مدتی است ماده روانگردان جدیدی با اسامی خیابانی «کِمیکال»، «کمیک» و «بونزای» به فروش میرسد که ظاهر این مواد، به شکل ماده گیاهی خردشده سبزرنگ و گاه معطر است.
گزارشهای علمی منتشرشده و نتایج آزمایشگاهی نشان میدهد مواد مذکور آغشته به دستهای از مواد روانگردان جدید(NPS) به نام کانابینوئیدهای سنتزی هستند که کارشناسان به دلیل ناشناختهبودن ترکیبات مورد استفاده در آن و عوارضش بر بدن و اوردُز، بهشدت درخصوص مصرفشان هشدار میدهند.
دکتر تهمینه باهری اسلامی، مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با موادمخدر، در رابطه با این روانگردان جدید و عوارض آن گفت: «کمیکال نام خیابانی این روانگردان در ایران است. بیش از ۳۲۴ ماده به دسته کانابینوئیدهای سنتزی تعلق دارد. اینها در حقیقت تقلیدی از ماده موثره گیاه شاهدانه یا همان تیاچسی است. تیاچسی ساختاری پیچیده دارد که با روشهایی شیمیایی، ساختارش را در لابراتوارها تغییر و آن را کاهش داده و کمیکال را تولید کردهاند.»او با تاکید بر اینکه این روانگردان به طور غیرقانونی و با ایجاد تغییراتی جزئی در ساختار و با استفاده از مواد شیمیایی و واکنشهای شیمیایی به عنوان ماده مخدری جدید تولید شده است، اظهار کرد: «هیچ کنترل و استانداردی در تولید اینگونه مواد وجود ندارد.»
عوارض کمیکال
مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با موادمخدر درباره عوارض مصرف کمیکال بیان کرد: «مصرف این ماده سبب ناخودآگاهی و در دوزهای بالا خواب عمیق و در موارد حادتر مرگ مصرفکننده میشود، همچنین باعث ناهماهنگی حرکتی، ازدستدادن کنترل رفتارهای حرکتی و در صورت افزایش دوز مصرفی، تشدید این حالت، گاهی اوقات منجر به ناتوانی کامل در راه رفتن و انجام حرکات اساسی خواهد شد.»باهری ضمن تاکید بر اینکه کمیکال اعتیادآور بوده و علایم ترک آن مشابه ولی شدیدتر از محصولات گیاه شاهدانه است، گفت: «در برخی موارد در کشورهای مختلف، فوت افراد مصرفکننده نیز گزارش شده است. در بررسیها مشخص شده افرادی که قبل از ۱۷سالگی شروع به مصرف این مواد کردهاند، حجم کل مغز و ماده خاکستری آنها کوچکتر شده و قد کوتاهتری دارند.»