شماره ۹۲۷ | ۱۳۹۵ سه شنبه ۲ شهريور
صفحه را ببند
کارنامه اقتصادی کابینه روحانی در آستانه هفته دولت مرور شد
اصلاحات ریشه‌ای اقتصاد در دولت یازدهم

شهروند| با آغاز هفته دولت از دوم شهریورماه به نظر می‌رسد دولتمردان این‌بار دست پرتر از همیشه پشت تریبون قرار گرفته‌اند. گشایش سیاسی برجام امیدهای اقتصادی را افزایش داده و نرخ تورم که برای نخستین‌بار در دولت یازدهم تک‌رقمی شده، همچنان سیر کاهشی خود را دنبال می‌کند و به 7/8‌درصد در مردادماه رسیده است. این موضوع درحالی رخ می‌دهد که محمدرضا نعمت‌زاده وزیر صنعت خبر می‌دهد در 6 ماه گذشته 5/1میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در ایران انجام شده است و البته عباس آخوندی وزیر راه‌وشهرسازی نیز با اشاره به رشد 25‌درصدی معاملات ملکی می‌گوید، بازار مسکن درحال خروج از رکود است. این موضوع درحالی رخ می‌دهد که بخش کشاورزی هم با رشد 5.4‌درصدی در ‌سال 94 رکورد زده و ولی‌الله سیف رئیس بانک مرکزی گزارش می‌دهد رشد 4.4‌درصدی اقتصاد کشور در سه‌ماه اول‌ سال 95 تکرار شده است. از این میان خبرهای رسیده از وزارت نیرو نیز حاکی از آن است که بحران خشکسالی در دست کنترل است و دولت یازدهم صرفه‌جویی 11‌میلیارد مترمکعب آب در برداشت آبهای زیرزمینی داشته است. با این حال محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات معتقد است؛ دولت یازدهم به دنبال بازی‌های سیاسی نیست و به سیاست‌گذاری‌های خود نگاه اقتصادی دارد. واعظی برای این ادعای خود مصداق آورده و می‌گوید، اگر دولت به دنبال بازی‌های سیاسی بود، سیاست‌های زودبازده اقتصادی درپیش می‌گرفت اما کابینه یازدهم برای ماندگاری آثار اقدامات اقتصادی خود دست به اصلاح زیرساخت‌ها زده که نتیجه
بلندمدت دارد.
دولت یازدهم درجهت اقتصاد مقاومتی حرکت کرد
ظهر دیروز جلسه اقتصاد مقاومتی با حضور
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری برگزارشد. او دراین جلسه به جزییات رشد اقتصادی در بخش‌های مختلف کشور پرداخت و اعلام کرد: بررسی اقدامات انجام‌شده، نشان می‌دهد عملکرد دستگاه‌های اجرایی در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی بوده است.
او با اشاره به روند افزایش رشد بخش کشاورزی به میزان 5.4‌درصد در‌ سال 94 گفت: تراز تجاری بخش کشاورزی نیز از افزایش خوبی نسبت به سال‌های گذشته برخوردار است و میزان خرید تضمینی گندم از 4. 8‌میلیون تن در‌سال 92 هم‌اکنون به 11.1‌میلیون تن رسیده است و واردات گندم نیز که در‌سال 92 بالغ بر 4. 8‌میلیون تن بود، هم‌اکنون با وجود عدم نیاز به واردات، به 800‌هزار تن کاهش یافته است.
در بخش مربوط به وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز گزارشی از میزان پیشرفت پروژه‌های مرتبط با این دستگاه اجرایی ارایه و اعلام شد که برنامه تعیین تکلیف 7500واحد تولیدی مشکل‌دار از روند و پیشرفت خوبی برخوردار است، به‌گونه‌ای که 44‌هزارو149 واحد در سامانه وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت‌نام کرده‌اند و 15‌هزارو939 واحد به بانک‌ها معرفی و تاکنون 1081واحد مشکل‌دار نیز تسهیلات دریافت کرده‌اند.
علاوه براین درجلسه مدیران عامل بانک‌ها با معاون اول رئیس‌جمهوری اعلام شد، در ‌سال‌جاری 8‌هزارو800 واحد کوچک و متوسط از بانک‌های عامل، تسهیلات دریافت کرده‌اند.
وزیر راه‌وشهرسازی نیز درگزارش مربوط به این وزارتخانه اعلام کرد که به تدریج شاهد خروج بخش مسکن از رکود هستیم و این وزارتخانه با جدیت، بهسازی حاشیه کلانشهرها و بافت‌های فرسوده و تکمیل و بهره‌برداری از بزرگراه‌ها را در دستورکار خود دارد.  عباس آخوندی افزود: میزان معاملات بخش مسکن درکشور، 25‌درصد نسبت به ‌سال گذشته رشد داشته و میزان تسهیلات‌دهی بانک مسکن برای بخش‌های فرسوده تا 80‌درصد افزایش
یافته  است.
