شماره ۱۰۰۲ | ۱۳۹۵ يکشنبه ۷ آذر
صفحه را ببند
چشم‌انداز اکونومیست از اقتصاد جهان و ایران در ‌سال میلادی آینده
اقتصاد جهان در ‌سال 2017
از پیروزي حسن روحانی در انتخابات تا رشد 4.5‌درصدی اقتصاد ایران

اکونومیست پیش‌بینی خود از چشم‌انداز اقتصاد جهان در ‌سال 2017 را ارایه کرد. این موسسه معتبر در گزارش خود پیش‌بینی کرد که نرخ تورم تک‌رقمی اقتصاد ایران در ‌سال آینده هم با ثبت سطح 9‌درصدی پایدار بماند و تولید ناخالص داخلی ایران رشدی 4.5‌درصدی را در ‌سال آینده تجربه کند. اکونومیست در گزارش خود عنوان کرد که 10 کشور از آسیای شرقی، آفریقا و خاورمیانه بیشترین نرخ‌های رشد اقتصادی در ‌سال آینده را از آن خود می‌کنند که در صدر آنها، یمن قرار دارد. این موضوع بیانگر این است که در تحلیل‌های کنونی احتمال دستیابی به صلح در این کشور جنگ‌زده جدی گرفته می‌شود. علاوه بر این، اکونومیست در بخشی ویژه به دو پدیده مهم ‌سال 2016 یعنی «برگزیت» و «پیروزی ترامپ» پرداخت و با بررسی پیامدهای این دو پدیده بر اقتصاد جهان، پیش‌بینی کرد که دولت‌های پوپولیستی، راست‌گرا و ناسیونالیست‌های اقتصادی در ‌سال آینده قدرت بگیرند. موضوعی که به گفته اکونومیست، ‌سال 2017 را به سالی ناخوشایند برای لیبرال‌ها تبدیل می‌کند و نظم کنونی جهان مدرن را دستخوش تغییر خواهد کرد.
ترامپ و ظهور ناسیونالیسم اقتصادی
در این بررسی به انتخاب ترامپ به‌عنوان چهل‌و‌پنجمین رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده آمریکا نیز اشاره شده است و از این رویداد به‌عنوان «آغاز یک نظم نوین و تیره‌تر جهانی» یاد شده است. آن‌گونه که در این گزارش آمده است، برای لیبرال‌ها ‌سال 2016 سالی ترسناک بود. موجی از خشم پوپولیست‌ها غرب را درنوردید؛ بریتانیایی‌ها را به رأی دادن برای خروج از اتحادیه اروپا کشاند و موجب شد آمریکایی‌ها یک تاجر مستغلات را به‌عنوان رئیس‌جمهوری چهل‌و‌پنجم خود انتخاب کنند که هیچ تجربه سیاسی ندارد. این انتخاب منجر شد سیاست‌های غربی از چپ در برابر راست به باز در مقابل بسته تغییر کند و موجی از نارضایتی علیه جهانی‌شدن را نشان بدهد. از همه مهم‌تر این است که ترامپ چگونه رئیس‌جمهوری خواهد بود؟ به‌رغم این‌که به نظر می‌رسد ترامپ می‌خواهد دستورالعمل ضدلیبرال خود را عملی کند، اما همچنان برخی از آنها پابرجا خواهد ماند. کاهش گسترده در مالیات همراه با افزایش مخارج در زیرساخت‌ها موجب افزایش شدید بودجه ایالات‌متحده در بلندمدت می‌شود؛ اما در کوتاه‌مدت باعث آثاری در اقتصاد می‌شود که سیاست حمایت را در کمترین حد نگه می‌دارد و شاید با چند تعرفه ضددامپینگ محدود شود. حتی در بهترین حالت رئیس‌جمهوری ترامپ عوارض خود را بر نظم جهان خواهد گذاشت. پیمان همکاری بین کشورهای دو سوی اقیانوس آرام و توافق زیست‌محیطی پاریس ممکن است از بین برود.
اکونومیست و اقتصاد ایران
اکونومیست برای اقتصاد ایران در ‌سال 2017 پیش‌بینی کرده است که رئیس‌جمهوری فعلی، حسن روحانی، به دلیل رونق اقتصادی و سیاسی ناشی از توافق هسته‌ای با غرب برای دوره دوم در ماه مي پیروز انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد شد. همچنین با توجه به رفع تحریم‌ها به دلیل پایین‌ماندن بهای نفت، دولت بر جذب سرمایه‌گذاری خارجی تمرکز خواهد کرد و به تخصصی‌کردن سریع تولید تا جایی که امکان‌پذیر باشد، اقدام می‌کند تا تولید را افزایش دهد. اقتصاد به این اقدامات و افزایش بهای نفت تدریجی با رشدی قدرتمند پاسخ خواهد داد. رشد اقتصادی ایران در ‌سال 2017 از دید اکونومیست 4/5‌درصد پیش‌بینی شده است و سرانه تولید ناخالص داخلی نیز برابر با 6144 دلار تخمین زده می‌شود. تولید ناخالص داخلی سرانه از دید برابری قدرت خرید نیز برابر با 19‌هزار و 520 دلار خواهد بود.10 کشور نخست امسال که از دیدگاه اکونومیست بیشترین رشد را تجربه خواهند کرد، به ترتیب عبارتند از کشورهای: یمن، میانمار، ساحل‌ عاج، مغولستان، لائوس، غنا، هند، کامبوج، بوتان و جیبوتی که در رده‌های اول تا دهم قرار گرفته‌اند و دامنه رشد اقتصادی آنها از 8.6 تا 9‌درصد در سال‌جاری برآورد شده است.


تعداد بازدید :  184