شماره ۲۹۵۷ | شنبه 11 آذر 1402
صفحه را ببند
پایان زندگی هنری کسینجر در صدسالگی
دیپلمات نابغه‌ای که مسئول مرگ میلیون‌ها نفر بود!

هنری کسینجر، دیپلمات و نظریه‌پرداز سیاست خارجی، چهارشنبه شب در ۱۰۰ سالگی از دنیا رفت. او را نابغه دیپلماسی می‌دانند و نقش‌هایش در منازعات جهانی همواره آشکار بوده است. ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهوری آمریکا، در سال ۱۹۶۹ او را به‌عنوان مشاور امنیت ملی منصوب کرد که باعث نفوذ زیاد او در سیاست خارجی آمریکا در دو دولت شد. در این دوره و تمام دوران‌ بعدی، کسینجر توان خودش را بر سر تنش‌زدایی خرج می‌کرد، البته او نه یک سیاستمدار ضد‌جنگ بلکه نظریه‌پردازی بود که سعی داشت منازعات را کنترل کرده و سود و زیان ایالات متحده را درنظر بگیرد. کسینجر در ماه می ‌سال ۱۹۲۳ به دنیا آمد. او یک سیاستمدار آمریکایی متولد آلمان بود. او در دولت‌های ریچارد نیکسون و جرالد فورد نقشی تعیین‌کننده در سیاست خارجی آمریکا داشت، اما پس از آن‌ هم تا همین چند ماه قبل بر سر تنش‌های اوکراین و چین و... واسطه می‌شد و ایالات متحده نقش اساسی برایش در هنگام تصمیم‌گیری‌ها قائل بود.
پایگاه اینترسپت در گزارشی درباره مرگ دیپلمات کهنه‌کار آمریکایی نوشت: «تعداد کمی از مردم در بسیاری از نقاط جهان به اندازه هنری کسینجر در مرگ، ویرانی و رنج انسانی دست داشته‌اند. این دیپلمات آمریکایی در دهه ۱۹۷۰ در بحبوحه جنگ سرد در بسیاری از رویدادهای مهم جهانی درحالی‌که به‌عنوان مشاور امنیت ملی و وزیر خارجه در دولت جمهوریخواه ریچارد نیکسون فعالیت می‌کرد، نقش داشت. او را در گشایش دیپلماسی آمریکا با چین، مذاکرات کنترل تسلیحات بین ایالات متحده و شوروی و توافق پاریس با ویتنام شمالی مؤثر می‌دانند.» دوران اوج کسینجر به‌عنوان «معمار اصلی سیاست خارجی آمریکا» با استعفای نیکسون در سال ۱۹۷۴ در پی رسوایی واترگِیت رو به افول گذاشت. او با این حال در زمان جرالد فورد، جانشین نیکسون به حضور در سیاست به‌عنوان وزیر خارجه ادامه داد و در باقی حیات هم نظرات سیاسی ارائه می‌داد. جایزه صلح نوبل که در سال ۱۹۷۳ به او اعطا شد، به یکی از بحث‌برانگیزترین جایزه‌ها تبدیل شد و دو عضو کمیته نوبل به‌دلیل این انتخاب استعفا کردند، زیرا سؤالاتی درباره بمباران مخفی کامبوج توسط ایالات متحده مطرح شد.
براساس آرشیو منحصربه‌فرد اسناد نظامی آمریکا و مصاحبه با بازماندگان کامبوج و شاهدان آمریکایی، تحقیقات سال ۲۰۲۳ نشان داد که کسینجر، شاید قدرتمندترین مشاور امنیت ملی در تاریخ آمریکا و معمار اصلی سیاست جنگی آمریکا در جنوب شرق آسیا از سال ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۵ مسئول مرگ غیرنظامیان در کامبوج بوده است. به‌گفته کارشناسان، کسینجر مسئولیت مهم حملاتی در کامبوج را برعهده داشت که به کشته شدن ۱۵۰هزار غیرنظامی منجر شد.
در واکنش‌های انتقادی نسبت به این چهره سیاسی آمریکا در روزهای اخیر می‌توان به مجله رولینگ استون اشاره کرد که تیتر اول خود را به مرگ کسینجر اختصاص داد و اینگونه واکنش نشان داد: «هنری کسینجر، جنایتکار جنگی موردعلاقه طبقه حاکم آمریکا، سرانجام می‌میرد.»
 کسینجر مدت‌ها پس از ترک قدرت، همچنان از نفوذی غیرمعمول بر امور جهانی و عرصه سیاست بین‌المللی برخوردار بود.

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهد شد.

تعداد بازدید :  132