| علی میرزاجانی | رئیس انجمن اپتومتری ایران|
اغلب لنزهای چینی که در کارخانه مهر استاندارد نمیخورند، باید به صورت فلهای دور ریخته شوند اما برخی افراد بهصورت مافیایی به قیمت نازل این لنزها را خریداری و بستهبندی کرده و به ایران آورده و در کنار خیابان یا در آرایشگاهها میفروشند.
برخی افراد اصلا نمیتوانند لنز بگذارند به دلیل اینکه لایه اشکی چشم این افراد برای لنز گذاشتن مناسب نیست.
همچنین ممکن است بیماریهایی در سطح کره چشم (در قسمت جلویی چشم) وجود داشته باشد و افراد نتوانند از لنز استفاده کنند.
با وجود این مشکلات متاسفانه در جامعه ما، لنز بدون حساب و کتاب در عینکسازیها عرضه میشود؛ بسیاری از این عینکفروشیها نیز مجاز نیستند و اجازه فروش لنز ندارند.
تجویز لنز باید حتما با معاینه تخصصی در مطبهای چشم پزشکی یا اپتومتری، صورت گیرد و اینطور نیست که لنز خوب، فلان مارک است زیرا برای هر چشمی یک مارک لنز، مناسب است.
لنز باید با توجه به میزان اشک، انحنای سطح جلوی چشم، تعداد پلکزدن بیمار، سایز کره چشم و با توجه به نمره عینک و بسیاری از شاخصهای دیگر، تجویز شود.
به همین دلیل به مردم توصیه میشود که از آرایشگاهها لنز نگیرند. گاهی آرایشگاه، لنز چشمی را با قیمت 20 تا 30هزار تومان به عروسها اجاره داده و پس از پایان مراسم دوباره آن را پس میگیرد و به فرد دیگری میدهند.
میکروارگانیسمها و میکروبهایی در چشم وجود دارد که ممکن است سیستم ایمنی یک فرد با آن سازگار بوده و واکنشی نشان ندهد اما این میکروبها در صورت انتقال از طریق لنز به چشم فرد دیگر میتواند بیماری ایجاد کند که درمان آن ماهها به طول میانجامد که موارد مشابه آن را زیاد دیدهایم.
درباره فروش لنزهای رنگی در کنار خیابانها نیز باید گفت، متاسفانه مردم لنزهای رنگی کنار خیابان را جدا کرده و میخرند. با وجود کنترلهای دولت، همواره اجناس قاچاق مانند لنزهای چشمی وجود دارد اما آگاهی مردم در این زمینه نیز حایز اهمیت است و همانگونه که مردم از کنار خیابان، ساندویچ نمیخرند لنز هم نباید بخرند.
به مردم توصیه میشود لنز مورد نیاز خود را فقط از موسسات دارای مسئول فنی اپتومتریست یا از مطبهای چشمپزشکی تهیه کنند تا سلامت چشم حفظ شود.
تجویزکنندگان لنز یعنی اپتومتریستها و چشمپزشکان همیشه توصیه میکنند که اولین و آسانترین روش برای اصلاح عیوب انکساری چشم، عینک است. فقط برای برخی بیماریها که عینک کمک نمیکند باید لنز تجویز شود اما برخی افراد به دلیل شغل، زیبایی یا به دلیل دوست نداشتن عینک، میخواهند لنز بگذارند.
ما اینگونه افراد را از نظر شاخصهای مختلف ارزیابی میکنیم و اگر آن شخص میتوانست لنز بگذارد، لنز توصیه میشود اما اگر این شاخصها را نداشت لنز توصیه نمیشود.
برای اصلاح عیوب انکساری چشم در همه جوامع اول عینک، دوم لنز و بعد جراحی عیوب انکساری، توصیه میشود.درعین حال عدسیها یا لنزهای تماسی نیز یکی از روشهای خوب و کارآمد برای اصلاح عیوب انکساری چشم بوده و گاهی میتواند خیلی خوب جایگزین عینک شود اما به شرط اینکه ابتدا بیمار ارزیابی شود.