معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از شناسایی ۱۵۱ بیمار قطعی تب دنگی در کشور تاکنون خبر داد و گفت: «پشه آئدس به استان تهران نرسیده و فقط یک بیمار شناسایی شده است.»
حسین فرشیدی افزود: «از ۲۶ اردیبهشت تاکنون ۱۵۱ مورد بیماری قطعی تب دنگی در کشور شناسایی شده که عمدتا بیماران کشورهای دیگر بودهاند که وارد ایران شدهاند.» وی تصریح کرد: «از این ۱۵۱ بیمار فقط ۱۲ بیمار سابقه سفر نداشتهاند و با اقدامات بالینی و آزمایشگاهی شناسایی شدهاند و مابقی از طریق سفر به کشورهای خارجی بهویژه امارات وارد کشور شدهاند. از این ۱۲ بیمار نیز ۱۱ بیمار در استان هرمزگان و یک بیمار در استان سیستانوبلوچستان شناسایی شدهاند و یک بیمار از این ۱۲ نفر نیز آفریقایی تبار است.» معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه هماکنون فقط در دو استان هرمزگان و سیستانوبلوچستان این ۱۲ بیمار شناسایی شده ولی پشه در ۶ استان کشور مشاهده شده است، گفت: «بنابراین لازم است همچنان توصیهها و احتیاطات لازم را مدنظر داشته باشیم.»
نشانههای بیماری تب دنگی
پشه آئدس باعث بیماری دنگی در انسان میشود. این بیماری عفونتی است که توسط ویروس دنگی ایجاد میشود و پشهها عوامل منتقلکننده یا پخشکننده این ویروس هستند. تب دنگی بهعنوان تب استخوانشکن نیز شناخته میشود، چراکه بهدلیل درد شدید حاصل از آن بیمار تصور میکند استخوانهایش در حال شکستن است. برخی نشانههای تب دنگی عبارتند از؛ تب، سردرد، حساسیتهای پوستی مشابه سرخک و درد در ماهیچهها و مفاصل است، همچنین ممکن است تب دنگی در تعداد کمی از بیماران به یکی از ۲ گونه خطرناک و کشنده تبدیل شود. نزدیک به ۸۰ درصد از بیماران مبتلا به ویروس دنگی هیچگونه نشانهای نداشته یا نشانههای بسیار خفیفی مانند تب ملایم دارند و تنها وضعیت پنج درصد از بیماران وخیم میشود. بیماری برای تعداد بسیار کمی از این افراد کُشنده خواهد بود، در این میان معمولاً نشانهها در کودکان مبتلا به ویروس دنگی، مشابه سرماخوردگی معمولی یا گاستروآنتریت (آنفلوآنزای معده، برای مثال استفراغ و اسهال) است.
راههای پیشگیری از گزش پشه آئدس
واکسن تأیید شدهای برای پیشگیری از ابتلاء به ویروس دنگی وجود ندارد و سازمان بهداشت جهانی پیشنهاد داده است که برای جلوگیری از ابتلا به بیماری دنگی، جمعیت پشهها تحت نظر قرار گیرد و انسانها از گزیدگی پشهها حفاظت شوند. سازمان بهداشت جهانی روشهایی برای کنترل پشهها و حفاظت در برابر گزیدگی آنها ارائه میدهد. بهترین روش رهایی از پشه «آئدس اجیپتی» از بین بردن زیستگاه آن است و مردم باید منابع سرباز آب را خالی کنند تا پشهها در آن تخمگذاری نکنند، همچنین میتوان برای کنترل پشهها از حشرهکشها و عاملهای کنترل زیستشناختی استفاده کرد.