| محمد مهدی پورمحمدی |
توضیح: دخل تصرفِ اندکِ روزنامه در نوشته دیروز جناب آقای پورمحمدی سبب شد که ماجرای انفجارهای سفارت رژیم صهیونیستی و مرکز یهودیان آرژانتین یک موضوع به نظر آید. در صورتی که هر کدام از این دو رویداد داستان خاص خود را داشت. در اینجا ضمن پوزش از خوانندگان ارجمند و آقای پورمحمدی، نوشته ایشان را دوباره در این شماره منتشر میکنیم.
پنجشنبه گذشته دو «جهان بین» آب مروارید آورده را به تیغ جراح سپرده و از سوی پزشک، تا طی دوران نقاهت، به کمخواندن و کمتر نوشتن توصیه شدهام، اما سخنان خانم کریستینا فرناندز کرچنر رئیسجمهوری آرژانتین، در مجمع عمومی سازمان ملل همه آن قرارها را به هم ریخت. از نظر بسیاری از رسانهها، سخنان خانم کرچنر تعجببرانگیز تلقی شد، اما برای حقیر اصلاً تعجببرانگیز نبود و برای اینکه عجیب نبودن این سخنان را به خوانندگان عزیز منتقل کنم دست به کار شدم و قرار شد که من تقریر کنم و دیگران تحریر، و نتیجه کار جمعی خانواده به نام اینجانب مصادره و به روزنامه ارسال گردد.
22 سال پیش در سفارت اسراییل در بوئنوسآیرس انفجاری رخ داد که اسراییل بلافاصله دولت ایران و حزبالله لبنان را مسئول انفجار اعلام کرد. انفجار سفارت اسراییل توسط مواد منفجره کارگذاشته شده در خارج سفارت و یا اتومبیل انفجاری پارک شده در خارج سفارت نبود، بلکه از داخل ساختمان سفارت صورت گرفته بود، و شدت انفجار حاکی از حجم زیاد مواد منفجره بود، اما صهیونیستها هرگز به این سوال پاسخ ندادند که این همه مواد منفجره در یک نمایندگی سیاسی برای چه هدفی نگهداری میشده است و حزبالله، ایران و یا هر عامل خارجی دیگری چگونه میتواند حجم عظیمی از مواد منفجره را به مرکزیترین نقطه یک سفارت خارجی، آن هم سفارت اسراییل که از سایه خودش میترسد.
و سفارتخانههایش در تمامی نقاط دنیا به یک دژ نظامی بیشتر شبیه است تا یک نمایندگی سیاسی برساند.
چندی بعد در 27 تیرماه 1373 در انفجار مرکز همیاری یهودیان (آمیا) در بوئنوسآیرس صهیونیستها مدعی شدند که دستور و نقشه
ضربه زدن به بزرگترین مرکز اقلیت یهودی در آمریکای لاتین در تهران کشیده شده و مسئولیت اجرای طرح عملیات را ستاد ویژه عملیات حزبالله لبنان به عهده گرفته است، اما بهرغم ادعاهای بیاساس صهیونیستها، تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر دخالت جمهوری اسلامی ایران در این خصوص ارایه نشد. اکنون دو دهه است که انفجار آمیا بر روابط سیاسی ایران و آرژانتین و سیاست داخلی آرژانتین سایه افکنده است. روابط دو کشور که تا قبل از آن در سطح سفیر بود به سطح کاردار کاهش پیدا کرده و همکاریهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی که تا قبل از آن واقعه در بالاترین سطح در بین کشورهای آمریکای لاتین و مورد حسادت صهیونیستها بود، تحتتأثیر قرار گرفته است. یکی از قضات بررسی در مورد این پرونده به اتهام رشوهگیری و اقدام در ارایه شواهد کذب از کار برکنار، روابط پلیس و قوه قضائیه در مورد تحقیقات مخدوش و حتی کارلوس منم، رئیسجمهوری وقت این کشور تحت پیگرد قرار گرفته است. تاکنون بیش از یکهزار و دویست نفر برای ادای شهادت در مورد این پرونده به دادگاه احضار شده و در تاریخ آرژانتین، رسیدگی به هیچ پرونده قضایی به اندازه پرونده انفجار آمیا طول نکشیده است.
در ماه ژانویه ۲۰۱۳، براساس توافق دو کشور
قرار شد کمیته حقیقتیاب تشکیل و اسناد انفجار آمیا مورد بررسی کمیسیونی که پنج قاضی مستقل عضو آن خواهند بود، قرار گیرد. اسراییل و صهیونیستها که بهتر از هرکس دیگری به نقش نداشتن ایران در آن حوادث اطمینان داشتند و تشکیل کمیته حقیقتیاب را به زیان خود میدانستند، این توافق را محکوم کردند و آن را یک پیروزی دیپلماتیک برای ایران دانستند. سرانجام آلبرتو نیسمان که رسیدگی به پرونده انفجار ساختمان آمیا را برعهده دارد، از یک قاضی فدرال خواست تا توافق همکاری با ایران برای بررسی مشترک این حادثه را مغایر با قانون اساسی اعلام کند.
