار شد و در نهایت تیم‌های بین‌المللی صلیب سرخ به ایران آمدند و به تیم‌های منتخب در سراسر کشور این آموزش‌ها را ارائه دادند تا برای مناسب‌سازی تخصصی ویلچر، اقداماتی در هلال‌احمر انجام شود. درنهایت نیز کلینیک تخصصی ویلچر سرویس در معاونت تخصصی ایجاد شد. جمعیت هلال‌احمر با راه‌اندازی این مراکز، مرتب تلاش می‌کند تا فضاهای مناسبی برای ارائه خدمات به این عزیزان فراهم کند. ما نیز درصدد رشد و ارتقای کمی و کیفی خدمات هستیم و کلینیک‌های مختلف را دایر می‌کنیم.»

ارائه خدمات در شیفت عصر
مرکز توانبخشی هلال‌احمر سال‌های زیادی است که فعالیت می‌کند. اوایل بیشتر صبح‌ها فعالیت داشت و از ابتدای اردیبهشت ماه برای شیفت عصر هم فعال شده است. حیدری با تاکید بر روی این موضوع می‌گوید: «فعال سازی شیفت عصر مرکز برای ما اهمیت زیادی دارد.خدمات کاردرمانی، فیزیوتراپی، تغذیه، توانبخشی بیماران سکته مغزی، توانبخشی سالمندان و نوروتراپی و روانشناسی را در شیفت عصر هم فعال کردیم و خدمات ارائه می‌دهیم. چراکه در شیفت صبح ممکن بود بعضی‌ها شاغل باشند و برایشان رفت و آمد بسیار سخت می‌شد. بنابراین، خدمات با همان تعرفه صبح از ابتدای سال جاری در شیفت عصر هم ارائه می‌شود تا توانخواهان بتوانند سهل‌تر و آسان‌تر از امکانات ما استفاده کنند.»

قصد داریم کلینیک توانبخشی بیماران قلبی و ریوی را فعال کنیم

رئیس مرکز جامع توانبخشی جمعیت هلال‌احمر، همچنین درخصوص اقدامات جدید این مرکز نیز توضیحاتی ارائه می‌دهد و می‌گوید: «در آینده در صدد این هستیم که کلینیک توانبخشی بیماران قلبی و ریوی را فعال کنیم. آن دسته از بیمارانی که نیاز به توانبخشی تخصصی دارند، در این واحد خدمات دریافت می‌کنند. مثلا برای بیمارانی که نیاز به ملاحظات مراقبتی خاص دارند و باید تحت نظر باشند، محیطی فراهم می‌کنیم که بتوانند این خدمات را دریافت کنند. امیدواریم که با معرفی این خدمات به جامعه معلولان، بتوانیم گام موثری برای ارائه خدمات با کیفیت به این بخش از جامعه برداریم. همچنین تعرفه‌های ما نیز در مقایسه با تعرفه بخش خصوصی بسیار مناسب‌تر است. به خصوص در بخش ارتز و پروتز، تعرفه‌ها فاصله زیادی با بخش خصوصی دارد.»

 درباره مرکز جامع توانبخشی هلال‌احمر

جمعیت هلال‌احمر فعالیت‌های توانبخشی خود را در راستای ماموریتها و اهداف بشردوستانه را تحت عنوان مرکز ارتوپدی فنی آغاز کرد. با گسترش حیطه خدمات و افزوده شدن سایر رشته‌های توانبخشی به خدمات مذکور، مرکز جامع توانبخشی در سال 1379 با فضایی به مساحت حدود 11 هزار مترمربع و بهره‌مندی از آخرین تکنولوژی‌های روز و بکارگیری کادری مجرب، بعنوان یکی از بزرگترین و محوری‌ترین مراکز توانبخشی جمعیت در سطح کشور راه‌اندازی شد. این مرکز در حال حاضر با برخورداری از کلینیک‌های ارتز، پروتز، کفش طبی و اسکن کف پا، پروتزهای سیلیکونی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، توانبخشی سالمندان، آسیب های نخاعی، شنوایی شناسی، گفتار درمانی، تغذیه، حرکات اصلاحی، مشاوره و روانشناسی و همچنین کلینیک‌های چند تخصصی قطع عضو، ناهنجاری‌های ستون فقرات و سکته مغزی، خدمات با کیفیت و متمایزی را به عموم مردم علی‌الخصوص اقشار کم درآمد ارائه می‌کند. بازگشت افراد دارای معلولیت به زندگی و استقلال فردی و اجتماعی آنها، مهم‌ترین هدفی است که جمعیت هلال‌احمر روز به روز بیشتر به سمت ارائه خدمات توانبخشی می‌رود. این خدمات در مرکز جامع توانبخشی هلال‌احمر، مرتب در حال گسترش است و این جمعیت را در کنار ارائه خدمات امدادی و بشردوستانه، به یکی از مهم‌ترین قطب‌های ارائه خدمات توانبخشی در کشور تبدیل کرده است. حالا دیگر خدمتگزاری معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال‌احمر بیش از گذشته برجسته و نوسازی شده است. جمعیت هلال‌احمر در سال های اخیر به عنوان یکی از مراکز تخصصی، خدمات متعددی به افراد کم توان ارائه کرده و تلاش می‌کند تا با هزینه ای به مراتب پایین تر از بخش خصوصی، خدمات خود را به مراجعه کنندگان ارائه دهد.


تعداد بازدید :  247