نخستوزیر نیجر در سخنانی نسبت به حل و فصل بحران کشورش از طریق مذاکره ابراز امیدواری کرد. به گزارش ایسنا، «حمودو محمدو»، نخستوزیر نیجر، در گفتوگو با شبکه الجزیره گفت: «همچنان در دستیابی به راهحل مذاکره برای حل و فصل بحران در نیجر امیدواریم.» او افزود: «با وجود این امیدواری، اما رهبران کودتا تا این لحظه به درخواست «جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا» موسوم به اکواس پاسخ مثبت ندادهاند.» محمدو تصریح کرد: «اگر کارشناسان نظامی گروه اکواس ناگزیر به مداخله نظامی در نیجر شوند به آنها اعتماد داریم.» او ادامه داد: «طبیعی است که این مداخله نگرانیهایی را در منطقه ایجاد کند.»
چهارشنبه هفته گذشته بخشهایی از گارد ریاستجمهوری نیجر با محاصره کاخ ریاستجمهوری در نیامی، پایتخت این کشور و مسدود کردن دفتر و اقامتگاه محمد بازوم، شورش و کودتای نظامی را آغاز کردند. سخنگوی گروه «شورای ملی حفاظت از میهن» نیجر چندی پیش اعلام کرد که حسومی مسعودو که آنها بهعنوان «نخستوزیر موقت» نیجر معرفی کردند، قانونی را امضا کرده که به فرانسه اجازه میدهد به بهانه آزادی محمد بازوم، به کاخ ریاستجمهوری نیجر حمله کند.
امتناع فرانسه از خارج کردن نیروهایش از نیجر
با وجود مخالفت نظامیان حاکم بر نیجر، فرانسه اصرار دارد توافقهای همکاری نظامی با این کشور را اجرا کند و قصد خارج کردن نیروهایش را ندارد، زیرا این توافقات را با «مقامات مشروع» این کشور آفریقایی امضا کرده است.
به گزارش راشاتودی، وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای اعلام کرد: «یادآوری میکنیم که چهارچوب قانونی همکاری با نیجر در حوزه دفاعی بر پایه توافقهای حاصله با مقامات مشروع نیجر بنا شده است. اینها تنها مقاماتی هستند که فرانسه و تمامی جامعه بینالمللی به رسمیت میشناسند.»
«آمادو آبدرامانه»، سخنگوی شورای نظامی، که چندی پیش با یک کودتا و با برکناری محمد بازوم، رئیسجمهوری نیجر، بر این کشور مسلط شد، در بیانیهای روز پنجشنبه اعلام کرد که این کشور بهصورت یکطرفه از توافقهای نظامی میان نیجر و فرانسه خارج میشود.در ۲۶ ژوئیه، گارد ریاستجمهوری نیجر، محمد بازوم را برکنار کرده، مرزها را بسته و منع آمدوشد اعلام کرد. عبدالرحمن چیانی، فرمانده گارد ریاستجمهوری، خود را بهعنوان رئیس «شورای ملی موقت برای حفاظت از میهن» معرفی کرد.
توقف همکاری نظامی نیجر با فرانسه بدین معناست که فرانسه باید یکهزار تا ۱۵۰۰ نیروی خود را که در نیجر مستقر هستند، از این کشور خارج کند. تعداد کمی از سربازان ایالات متحده نیز در نیجر مستقر هستند؛ کشوری که بهدلیل هممرزی با هفت کشور دیگر ازجمله لیبی، چاد و نیجریه و همچنین بهدلیل دارا بودن منابع معدنی غنی، از اهمیت ژئوپلتیک زیادی برخوردار است.