در این نوشتار کوتاه، مجال آناتومی تاریخی این وقایع، موشکافی جزء به جزء اتفاقات و تبعات بعدی آن نیست. تاکنون مقالات و رسالات متعددی در این مورد نوشته شده و من بعد نیز نوشته خواهد شد. صاحب این قلم، بهعنوان اولین سفیر اعزامی جمهوری اسلامی ایران، به بوئنوسآیرس، نماینده اعزامی جمهوری اسلامی ایران در مراسم تحلیف دومین دوره ریاستجمهوری کارلوس منم، ملاقاتهای متعدد با مقامات رده بالای آرژانتین در آن مأموریت، و به یمن مشاهدات عینی در آرژانتین و دیگر کشورهای آمریکای لاتین، اطمینان میدهد که تبلیغات گسترده صهیونیستها، هیچگاه مورد قبول افکارعمومی آمریکای لاتین بهطور اعم و آرژانتینیها بهطور اخص، قرار نگرفت. بنابراین اظهارات شجاعانه خانم کرچنر برای بنده تعجبانگیز جلوه نکرد.
صهیونیستها دو دهه تمام افکارعمومی جهان و دولت و ملت آرژانتین را به بازی و منافع ملی آرژانتین در رابطه با ایران را به گروگان گرفته و سرانجام در آغاز سالجاری مسیحی با اظهارات اسحاق آویران، سفیر پیشین اسراییل در بوئنوسآیرس، آرژانتینیها را تحقیر کردند. وی گفت: «اسرايیل توانسته اکثر کسانی را که پشت این حملات و بمبگذاریهای خونین بودند به قتل برساند. اکثریت افراد مسئول این اقدامات، دیگر در این جهان نیستند، و ما خودمان ترتیب کار را دادیم.» وی از افراد خاصی در این مورد نام نبرد و مشخص نکرد که ملیت آنها چه بوده و به چه صورت کشته شدند.
سخنان خانم کریستینا فرناندز کرچنر رئیسجمهوری آرژانتین، سر باز کردن زخم کهنه و چرکین تحقیر و توهین میهمانان ناخواندهای است که طی چند دهه در حیاتیترین مراکز اقتصادی لانه کرده و تنها به چپاول ثروتها بسنده نمیکنند، بلکه با تزویر و توطئه طی دو دهه، منافع سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آن کشور با دیگر کشورها را مورد تهدید قرار میدهند و وقیحانه اعلام میکنند که ما خود عاملین انفجار را به قتل رساندهایم و شما با بررسی به جایی نخواهید رسید.
بازخوانی و رمزگشایی جملات کلیدی رئیسجمهوری آرژانتین فرصتی موسعتر میطلبد، که به آینده حواله میدهم، اما لیست کردن گزیدههایی از اظهارات رئیسجمهوری کشوری که آمریکا دوست دارد آنجا را حیاط خلوت خود تلقی کند در مجمع عمومی سازمان ملل خالی از لطف نیست:
- از صهیونیستها به دلیل حمایت نکردن از توافقی با ایران برای انجام تحقیقات در مورد پرونده حادثه انفجار آمیا رسما انتقاد میکند.
- آنها را شیاطین داخلی و خارجی مینامد.
- از مجمع عمومی میخواهد که فلسطین را بهعنوان عضو دایم بپذیرد.
- عمده مشکلات دنیای کنونی را مربوط به فقدان سازوکارهای دمکراتیک چندجانبه میداند.
- میگوید تا زمانی که آرای پنج عضو دایم شورای امنیت از آرای سایر اعضای سازمان ملل بیشتر ارزش دارد هیچ مشکلی حل نخواهد شد.
- قدرتهای بزرگ دنیا را به تغییر مفهوم دوست و تروریست و به جنگ و تجاوزگری دست میزنند متهم میکند.
- شجاعانه میگوید: یکسال پیش اینجا جمع شدیم و رژیم بشار اسد را تروریست تلقی میکردید و مخالفانش را انقلابی. امروز هم برای نابود ساختن این انقلابیهایی که بعدا معلوم شد تروریست هستند، دور هم جمع شدهایم.
- حزبالله در زمانی در لیست تروریستها قرار داده شد و بعد معلوم شد که حزب بزرگی است.
- ایران را بعد از بمبگذاری مرکز یهودیان در بوئنوسآیرس متهم کردید و تحقیقات ما نشان داده که ایران هیچ دستی در این کار نداشته است.
- دستور جنگیدن با تروریسم القاعده را بعد از ۱۱ سپتامبر صادر کردید و به این بهانه در عراق و افغانستان هر کاری دلتان خواست انجام دادید، اما هنوز این دو کشور از این تروریسم به شکل اساسی شکایت داشته و رنج میبرند.
- پیدا بود که غزه دارد بمباران میشود و جنگی که اسراییل راه انداخته هولناک است و تعداد زیادی فلسطینی کشته شدند با این حال شما فقط به موشکهایی که در اسراییل منفجر میشد و خسارت جدی ایجاد نمیکرد اهمیت میدادید.
- امروز اینجا جمع شدیم تا دستور بینالمللی در مورد مجرمبودن داعش و جنگیدن با آن صادر کنیم درحالیکه داعش حمایت شده کشورهای معروفی است و شما آنها را میشناسید و دوست کشورهای اعضای بزرگی این سازمان است.
قطعاً صدای خانم کرچنر در آمریکای لاتین پژواکی بسزا خواهد داشت.