شماره ۳۹۷ | ۱۳۹۳ سه شنبه ۱۵ مهر
صفحه را ببند
سنگواره‌ای 20‌میلیون‌ساله در شیرین‌سو

کشف فسیل 20‌میلیون ساله گاوآبی در شهر شیرین‌سو از توابع شهرستان کبودرآهنگ اتفاق نادری در دنیا محسوب می‌شود چراکه گونه کشف‌شده نیز از گونه‌های نادر و کمیاب و جالب‌تر این‌که در حال زیست است.
به‌گزارش مهر، این فسیل گاوآبی در جریان بهره‌برداری از معدنی در جوار شهر شیرین‌سو شهرستان کبودرآهنگ در 200متری شهر و پشت تالاب شیرین‌سو یافت شده است.
فسیل گاوآبی 10‌سال پیش به صورت بریده‌شده پیدا شد و طبق مطالعات کارشناسان و متخصصان امر مشخص شد فسیل‌ها متعلق به 15 تا 20میلیون‌ سال گذشته و به دوره میوسین پیشین است. شهر شیرین‌سو نیز در 55کیلومتری شهرستان کبودرآهنگ و 120کیلومتری شمال شرقی
 شهر همدان قرار گرفته است.
بخشدار شیرین‌سو در همین زمینه با بیان این‌که قسمتی که سنگواره وجود دارد دست‌نخورده
 باقی مانده و آسیبی به آن وارد نشده است، اظهار داشت: فسیل یافت‌شده دو قطعه شامل قسمت ستون فقرات، مهره‌ها و نخاع گاو دریایی و متعلق به دوره میوسین است.
مهدی سعادتمند با بیان این‌که هم‌اکنون متخصصان بیان می‌کنند که نوعی گونه گاو دریایی وجود دارد و هنوز هم زیست دارد، بیان کرد:  طبق نظر کارشناسان نسل این گونه منقرض نشده و نوع مشابه آن در دریای کارائیب آمریکا یافت می‌شود.
وی با بیان این‌که نوع زیست گونه گاودریایی به شکلی است که باید به‌طور مداوم در آب باشد و در هوایی موسمی مانند هوای خلیج‌فارس زندگی کند، ادامه داد: پس از این‌که از محلی‌های منطقه شنیده شد که چنین چیزی یافت شده به محل مراجعه کردیم و کارهای مطالعاتی آن آغاز شد.
بخشدار شیرین‌سو با بیان این‌که مسئولان امر مانند محیط‌زیست و موزه تاریخ طبیعی سال گذشته اجازه انتقال آثار فسیل‌ها  را ندادند و خواستار انجام تحقیقات در محل شدند، ابراز داشت: به‌دنبال سایر قطعات اثر همانند جمجمه، دم و ... هستیم چراکه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
مهدی سعادتمند با بیان این‌که در یک مرحله برای یافت قطعات دیگر فسیل کاوش انجام شده و به‌دنبال کاوش گسترده‌تری هستیم، عنوان کرد: تفاهمنامه‌ای با دفتر پژوهش اداره کل استانداری همدان امضا شد تا همایش فسیل‌شناسی به صورت یک‌روزه با دعوت از فسیل‌شناسان سراسر کشور برگزار شود.
وی با بیان این‌که نکته حائزاهمیت این است که فسیل پیدا شده متعلق به گونه مهره‌داران و گونه‌ای بسیار نادر در دنیاست، افزود:  با یکی از استادان برجسته فرانسه در این خصوص ارتباط گرفتیم و اطلاعات کافی به وی داده شده تا نتایج را اعلام کند؛پیدا شدن این فسیل برای این استاد فرانسوی بسیار جالب بود و بیان کرد که گونه مشابه این گونه فقط در مراغه قبلا کشف شده بود. بخشدار شیرین‌سو با بیان این‌که این دو فسیل با رعایت همه نکات حفاظتی و ایمنی زیرنظر کارشناسان اثر به مرکز شهر شیرین‌سو انتقال داده می‌شوند و محلی برای نگهداری از آنها تدارک دیده شده، ادامه داد:  در حال ساخت موزه داخل شهر شیرین‌سو برای نگهداری و بازدید علاقه‌مندان هستیم.
مهدی سعادتمند با بیان این‌که ارتفاع یکی از قطعات فسیل به یک‌متر و 65سانتیمتر می‌رسد و قطر آن یک‌متر و 20سانتیمتر است، اظهار داشت:  جلسه‌ای با حضور فرماندار، مدیرکل ستاد بحران استانداری، مدیرکل امور شهری و مسئولان محیط‌زیست در هفته گذشته در محل کشف فسیل‌ها برگزار و تصمیم گرفته شد  این دو اثر به هیچ‌عنوان به مکان دیگری منتقل نشوند و در شهر شیرین‌سو حفظ و نگهداری شوند.
وی با بیان این‌که تحقیقات روی دو فسیل یافت‌شده پس از 8‌سال از زمان پیدا شدن آنها آغاز شد و 2‌سال به طول انجامید، بیان کرد:  این دو فسیل گاوآبی تنها آثار کشف‌شده از این منطقه نیست چراکه منطقه شیرین‌سو بسیار غنی است و سنگواره‌های زیادی در این منطقه وجود دارد.
بخشدار شیرین‌سو با بیان این‌که فعلا در برنامه است که فقط دو قطعه فسیل گاوآبی کشف‌شده در موزه نگهداری شود، ادامه داد:  برای سایر فسیل‌های موجود برنامه دیگری در دست است.
مهدی سعادتمند با بیان این‌که منطقه شیرین‌سو می‌تواند تبدیل به منطقه حفاظت‌شده و به‌عنوان پارک تاریخ طبیعی یا موزه طبیعی معرفی شود، عنوان کرد:  پتانسیل‌های زیادی در بخش شیرین‌سو وجود دارد و مستندی به نام سرزمین زیبای من ساخته شد که همه پتانسیل‌های بخش معرفی شده است.
وی با بیان این‌که فرماندار کبودرآهنگ دو بار از دو فسیل گاودریایی بازدید کرده است، ادامه داد: هم‌اکنون دو فسیل گاودریایی در محل کشف نگهداری می‌شود و امنیت آنها تأمین و زیرنظر نیروی انتظامی است.
بخشدار شیرین‌سو با بیان این‌که کار کاوش برای یافتن قطعات دیگر فسیل گاودریایی از سوی علاقه‌مندان انجام می‌شود، بیان کرد: استادان برجسته دانشگاه اعلام آمادگی کرده‌اند و کارهای مقدماتی را انجام داده‌اند ولی اگر نیاز به حمایت‌های مادی باشد دریغ نخواهد شد.
فرماندار شهرستان کبودرآهنگ هم در این زمینه اظهار داشت:  دو فسیل گاودریایی در زمان فعالیت کارگران معدن سنگ مرمری در تپه‌ای در شیرین‌سو از توابع شهرستان کبودرآهنگ کشف شده است. احسان قنبری با بیان این‌که طبق تصمیمات اخذ شده در استان این دو فسیل در مسیر گردشگری شهر شیرین‌سو به غار علیصدر قرار خواهد گرفت تا امکان بازدید گردشگران از آنها وجود داشته باشد، بیان کرد: تپه‌ای که فسیل‌ها در آن‌جا کشف شده یک مکان تاریخی است که می‌توان با تخصیص اعتبار به آن و آغاز کاوش‌های تخصصی کشفیات خوبی را در حوزه میراث فرهنگی به‌دست آورد.


تعداد بازدید :  422