روز گذشته خبرگزاریهای بینالمللی از معرفی برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۲۴ خبر دادند- که یک نویسنده کره جنوبی 54 ساله به نام «هان کانگ» است که در یکی دو سال گذشته کتابهایی مانند «گیاهخوار» و «اعمال انسانی» از او به زبان فارسی ترجمه شدهاند. بسیاری نوبل ادبیات امسال را در ادامه موج کرهای میدانند که پیشتر هنرهای نمایشی این کشور به خصوص موسیقی و سریال و فیلمهای کرهای را در جهان محبوب کرد- و حالا این موج به ادبیات کره نیز رسیده که شاید کمتر از بیست سال قدمت داشته باشد!
ایسنا در گزارش مربوط به این خبر نوشته: آکادمی سوئدی نوبل برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۲۴ را اعلام کرد و به این ترتیب «هان کانگ» نویسنده اهل کره جنوبی را برای «نثر شاعرانهاش که آسیبهای تاریخی را شامل میشود و شکنندگی زندگی انسان را آشکار میکند» شایسته دریافت جایزه نوبل دانست. وبسایت جایزه نوبل همزمان با اعلام این نویسنده به عنوان برنده جایزه نوبل ادبیات امسال نوشت که «هان کانگ در آثار خود با آسیبهای تاریخی و مجموعهای از قوانین نامرئی مواجه میشود و در هر یک از آثارش شکنندگی زندگی انسان را به نمایش میگذارد. او آگاهی بینظیری از پیوندهای جسم و روح، زنده و مرده دارد و در سبک شعری و تجربی خود به مبتکری در نثر معاصر تبدیل شده است».
آکادمی نوبل که سال گذشته «یون فوسه» نمایشنامهنویس و رماننویس نروژی را برای «نمایشنامهها و نثرهای بدیعی که صدای ناگفتنیهاست» به عنوان برنده جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۳ معرفی کرده بود؛ از سال ۱۹۰۱ تاکنون ۱۱۷ جایزه نوبل ادبیات اهدا کرده- که چهار مورد از این جایزهها مشترکا به دو نفر اهدا شدهاند. همچنین تاکنون ۱۸ زن توانستهاند برنده جایزه نوبل ادبیات شوند که آخرینش تا پیش از امسال «آنی ارنو» نویسنده فرانسوی بود که در سال ۲۰۲۲ برنده این جایزه مهم شده بود. از آمارهای مهم دیگر میتوان به جایزه «رودیارد کیپلینگ» نویسنده «کتاب جنگل» اشاره کرد که با دریافت این جایزه در ۴۱ سالگی جوانترین برنده نوبل شناخته میشود. «دوریس لسینگ» هم با دریافت نوبل در ۸۸ سالگی مسنترین برگزیده شناخته میشود.