شهروند| هشتمین جلسه از سلسله نشستهای «گفتمان ضرب اصول» دوشنبه ششم دی با موضوع عملکرد دولت یازدهم در عرصه موسیقی با حضور علی مرادخانی، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فردین خلعتبری آهنگساز، بابک چمنآرا، ناشر و رضا مهدوی، کارشناس مجری با موضوع «بررسی عملکرد دولت یازدهم در عرصه موسیقی» در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
بابک چمنآرا عضو هیأتمدیره کانون ناشران خانه موسیقی و مدیر انتشارات «آوای خورشید» نیز در این نشست گفت: مشکلاتی که پیرامون ما و صنف ما میافتد بسیار است. یکی از این موارد سند چشمانداز موسیقی کشور است که بینتیجه و بیتکلیف مانده و تا این لحظه هیچ سندی به دید هیچیک از اهالی موسیقی نرسیده و این سند نه امضا شد و نه اجرا.
علی مرادخانی در ادامه این نشست با اشاره به پرسشهای بابک چمنآرا اضافه کرد: درخصوص سند چشمانداز موسیقی باید اشاره کنم سندی به ما ارایه شده که در آن نواقص بسیاری وجود داشت و تعاریف کلی و ابتدایی از موسیقی ارایه شده بود. این سند از نظر ما میبایست اصلاح و بررسی میشد و روی کارکردهای مدیریتی آن بازنگری صورت میگرفت. این سند هماکنون در دست بررسی قرار دارد.
فردین خلعتبری در ادامه با بیان این پرسش از علی مرادخانی که آیا تاکنون جایی بوده که مسئول و رئیس نبوده باشید، خطاب به او گفت: چرا نوع مدیریت شما بهگونهای نبوده است که شما بخشهای مختلف را رها کنید تا کارهایشان را خودشان انجام دهند؟ شما در معاونت هنری فعالیت میکنید اما بخشی از کار شما هنری نیست.
مرادخانی در ادامه با اشاره به صحبتهای فردین خلعتبری گفت: زندگی من با مباحث و امور فرهنگی گره خورده است و از این بابت هم خوشحالم اما متاسفانه بعضاً صحبتهایی در محافل هنری و رسانهها انجام میشود که شرط انصاف را رعایت نمیکنند. مثلاً ما میخواستیم کاری را در حوزه تجسمی انجام بدهیم و بخشی از آثار گنجینه را در آلمان به نمایش بگذاریم که درنهایت ۲میلیون دلار هم به موزه هنرهای معاصر میرسید اما در این خصوص اتهاماتی مطرح شد مثل اینکه میگفتند اینها آثار را میبرند که عوض کنند. ما به دنبال دلالی برای خودمان نیستیم و هیچوقت نیز در این زمینه حرکتی انجام ندادهایم و کارنامه ما نیز روشن است. متاسفانه این صحبتها جز اینکه آشفتگی در فضای هنری کشور ایجاد کند، هیچ سودی ندارد.
خلعتبری در ادامه به انتقادهای مطرح درباره شیوه برگزاری جشنواره موسیقی فجر هم اشاره کرد: الان جشنواره موسیقی فجر درواقع بهنوعی روند ادامهدار کنسرتهای موسیقی پاپ در کشور است. جشنواره ما متاسفانه اساسنامه ندارد و بر این مبنا نقشه راه مشخصی نیز ندارد. مدیر کدام جشنواره هنری میآید به هنرمندان تکتک زنگ میزند تا آنها را به جشنواره بکشاند؟ الان آقای مهرجویی که در جشنواره فیلم فجر شرکت میکند پولی میگیرد؟ انگیزه ایشان مسلماً پول گرفتن از مدیران جشنواره نیست؛ چه بلایی بر سر جشنواره موسیقی فجر آوردهایم؟
علی مرادخانی در ادامه با اشاره به مباحث طرحشده درخصوص جشنواره موسیقی فجر گفت: رویکرد ما هماکنون به جشنوارهها این است که بهگونه تخصصی آنها را برگزار کنیم. جشنواره موسیقی کلاسیک ایرانی و جشنواره موسیقی معاصر بر همین مبنا پایهگذاری و اجرا شدند. امسال کل بودجهای که برای کل جشنواره موسیقی فجر میتوانیم اختصاص بدهیم رقمی معادل یکمیلیارد تومان است و جشنواره خودش باید بقیه هزینهها را کسب کند. هوشنگ کامکار که یکی از حاضران در سالن بود طی سخنانی گفت: موسیقی جدی در هیچجای دنیا حمایت نمیشود. به اعتقاد من موسسات و شرکتهای انتشار موسیقی در این مملکت خیانت کردهاند و رسانهها نیز نقش بسیار تخریبی را در این زمینه دارند. بسیاری از مردم ما از نظر فرهنگی عقبافتاده هستند؛ چراکه به آنها آگاهی داده نمیشود و هیچ تبلیغی در زمینه موسیقی جدی وجود ندارد. علی قمصری که یکی دیگر از مخاطبان نشست«گفتمان ضرب اصول» بود گفت: من یکی از کسانی هستم که نامه معترضین جشنواره موسیقی فجر را امضا کردم و برخلاف بسیاری از دوستان که فکر میکنند برای دیده شدن، نامه را امضا کردیم، نیازی به دیده شدن ندارم. جناب مرادخانی متاسفانه شما در صحبتهایتان قولهایی میدهید و به آنها عمل نمیکنید. ما میخواهیم اصلاح صورت بگیرد و بهدنبال براندازی نیستیم و نیتمان اصلا برکناری شخص نیست. ما تنها میخواستیم یک جواب مؤدبانه به نامه ما داده شود. مرادخانی در پایان گفت: آغاز تجربه واسپاری یا برونسپاری را در مورد جشنواره ما باید از کجا شروع میکردیم؟ طبیعتا باید از خانه موسیقی شروع میکردیم. تجربه واسپاری جشنواره به ما نشان داده به هر گروهی که جشنواره واگذار شود با اعتراض عدهای مواجه میشود. در پایان نیز باید بگویم ما بارها اعلام کردیم جشنوارهها را واگذار میکنیم و از تمام کسانی که دارای یک«جریان کار» و وجه حقوقی مشخص هستند و توان برگزاری این رویدادها را دارند دعوت کرده و میکنیم.