شهروند| جنگندههای ائتلاف مبارزه با داعش روز گذشته دستکم 10 حمله هوایی علیه مواضع داعش در یکی از شهرهای شرقی سوریه در مرز عراق را بمباران کردند. بنابر اظهارات مرکز دیدبان حقوقبشر سوریه در بریتانیا، هنوز مشخص نیست حملات هوایی به شهر «بوکمال» از سوی کدامیک از دولتهای عضو ائتلاف صورت گرفته است اما ساکنان محلی میگویند شدت حملات دیروز مشابه حملاتی بوده که روز سهشنبه از سوی ائتلاف تحت هدایت آمریکا صورت گرفته است. مقامات ایالات متحده و متحدان عرب حاضر در ائتلاف هنوز هیچ اظهارنظری در این خصوص ارایه نکردهاند.
ائتلاف علیه داعش روز سهشنبه بیش از 200 حمله هوایی انجام داد. در حملات روز سهشنبه نزدیک به 30 حمله در سوریه و در مناطق مرزی آن نظیر بوکمال صورت گرفت. در این حملات علاوه بر داعش تروریستهای جبهه النصره که از وابستگان به القاعده به شمار میروند نیز هدف قرار گرفتند. مقامات واشنگتن گروه تروریستی جبهه النصره را نیز تهدیدی برای خود محسوب میکنند. در جریان این حملات مراکز آموزشی داعش و همچنین مراکز فرماندهی، انبارها و وسایل نقلیه این تروریستها در «رقعا» هدف قرار گرفتند. بنابر اعلام مقامات آمریکایی اهداف دیگری در «دیرالزور»، «حسکه» و ابوکمال نیز هدف قرار گرفتند.
رئیسجمهوری آمریکا روز سهشنبه متعهد شد به جنگ با داعش ادامه دهد و آن را امری حیاتی برای امنیت آمریکا، خاورمیانه و جهان خواند. اوباما در بخش دیگری از سخنانش گفت: هرکس علیه آمریکا توطئه میچیند باید بداند که ما اجازه نخواهیم داد تروریستهایی که مردم آمریکا را تهدید میکنند در پناهگاهی امن بهسر ببرد. اوباما در انتها گفت مبارزه مشترک علیه داعش امری زمانبر است و متعهد شد تا حمایتهای بینالمللی بیشتری را جلب کند. آغاز حملات هوایی ائتلاف علیه داعش در سوریه واکنشهای مختلفی را درپی داشت. همانگونه که پیشبینی میشد روسیه به سرعت نسبت به این اقدام واکنش نشان داد و حملات هوایی در سوریه را محکوم کرد. ولادیمیر پوتین، با تقبیح این حملات آن را نقض حاکمیت سوریه خواند. رئیسجمهوری روسیه در روز اظهاراتی خطاب به بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل گفت هدف قرار دادن شبهنظامیان در سوریه بدون مشارکت بشار اسد، رئیسجمهوری این کشور فاقد اعتبار است.
سخنگوی وزارت امورخارجه چین نیز روز چهارشنبه در واکنش به حملات هوایی به مواضع داعش در سوریه از آمریکا خواست مقررات و اصول منشور سازمان ملل را رعایت کند. این در حالی است که بنابر اعلام وزارت امور خارجه سوریه، مقامات واشنگتن ساعاتی پیش از آغاز این حملات به دولت سوريه اطلاع داده بودند. علی حیدر، وزیر آشتی ملی سوریه ضمن اعلام اینکه دولت تحولات سوریه را با احتیاط زیرنظر دارد، گفت: «درباره حملات به سوریه باید بگویم آنچه تاکنون اتفاق افتاده در مسیر درستی قرار داشته، دولت سوریه از این حملات آگاه بوده و غیرنظامیها و ارتش سوریه نیز هدف قرار نگرفتهاند.»
اطلاع ایران
از جزییات حمله آمریکا به داعش
مرضیه افخم سخنگوی وزارت امورخارجه در واکنش به اقدام آمریکا و متحدانش در حمله به اهداف داعش در داخل خاک سوریه شامگاه سهشنبه گفت: این عملیات در راستای اقدامات مداخلهجویانه قبلی در منطقه که به پیچیده شدن آن منجر شد، محسوب میشود. افخم با تأکید بر ضرورت ریشهکن کردن تروریسم با رعایت اصول و موازین بینالمللی افزود: اقدام آمریکا در حمله به سوریه که خارج از سازوکارهای شناختهشده بینالمللی صورت گرفت، نقض حاکمیت ملی این کشور و قوانین و اصول حقوق بینالملل محسوب میشود که بیتردید پیامدهای منفی بسیاری را در صحنه بینالمللی بهدنبال دارد.
از سوی دیگر یک مقام ارشد ایرانی در گفتوگو با رویترز عنوان کرد: ایالات متحده از پیش ایران را در جریان حمله به داعش در سوریه قرار داده و به تهران اطمینان داده بود که نیروهای دولت بشاراسد هدف این حملات قرار نخواهند گرفت. این مقام که نخواست نامش فاش شود درخصوص وضع دولت سوریه که در طول 4سال جنگ داخلی مورد حمایت ایران بود، ابراز نگرانی کرد. وی در این خصوص به رویترز گفت: «این مسأله برای نخستینبار در ژنو و پس از آن بهطور کامل در نیویورک مورد بحث قرار گرفت که بهدنبال آن به ایران اطمینان داده شد که در صورت انجام هرگونه اقدام نظامی علیه داعش در سوریه، بشاراسد و دولتش هدف قرار نخواهند گرفت.»
این مقام ایرانی در ادامه اظهارات خود گفت: ایران بهطور جداگانه و از پیش، در جریان نخستین حمله ائتلاف علیه داعش در سوریه قرار گرفته بود. در سوی دیگر مقامات ایرانی نیز در گفتوگوی خصوصی با رویترز از همکاری با واشنگتن در مبارزه با اسلامگرایان افراطی خبر دادند. یک مقام امنیتی ایران در این خصوص گفت: «این یک موضوع اطلاعاتی است و من به شما اطمینان میدهم که مسائل اطلاعاتی و ژئوپلتیک با آمریکاییها به اشتراک گذاشته نخواهد شد. اما در مسائل نظامی و امنیتی مبارزه با داعش مشارکت داریم».