| حجتالاسلام حسن دهقان نژاد | کارشناس مذهبی|
خمیر مایه وجود کودک، در دست والدین است باید آن را با تعلیمات اسلامی بسازیم تا جوانان خوبی در آینده داشته باشیم. والدین باید با ظرافت و به دور از فشار کودکان خود را با مسائل تربیتی اسلامی آشنا کنند، چون خمیرمایه وجود کودکان آماده تغییرپذیری است.
در سیره اهل بیت(ع) و دین مبین اسلام توجه و تأکید ویژهای بر حقوق کودکان شده است، طوریکه طبق روایات بهترین میراث فرد مومن داشتن فرزند صالح است که با تربیت صحیح اسلامی شکل میگیرد.
انتخاب نام مناسب، آموزههای دینی و ایجاد تفریح و سرگرمی مهمترین حقوق کودکان بر والدین است که باید توجه ویژهای به آنها شود، چون طبق روایات، نخستین احسان و نیکی پدر به کودک انتخاب نام زیبا و خوشایند برای اوست و این از حقوق لازم کودکان است.
تربیت مطابق اسلام یکی دیگر از حقوق کودک است که طی آن باید با ظرافت و با توجه به روحیات و خلقیات کودکان انجام شود. در این زمینه امام علی(ع) میفرماید: «قلب کودک مانند نهال نورسی است که چیزی در آن کاشته نشده و آماده است که بذری کاشته شود، این پدر و مادر است که خوبی یا بدی را دل آنها میکارند».ایجاد تفریح و سرگرمی برای کودکان یکی دیگر از حقوق کودکان است که باید به آن توجه شود، چون کودک براساس سن خود، به بازی و سرگرمی نیاز دارد و به این حق در سیره اهل بیت(ع) توجه میشود، طوریکه پیامبر(ص) با کودکان بسیار بازی میکردند.
در جامعه امروزی تربیت به سمتی رفته است که تفریح و بازی برای کودکان کمتر شده است، طوریکه شاهد این هستیم که والدین وقت کودکان را با کلاسهای مختلف آموزشی مذهبی، ورزشی، فرهنگی و هنری پر کردهاند و کودک دیگر توان و ظرفیت بازی را ندارد.
والدین باید به ظرفیت و انرژی کودکان توجه داشته باشند و در آموزشهای غیرضروری سختگیری برای کودکان نداشته باشند و آنها را تحت فشارهای روانی قرار ندهند، چون کودکان برای بالندگی شخصیتشان باید بازی و تفریح مناسب داشته باشند. والدین تصور میکنند که سختگیری و آموزشهای متفاوت در دوران کودکی و دور کردن کودکان از بازی و تفریح میتواند برای کودکانشان شخصیت والایی رقم بزند درحالیکه طی تاریخ افراد بزرگی مانند
حکیم بوعلیسینا که در 12 سالگی دانشمند بود علاوهبر دانش، بازی خود را داشتند، چون تعلیم بدون تفریح سبب ایجاد تنفر میان کودکان نسبت به تعلیم میشود.
امروزه مادر و پدرها اغلب شاغل هستند و وقت کمتری را با کودکان میگذارند هر وقت کودک میخواهد بازی کند، حوصله ندارند و همین امر سبب افسردگی کودکان میشود درحالیکه در این سنین کودک به بازی نیاز دارد و بهترین بازی برای کودکان بازیهای فکری و سنتی است.
باتوجهبه زندگی آپارتماننشینی، بازیهای رایانهای جایگزین بازیهای سنتی شده است، والدین در انتخاب بازیهای رایانهای باید دقت کنند که بازیها سالم و متناسب با سن کودکان باشد و بازیهای خشن که روح و روان کودکان را خدشهدار میکند را برای کودکان انتخاب نکنند.
بازیهای رایانهای و انیمیشنهای رهاورد غرب علاوهبر لطمه زدن به روح کودک، شخصیت خشن و دور از فرهنگ ایرانی و اسلامی برای کودکان به ارمغان میآورد، والدین برای بازی کودکان باید ساعت مشخصی را تعیین کنند و اجازه استفاده از بازی رایانهای در ساعتهای متوالی را به کودکان ندهند.
پیامبر (ص) به والدین امر کردهاند که به کودکان احترام بگذارند، چون بیتوجهی و بیاحترامی به آنان باعث بروز مشکلات عاطفی زیادی در کودکان میشود، همچنین در روایتی از رسول اکرم(ص) چنین آمده است، «فرزندان خود را زیاد ببوسید، چون با هر بوسه، برای شما مقام و مرتبتی در بهشت فراهم میشود که فاصله میان هر مقامی، 500سال است.» یکی دیگر از مهمترین مسائل در رفتار با کودکان توجه یکسان میان کودکان است همچنین در رفتار با آنها بین کودکان فرق نگذارید و به نیازهای آنها متناسب با سن و جنسشان
توجه کنید.