پولاد امین- شهروند| درحالیکه چند ماه بیشتر تا پایان دولت یازدهم باقی نمانده است، خبر منتشرشده در یکی از خبرگزاریها مبنی بر استعفای حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی جامعه سینمایی را شوکه کرد.
ظهر روز گذشته خبرگزاری مهر خبری منتشر کرد با این مضمون که حجتالله ایوبی استعفا کرده و وزیر ارشاد نیز استعفای او را پذیرفته و حتی در آن خبر جایگزین او در سازمان سینمایی نیز مشخص شده بود. گفته میشد محمدمهدی حیدریان، مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت سینمایی دوره اصلاحات قرار است جایگزین ایوبی در سازمان سینمایی شود. در شرایطی که وقوع این رخداد محتمل تشخیص داده میشد و این نکته که از همان ابتدای روی کار آمدن صالحیامیری در ارشاد همواره صحبت از قطع همکاری وزیر ارشاد و ایوبی در میان بود، اما ساعتی بعد از انتشار این خبر، مهر که عنوان کرده بود پیگیریها برای تأییدیه رسمی این خبر از سوی مقامهای مسئول ادامه دارد، نوشت: ایوبی استعفای خود را تکذیب کرد و گفت همچنان مشغول به کار است.
خبرگزاری فارس دیگر خبرگزاری رسمی بود که به ماجرا ورود و خبر استعفای رئیس سازمان سینمایی را از قول او تکذیب کرد: با جدیت پیگیر انجام امور سینمایی هستم. این خبرگزاری به نقل از حجتالله ایوبی نوشت: استعفا ندادم و همچنان در دفتر مشغول به کار هستم. همچنین روابطعمومی سازمان سینمایی اعلام کرد: رئیس سازمان سینمایی در محل کار خود حاضر و به انجام امور محوله مشغول است و خبر مربوط به استعفای او صحت ندارد. وقتی تکذیبیه مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که با اعلام بیاطلاعی از خبر استعفای رئیس سازمان سینمایی به تسنیم عنوان کردند تعجب میکنیم که چنین شایعهای منتشر شده است را کنار این موضوع بگذاریم، این نکته که احتمالا خبری است بیشتر به ذهن میآید.
در واقع در شرایطی که همواره در این مرز و بوم شایعات بعد از تکذیب اولیه بالاخره راست از کار درمیآیند، بنابراین نمیشود زیاد به تکذیب حجتالله ایوبی و روابطعمومی سازمان سینمایی امید بست. اگر روزی روزگاری این اتفاق رخ دهد و شایعههای همیشگی قطع همکاری ارشاد و ایوبی به واقعیت ختم شود، باید گفت که پس از استعفای علی جنتی آن هم درحالیکه کمتر از یکسال از عمر دولت یازدهم باقی مانده بود، استعفای حجتالله ایوبی از سمت خود در سازمان سینمایی بسیار سوالبرانگیز میتواند باشد. در این مدت بارها گفته شده نقش مسائل و حاشیههای سینمایی مثل جریمهای که دیوان عدالت اداری برای فیلم رستاخیز تعیین کرد، در رفتن جنتی از وزارت ارشاد بیتأثیر نبود. حالا با وجود همه مسائل، حاشیههای کمسابقه جشنواره فیلم فجر و ماجرای فیلم کیانوش عیاری که روی دست سازمان سینمایی باقی مانده نیز اضافه شده است که احتمالا حل نشدن همه اینها میتوانسته فشار را روی رئیس سازمان سینمایی افزایش داده و او را مجاب به چنین تصمیمی کند. فشار تلویزیون از طریق برنامه هفت به جشنواره هم میتواند دلیل دیگری برای کنارهگیری ایوبی باشد.
