شهروند| سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران روز گذشته با حضور جمعی از مسئولان در شهر آفتاب افتتاح شد. مهمترین نمایشگاه کتاب ایران که حالا دومین بار است بناست تجربه برگزاری در شهر آفتاب تهران را پشتسر بگذارد از امروز میزبان اهالی فرهنگ و علاقهمندان به کتاب خواهد بود. این نمایشگاه با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» در ۱۰ روز آتی و از ساعت ۱۰ صبح الی ۲۰ به فعالیت میپردازد.
مراسم افتتاحیه این دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با حضور سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ ایتالیا، رئیس اتحادیه ناشران ایتالیا و جمع کثیری از ناشران کشور برگزار شد.
سیدرضا صالحی امیری در افتتاحیه سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب با خوشیمن خواندن تقارن این ایام با روز معلم و یاد شهید مطهری گفت: امسال سیامینسال نمایشگاه بینالمللی کتاب را میگذرانیم و میتوان گفت یکی از مهمترین فعالیتهای فرهنگی پس از انقلاب اسلامی برگزاری نمایشگاه کتاب است که محصول انقلاب اسلامی است. کتاب و اندیشه امام و رهبری جایگاه مهمی برای تحول و توسعه تفکر انسان دارد و حفظ نقش و ارزش کتاب وظیفه تمام مسئولان است.
او در ادامه افزود: سالها پیش برپایی نمایشگاه آن هم درست در یکی از سختترین ایام و در شرایطی که كشور درگیر جنگ بود؛ نشان میدهد اولویت فرهنگ در جمهوری اسلامی چه اعتبار بالایی دارد. وقتی درسال 1366 با حضور 32 کشور نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران آغاز بهکار کرد و تاکنون هم به کار خود ادامه داده و هیچ حادثهای نتوانسته آن را به تأخیر بیندازد، نشان میدهد اهمیت فرهنگ در جمهوری اسلامی تا چه میزان بالاست.
صالحی امیری در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت سیامین دوره برگزاری نمایشگاه کتاب تهران اشاره کرد و گفت: سیسالگی نمایشگاه کتاب تهران اهمیت بسیار بالایی دارد. سیسالگی بهترین سن است چراکه هم توان و قوت جوانی همچنان وجود دارد و هم پختگی و تجربه به دست آمده است. اتفاق مهمی که در این دوره افتاده واسپاری امور نمایشگاه به تشکلهای نشر است. ما میتوانیم افق پیش رو که واسپاری کامل و واگذاری کلید نمایشگاه ناشران است را ترسیم کنیم. وظیفه اصلی دولت سیاستگذاری، حمایت و نظارت است. امیدوارم در نمایشگاه سیویکم مدیران دولتی تنها میهمان باشند و ناشران صنف نشر میزبان ما در نمایشگاه. برای رسیدن به این مرحله نیازمند نگاه به آینده هستیم و اینکه به دقت بدانیم کتاب به کدام سمت و سو پیش میرود. کتابخانههای ما، اقتصاد نشر، تکنولوژی کتاب و مدیریت نشر چه روزگاری را میگذراند هدف ما رسیدن به نقطهای است که برگزاری نمایشگاه را تمامی نهادهای غیردولتی که در تولید، توزیع و فروش کتاب نقش دارند، به دست بگیرند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس آماری از نشر در 4سال گذشته ارایه کرد و در ادامه گفت: سال 91 تعداد 64هزار و 151 عنوان کتاب، سال 92، 66هزار و 514 عنوان کتاب، سال 93، 73هزار و 812 عنوان کتاب، سال 94، 81هزار و 327 عنوان و سال گذشته 88هزار و 504 عنوان کتاب در کشور منتشر شده است. این آمار و ارقام نشاندهنده تحول کمی و کیفی در نشر ایران است و اینکه بهرغم تمامی مسائل و تحولات این حوزه کماکان به مسیر خود ادامه میدهد.
صالحی امیری ترسیمی از آینده نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ارایه کرد و یادآور شد: آینده نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران باید عرضه ابتکارات و زمینههای رقابتی و زمینهساز تقویت حضور نشر ایران در مبادلات تجاری بینالمللی بر محور دیپلماسی فرهنگی باشد.
