محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران و همتای آلمانیاش در دیداری در برلین بر لزوم گسترش روابط میان ایران و آلمان در همه زمینهها تأکید کردند.
ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار با همتای آلمانی خود در جمع خبرنگاران ایرانی و آلمانی گفت: روابط ایران و آلمان مستحکم و دیرینه است که با دشواریهایی مواجه شد و ما آن را پشت سر گذاشتهایم. وی با اشاره به اینکه نگاه ما به آلمان نگاه خوبی از روابط دو کشور است، خاطرنشان کرد: حضور موسسات مالی آلمانی در ایران و متقابلا ایرانیها در آلمان به نفع دو کشور و ثبات در منطقه و جهان خواهد بود.
ظریف با بیان اینکه در حوزههای زیادی مثل صلح و امنیت منطقه، دو کشور نظرات نزدیکی دارند، افزود: افراطگرایی خطری همگانی است و امروز در موج حضور پناهندگان در آلمان نتایج افراطگرایی را مشاهده میکنید. وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید براینکه نیاز به همکاری جهانی برای مقابله با افراط وجود دارد، اظهار کرد: ما معتقدیم برای مبارزه با تروریسم و افراط باید به راهحلهای سیاسی بیندیشم. وی ادامه داد: راهحل نظامی تنها بخشی از این مبارزه علیه افراط شامل اقتصاد، امور اجتماعی و باز گرداندن افراد به متن جامعه و جلوگیری از دستیابی افراطیون به منابع مالی و انسانی جدید است. ظریف اضافه کرد: بهعنوان شریک آلمان علاقهمند به همکاری با اتحادیه اروپا و کشورهای مهم آن مانند آلمان برای حلوفصل موضوع سوریه، عراق، یمن و لبنان هستیم و امیدواریم بحثهای بیشتری داشته باشیم. فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان نیز با اشاره به سابقه روابط خوب و طولانی تاریخی ایران و آلمان گفت: ما خواهان روابط قوی ایران و آلمان در همه زمینهها نهتنها سیاسی و اقتصادی بلکه فرهنگی و اجتماعی هستیم. وی با اشاره به مذاکرات هستهای که در لوزان و وین انجام و سپس منجر به توافق هستهای شد، گفت: تمام این کوششها نهتنها به ثمر رسید بلکه با صبر و پشتکار دو طرف به سوی یک راهحل فعالیت کردند.
وی یادآوری کرد: که حل این مناقشه هستهای خوب بود و نحوه حل این مسأله میتواند الگویی باشد برای دیگر مناقشات که درباره آن صحبت خواهیم کرد. وزیر خارجه آلمان ادامه داد: ما مشترکا نگران ثبات و حفظ تمامیت ارضي در کشورهای خاورمیانه بهخصوص عراق و سوریه هستیم. در هفتههای اخیر نشستهای مکرر و طولانی در رابطه با سوریه با این هدف که از طریق آتشبس و بهبود به کمکهای بشردوستانه بتوانیم به یک راهحل سیاسی برسیم، داشتیم. اشتاین مایر گفت: امیدواریم که بهزودی این مذاکرات مجددا در ژنو بر مبنای توافق مشترک وین از سر گرفته شود. وی پیشبینی کرد که دور بعدی مذاکرات از قبل سختتر خواهد بود. اشتاین مایر افزود: این مذاکرات ساده نخواهد بود ولی ما امیدواریم اپوزیسیون سوریه تصمیم بگیرد که در مذاکرات ژنو شرکت کند. وی گفت: مسأله سوریه و همچنین مسأله ثبات در خاورمیانه ما را همچنان مشغول خود خواهد کرد.