به نظر برخی از کارشناسان، اختلافات موجود میان صالحیامیری و حجتالله ایوبی نیز دلیل دیگری برای جدایی زودهنگام ایوبی از سازمان سینمایی میتواند باشد. فراموش نکردهایم نخستین روزهای وزارت صالحی امیری را که در نخستین روزهای روی کار آمدن وزیر جدید ارشاد در پستی که به ضمیمه تصویری از یک پیرمرد روستایی در زیر درختان در پیج شخصی خود در اینستاگرام منتشر کرده بود، مطالبی عنوان کرده بود که بوی خداحافظی میداد: امروز پنجشنبه 13 آبان، ورودی روستای برغان کرج. یکی گفت نماز کردند، گفت آری. گفت آه. گفت همه نماز من از آن تو، آن آه تو از آن من. شمس تبریزی و من میگویم: همه سازمانهای جهان ازجمله سازمان سینمایی از آن تو و این حال و نمازت از آن من. ایوبی دو روز بعد لحنش را تندتر و از طرح بحثهایی با موضوع احتمال تغییرات در ارشاد، با لفظ پچپچهها یاد کرد و خطاب به طراحان این صحبتها نوشت: و بدانند که این طوفانها فرو خواهد نشست. غبارها خواهد رفت و حقایق میماند. همان روزها بود که زمزمههای جایگزینی علیرضا تابش، رئیس بنیاد سینمایی فارابی با ایوبی همه جا شنیده میشد و رسانهها نیز ناچار این شنیدهها را منتشر کرده بودند. اما بههرحال و به بهانه ماههای آخر روی کار بودن دولت، ایوبی از این پیچها گذشت و به روزهای پایانی سال رسید، اما درحالیکه به نظر میرسید تمام تغییرات و تحولات مدیریتی ارشاد - و شاید دیگر وزارتخانهها- به دولت بعد موکول خواهد شد، شایعه استعفای ایوبی یکبار دیگر اختلافات شدید میان این مدیر سینمایی با وزارت را آشکارتر کرد. ظاهرا خبرنگاری که در ماجرای چند ماه پیش، از عبارت تا نباشد چیزکی مردم نگویند چیزها؛ استفاده کرده بود، قرار بود متنش را یکبار دیگر کپیپیست کند. خصوصا که صالحیامیری در روزهای نهچندان زیاد وزارتش نشان داده اهل مماشات و موکول کردن تغییرات مدنظرش به روزهای آتی نیست. فراموش نکردهایم همین چند وقت پیش بود که وزارت ارشاد در حکمی سرپرست موزه هنرهای معاصر را عوض کرد. درواقع بعد از اینکه صالحیامیری هرگونه رفتوآمد نیروها را در وزارت ارشاد به جابهجایی نیروها برای افزایش کارایی وزارتخانه تعبیر کرد، سرپرست موزه هنرهای معاصر تغییر کرد و علی محمد زارع مسئولیت مدیریت این موزه را به عهده گرفت تا مجید ملانوروزی که پیش از این هم مدیرکل و رئیس موزه هنرهای معاصر تهران حالا فقط مدیرکل هنرهای تجسمی باشد. حتی میتوان در این موارد به گذشتهای دورتر نیز سفر کرد و به یاد آورد روزهای بعد از جلوگیری از سفر گنجینه موزه هنرهای معاصر به اروپا را که وقتی مرادخانی بهعنوان معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که مسئول اعزام گنجینه به اروپا بود، عوض نشد، خیلیها فکر کردند دامنه وسیع تغییرات صالحیامیری به دولت آینده کشیده شده است. چندی بعد اما صالحیامیری که به نظر میرسید تا انتهای دولت یازدهم صبر خواهد کرد، دست به تغییرات زد. در همین راستاست که نمیشود به قطعیت ماجرای استعفای اخیر ایوبی را شایعه تلقی کرد. خصوصا که از یاد نبردهایم روزهای بعد از جشنواره فیلم فجر را که برای نخستینبار در سالهای اخیر رئیس سازمان سینمایی تکلیف دبیر آینده جشنواره را روشن نکرد و آن را به عهده دولت بعد گذاشت. ظاهرا خود حجتالله ایوبی مدتهاست که میداند آبش با وزیر در یک جوی نمیرود و بههرحال بهزودی راهشان از هم جدا خواهد شد.