رئیس جمهوری ایتالیا :نمایشگاه کتاب تهران موید دوستی ایتالیا و ایران است
در ادامه مراسم، انتیمو چزرو معاون وزیر میراث و فعالیتهای فرهنگی کشور ایتالیا پیام سرجیو ماتارلا رئیسجمهوری این کشور را خواند. در این پیام آمده بود: مفتخرم تا افتتاح نمایشگاه کتاب تهران را که میزبان ایتالیا است تبریک بگویم. این اتفاق موید دوستی و پیوند دو کشور ایتالیا و ایران است. من افتتاح این نمایشگاه را به آقای روحانی رئیسجمهوری ایران صمیمانه تبریک میگویم. در دیداری که در ژانویه ۲۰۱۶ در ایتالیا با ایشان داشتیم نیز فرهنگ در مرکز گفتوگوهای ما قرار داشت. رئیسجمهوری ایتالیا با اشاره به تاریخ جاده ابریشم و آمدن کاغذ از خاور به باختر نوشته بود: در ایران هم مانند ایتالیا کتاب و کتابخوانی تاریخی دیرینه دارد و در این مسیر بود که کاغذ و کتاب تاریخ جهان را تغییر داد. دو کشور ایران و ایتالیا آیین و احساسات و تجربیات خود را از طریق کتاب برجای گذاشتهاند.
معاون وزیر میراث و فعالیتهای فرهنگی کشور ایتالیا در ادامه پیام داریو فرانچسکینی وزیر میراث و فعالیتهای فرهنگی ایتالیا را نیز خواند. در این پیام حضور ایتالیا در نمایشگاه کتاب تهران بهعنوان نقطه عطفی در روابط فرهنگی بین دو کشور توصیف شده و آمده بود: این روز بزرگ برای اینجانب مایه خوشبختی است. برای این اتفاق با سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ ایران تلاش و رایزنیهای زیادی انجام دادهایم. ما به اهمیت این رویداد که در نوع خود بزرگترین رویداد فرهنگی خاورمیانه است واقف هستیم. تعداد بازدیدکنندگان، ناشران و غرفهها این نمایشگاه را به فرصت مغتنمی تبدیل میکند.
در ادامه این پیام اشاره شده بود که ایتالیا در نمایشگاه کتاب تهران برنامههای مختلفی دارد که برخی در نمایشگاه و برخی در سطح شهر برگزار میشود.
وزیر میراث و فعالیتهای فرهنگی ایتالیا همچنین نوشته بود: ما تلاش میکنیم تا همکاری نزدیکی با صنعت نشر ایران برقرار و رابطه فرهنگی با ایران را بهخصوص در حوزه کتاب زیاد کنیم و شناخت متقابل دو جامعه مدنی را از این راه افزایش دهیم. ما به خود میبالیم که در این رویداد مهم شرکت میکنیم.
ناشران برگزیده سال ۱۳۹۵ معرفی شدند
ناشران برگزیدهسال ۱۳۹۵ به شرح زیر معرفی شدند:
ناشران بزرگسال بخش خصوصی: انتشارات میزان
ناشران بزرگسال بخش خصوصی شهرستان: انتشارات موسسه فرهنگی دارالحدیث
ناشران بزرگسال غیرخصوصی: انتشارات سوره مهر
همچنین انتشارات سمت شایسته تقدیر شناخته شد.
ناشران کودک و نوجوان بخش خصوصی تهران: انتشارات قدیانی
همچنین انتشارات شهر قلم و افق شایسته تقدیر شناخته شدند.
ناشران کودک و نوجوان بخش خصوصی شهرستان: در این بخش انتشاراتیهای جمال و بُراق مشترکاً برگزیده شدند.
ناشران کودک و نوجوان غیرخصوصی: انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
همچنین براساس این گزارش، ناشران برگزیده بخش جنبی به شرح زیر معرفی شدند:
انتشارات شهید کاظمی (که این ناشر مبلغ نقدی جایزه خود را که شامل ۱۲ سکه بهار آزادی بود، به شهدای مدافع حرم تقدیم کرد)، انتشارات کتابستان معرفت و انتشارات گُمان.