درگزارش مربوط به عملکرد وزارت نفت،
بیژن زنگنه گزارشی از پیگیری‌های این وزارتخانه برای راه‌اندازی 12 مجتمع پتروشیمی با سرمایه‌گذاری غیردولتی ارایه کرد و افزود: این طرح‌ها از پیشرفت فیزیکی خوبی برخوردار است و تا دهه فجر به بهره‌برداری خواهند رسید.
تداوم کاهش نرخ تورم در مردادماه
البته محمدباقر نوبخت معاون رئیس‌جمهوری درمراسم تودیع و معارفه رئیس مرکز آمار ایران نیز از ادامه روند کاهشی نرخ تورم در مردادماه خبر داد و نرخ تورم سالیانه مرداد را 7/8‌درصد اعلام کرد که نسبت به نرخ تورم سالیانه تیرماه که 9‌درصد بوده، کاهش داشته است.
او همچنین با اشاره به کاهش 30 تا 50‌درصدی حقوق شاغلان پس از بازنشستگی نیز اشاره کرد و گفت: رفع معضل نابرابری موجود درپرداخت حقوق و دستمزد شاغلان و بازنشستگان از سیاست دولت یازدهم است و این موضوع در لایحه برنامه پنج‌ساله ششم توسعه نیز دیده شده است تا در مدت پنج‌سال آینده نابرابری‌ها به‌طور عادلانه برطرف شود.
پیش از این جمعی از کارمندان دستگاه‌های مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری که مشترک صندوق تأمین‌اجتماعی هستند، در نامه‌ای از معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه درخواست کردند موضوع «کسر حق بیمه از فوق‌العاده اضافه کار» دوباره بررسی و جلوی کاهش 30 تا 50‌درصدی حقوق دوران بازنشستگی آنان گرفته شود. نوبخت نیز در پاسخ به این درخواست کارمندان دولت به معاون حقوقی و امور مجلس این سازمان دستور بررسی با نظر مساعد صادر کرده است.
افزایش سرمایه‌گذاری خارجی علامت مثبت   اقتصاد
این موضوع درحالی رخ می‌دهد که دوتن از وزرای اقتصادی یعنی محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و محمدرضا نعمت‌زاده وزیرصنعت، معدن و تجارت با اشاره به رشد سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران اعلام کردند؛ افزایش تمایل خارجی‌ها به سرمایه‌گذاری در ایران نشانه مثبتی برای اقتصاد ایران در سال‌های پیش‌روست. واعظی که به اصفهان سفر کرده، دراین‌باره اعلام کرد: سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و خارجی به‌طور گسترده آغاز شده و افزایش خواهد یافت.
او با تأکید به توسعه زیرساخت‌های اقتصادی در دولت یازدهم تأکید کرد: دولت یازدهم به دنبال بازی‌های سیاسی نیست و این مسأله را می‌شود از آن‌جا فهمید که دولت به جای انجام اقدامات زودبازده اقتصادی، به دنبال توسعه زیرساخت‌های اقتصادی بوده است و نتایج اقدامات ریشه‌ای دولت یازدهم در بلندمدت به اقتصاد ایران اثبات می‌شود.
برجام 5/1‌میلیارد دلار سرمایه خارجی نصیب‌مان کرد
البته وزیرصنعت هم درجلسه‌ای جداگانه با خبرنگاران به جزییات بیشتری درباره سرمایه‌گذاری‌های خارجی پرداخت. او می‌گوید که در ٦ماهه اخیر 5/1‌میلیارد دلار در بخش صنعت سرمایه‌گذاری شده، درحالی‌ که در سه‌سال اخیر 6/3‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی توسط هیأت عالی سرمایه‌گذاری خارجی مصوب شده است.
این عضو کابینه یازدهم گفت که گاهی در برخی از رسانه‌ها گفته می‌شود چند ماه از امضاها گذشته اما هنوز همکاری به مرحله اجرا نرسیده که باید بگویم ما 10‌سال است که قطع ارتباط داشتیم؛ این در حالی است که مقررات و قواعد بین‌المللی و سیستم بانکی تغییر کرده است. به همین منظور باید خود را با این مقررات هماهنگ کنیم که این موضوع زمانبر است.
نعمت‌زاده با اعلام این‌که اجرای توافقات زمانبر است و باید مشکلات بانکی را برطرف کنیم، گفت: ممکن است شرکت‌ها در اجرای توافقات با یکدیگر اختلاف نظر داشته و حتی به دادگاه بروند اما این امر ربطی به برجام ندارد.
تولید پراید و پژو متوقف نمی‌شود
اما در حالی بسیاری گمان می‌کردند که با برداشته شدن تحریم‌ها و آغاز همکاری‌های مشترک بین ایران و شرکت‌های خودروسازی جهان پرونده تولید خودروهایی همچون پژو و پراید در ایران بسته می‌شود که به گفته نعمت‌زاده تولید این خودروها همچنان ادامه دارد. او می‌گوید که 10‌سال پیش تصمیم داخلی گرفته شده بود که هر 10‌سال خودروهای تولید شده از رده خارج شوند و خودروی دیگر با مشخصات جدید جایگزین آن شود اما به خاطر قطع روابط در زمان تحریم‌ها این کار انجام نشد و تولید این محصول‌ها همچنان ادامه داشته و هیچ آیین‌نامه قانونی برای الزام و جلوگیری از ادامه تولید این محصولات وجود ندارد.
