شهروند| شنبهشب گذشته سیدرضا صالحیامیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جمع صنوف مختلف سینمایی کشور حاضر شد. او که در نخستین روز قبول مسئولیت در وزارتخانه فرهنگ، دغدغههای فرهنگیاش را طی یادداشتی مفصل با اهالی حوزههای مختلف هنری در میان گذاشته بود در جمع اهالی هنر سینما هم بر این باورها پای فشرد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه برای بقای جامعه و کاهش آسیبهای اجتماعی در کشور به گسترش سینما نیاز داریم و باید به تقویت این حوزه بپردازیم، گفت: جامعه امروز درحال تغییر است و حجم این تغییرات به دلیل تکنولوژیهای ارتباطی بسیار گسترده است. از نظرگاهی که صالحی امیری به حوزه فرهنگ و البته مسائل اجتماعی جامعه ایرانی مینگرد«جامعه امروز ایران از حوزه سیاسی عبور کرده و در دهه چهارم بعد از انقلاب اسلامی به مسائل اجتماعی روی آورده است که از آن جمله میتوان به روابط اجتماعی، امنیت اجتماعی، محیط زیست، اخلاق اجتماعی و همنوایی و همدردی اجتماعی در جامعه اشاره کرد».
صالحیامیری با بیان گزاره بالا سعی کرد وضع جامعه ایرانی را در دهه چهارم انقلاب تشریح کند: « در جامعه امروز ایران در حوزه حرکتهای اجتماعی تغییرات بسیاری دیده میشود بنابراین برای آینده پژوهی این تغییرات باید به تحلیل این تغییرات پرداخت ضمن اینکه در این زمان شبکههای اجتماعی نیز وارد عمل شدهاند و نقش بسزایی را در شتاب تغییرات ایفا میکنند».
وزیر فرهنگ بعد از اشاره به کلیات جامعهشناختی ایران به ارتباط میان هنر و سینما با شناسایی وضع کنونی هم پرداخت: سینما و دستاندرکاران این حوزه میتوانند در گستره این تغییرات نقش موثری داشته باشند بنابراین میتوان جایگاه سینما را نیز در این تغییرات مشخص کرد. خانواده مهمترین کانون حیات اجتماعی است. فروپاشی خانواده در ایران به فروپاشی اجتماعی تبدیل میشود.
او با اشاره به نقش خشونت در افزایش آسیبهای اجتماعی افزود: خشونت همچون موریانهای است که یک بنا را از بنیان تخریب میکند؛ از این منظر صنعت سینما دارای رسالت جدیدی در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی در جامعه است. نظام سیاسی، دولت و نخبگان کشور باید با همصدایی خود بخشی از مسائل اجتماعی را با کمک سینما از میان بردارند. او با اشاره به گسترش استفاده از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در جامعه ادامه داد: در گذشته اعضای خانواده بیشتر در کنار یکدیگر بودند و به گفتوگو میپرداختند ولی امروزه با وجود شبکههای اجتماعی روابط عاطفی و معرفتی اعضای خانواده کاهش یافته است. زیرا در شبکههای اجتماعی با دیگران به تبادل اطلاعات میپردازند و این باعث دوری افراد از اعضای خانواده خود میشود. باید شکافی که بین نسل جدید و قدیم ایجاد شده را نیز جدی بگیریم. نظام شبکههای اجتماعی نظام گستردهای است و نمیتوان جلوی این گستردگی را گرفت. بنابراین باید رسالت سینما در این میان را یافت. او با اشاره به اینکه کشور ایران در منطقه دارای امنیت کامل است، تصریح کرد: این امنیت با درک و فهم و درایت مقام معظم رهبری و تلاشهای رئیسجمهوری، دولت و دلسوزان کشور به دست آمده است. دولت تدبیر و امید، دولتی زمینی است که از مقدسات برای رسیدن به اهداف خود استفاده نمیکند. این دولت دولتی کارشناسی و عقلانی است که اگر موفقیتی به دست آورد از سوی مردم است و کاستیها نیز بر خودش وارد است. او افزود: دولت آسمانی را نمیتوان نقد کرد زیرا برچسب ضد دین بودن به افراد زده میشود ولی دولت زمینی را میتوان نقد کرد زیرا نقد، حق اجتماعی و قانونی افراد است. بنابراین افراد و اصناف به راحتی میتوانند این دولت را نقد کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خطاب به اعضای اصناف سینمایی ادامه داد: شرایط کشور شرایط پیچیدهای است و ما برای عبور از آن به کمک و خردجمعی شما نیاز داریم زیرا شما بهعنوان گروههای مرجع، از منظر سینما میتوانید در حل بسیاری از آسیبهای اجتماعی نقش موثری داشته باشید. او افزود: شما سرمایه بزرگی در اختیار دارید و دولت به این سرمایهها نیازمند است. زیرا یکی از حلقههای ارتباطی ما با بدنه اجتماعی کشور، شما اعضای سینما و سینماگران هستید. بنابراین ما برای انتقال گفتمان اجتماعی در کشور به سینماگران نیاز داریم. عضو کابینه تدبیر و امید با تأکید بر اینکه تعامل و گفتوگو تنها راه تأمین منافع است، ادامه داد: ایجاد ثبات و آرامش در فضای فرهنگی و گفتوگوی فرهنگی ازجمله سیاستهایی است که در بدو ورود به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر آن تأکید داشتهام. صالحیامیری سخنانش را اینطور ادامه داد: جامعه سینمای ایران جامعهای با ظرفیتهای بسیار است و اگر در مسیر فعالیت این گروه، مشکلاتی وجود دارد باید از طریق مذاکره آن را حل کرد و من تمام توان خود را برای حل این مسائل به کار میگیرم. جامعه برای عبور از رخوت و بینشاطی نیازمند ارتقای مصرف فرهنگی است که یکی از کانونهای مصرف فرهنگی سینماست و ما وظیفه داریم این مصرف فرهنگی را بالا ببریم چراکه معتقدم نتیجه آن کاهش آسیبهای اجتماعی خواهد بود. عضو کابینه تدبیر و امید افزود: برای بقای جامعه و کاهش آسیبهای اجتماعی در کشور به گسترش سینما نیاز داریم و باید به تقویت این حوزه بپردازیم. جامعهداری دو مصرف اولیه و مصرف فرهنگی و هنری است. مصرف فرهنگی و هنری نیز نیاز به نشاط دارد بنابراین باید این حوزه را تقویت کنیم. سینما بهطور همزمان دارای سرمایههای انسانی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است که باید به آن توجهی ویژه در حل مسائل و آسیبهای اجتماعی در جامعه داشت. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر لزوم وجود نظام صنفی سینما در ایران هم تأکید کرد و گفت: وجود نظام صنفی در سینما باعث میشود که هویتساز صنف خود باشند زیرا به اوج بلوغ در سینما رسیدهاند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فقط به کار سیاستگذاری در این حوزه میپردازد.