با 4 شرکت خودروسازی قرارداد می‌بندیم
اما اظهارات خودرویی وزیر صنعت به
همین‌جا ختم نشد و  وی از انعقاد قرارداد با 4 شرکت خودروساز خارجی تا پایان‌ سال خبر داد. او با بیان این‌که یک قرارداد توسط ایران‌خودرو با شرکت فرانسوی منعقد شده است، ادامه داد: همچنین یک قرارداد اولیه توسط سایپا با یک شرکت دیگر از فرانسه بسته شده است و با دو شرکت آلمانی برای همکاری و تولید مشترک خودروهای سبک و تجاری مذاکره شده است و با یک شرکت اروپایی و یک شرکت کره‌ای در حال مذاکره هستیم.
تحریم فرش‌ به آمریکای‌شمالی برطرف شد
وزیر صنعت همچنین از آغاز پرداخت وام 10‌میلیون تومانی به خریداران فرش دستباف خبر داد و گفت: این وام با سود ٤‌درصدی در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.
به گفته این عضو کابینه یازدهم برای رونق بازار فرش در داخل براساس توافقنامه‌ای که با صندوق کارآفرینی امید به امضا رسیده، خریداران فرش دستباف می‌توانند از این صندوق به میزان ۱۰‌میلیون تومان تسهیلات با کارمزد ۴‌درصد و بازپرداخت ۳ساله دریافت کنند که از دیروز پرداخت این تسهیلات در نمایشگاه آغاز شده است.
تکرار رشد 4/4درصد در 3 ماه ‌سال 95
ازسوی دیگر ولی‌الله سیف، رئیس بانک مرکزی که به گرگان سفر کرده بود، درباره جزییات پرداخت تسهیلات به صنایع و اشتغال کشور اعلام کرد: در گذشته سیاست‌هایی مبنی بر توجه به صنایع بزرگ وجود داشت، اما در ‌سال‌جاری و با توجه به تأکیدهای رهبر معظم انقلاب، دولت توجه به صنایع کوچک و متوسط را در اولویت قرار داده است.
وی با تأکید بر اهمیت توجه به صنایع کوچک و متوسط اظهار کرد: اگر چه صنایع بزرگ نقش قابل توجهی در اقتصاد کشور دارند، اما صنایع کوچک و متوسط می‌توانند موجب رونق تولید و افزایش اشتغال شوند.
رئیس ‌کل بانک مرکزی یادآور شد: سیاست‌های ابلاغی جدید با بررسی تمام اقدامات گذشته صورت گرفته و ضمن رفع مشکلات پیشین، تلاش شده است تسهیلات بانکی به واحدهایی اعطا شود که بتوانند خود را از حالت رکود خارج کنند.
رئیس‌کل بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود به میزان رشد اقتصادی صورت گرفته در کشور اشاره کرد و افزود: براساس آمار بانک مرکزی و مرکز آمار ایران، طی سه ماه اول ‌سال 95 شاهد رشد مثبت 4/4‌درصدی بوده‌ایم و به‌طور یقین این رشد در سه فصل دیگر امسال نیز تکرار خواهد شد.
صرفه‌جویی 11‌میلیارد مترمکعب آب
در برداشت آب‌های زیرزمینی
یکی دیگر از برنامه‌هایی که در هفته دولت به آن پرداخته شد و البته تأکید زیادی روی آن وجود دارد، احیای منابع آب‌های زیرزمینی است. در همین راستا محمد حاج رسولیها، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز گزارش فعالیت‌های این سازمان را ارایه کرد. به گفته وی طرح احیا و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی با توجه به مصوبه شورایعالی آب به اقدامات مشترک وزارتخانه‌های کشور نیاز دارد که با همراهی وزارت نیرو باید درخصوص مدیریت مصرف آب پیاده شود.  وی افزود: براساس این طرح، ‌سال گذشته 475‌میلیون مترمکعب و در چهار ‌سال آینده 11‌میلیارد مترمکعب و پس از 20‌سال 110‌میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی کنترل خواهد شد. پیش از دولت یازدهم، متوسط سالیانه انسداد چاه‌های غیرمجاز برای اجرایی شدن این طرح، 2‌هزار و 283 حلقه بود اما در دولت یازدهم 5‌ هزار و 853 حلقه چاه غیرمجاز مسدود و مسلوب‌المنفعه شد.   وی خاطرنشان ساخت: متوسط سالیانه نصب کنتور روی چاه‌ها پیش از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید 2‌هزار و 105 دستگاه بود اما در طول سه‌سال عملکرد دولت یازدهم، این رقم به 13‌هزار و 918 دستگاه افزایش یافته است.


تعداد بازدید :  283