شهروند| روز چهارشنبه بود که فیش حقوقی تعدادی از پزشکان با کارانههای چند صدمیلیون تومانی منتشر شد؛ فیشهایی که نشان میداد برخی پزشکان کارانههای 200میلیون تومانی و حتی بیشتر هم گرفتهاند. این فیشها، درست یک روز پس از صحبتهای نادر قاضیپور، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی منتشر شد. نمایندهای که به درآمدهای دو میلیارد تومانی در وزارت بهداشت اشاره کرده بود. درست یک روز پس از انتشار این فیشها از سوی یکی از خبرگزاریها و دو روز پس از صحبتهای نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی، وزارت بهداشت نشست خبری فوقالعادهای با حضور ایرج حریرچی، قائم مقام وزارت بهداشت و محمد آقاجانی، معاون درمان این وزارتخانه برگزار کرد و درباره این فیشها توضیح داد: «فیش کارانه 234میلیون تومانی مربوط به کارانه 6 ماه یک پزشک بوده و این فرد در ماههای قبل تنها ارقامی معادل 50 میلیون، 65 میلیون، 41میلیون و همچنین در یک ماه دیگر 31میلیون تومان دریافتی داشته است. 700میلیون تومانی هم که بهعنوان حقوق یک پزشک در فیش دیگر اعلام شده، مربوط به یک نفر نبوده، بلکه ۷۰۰میلیون درآمد ایجاد شده است که پزشک مربوطه حقالعلاج خود را میگیرد که قانونی است. آنچه هم که بهعنوان دریافتی ۱۶۰ میلیونی این پزشک رسانهای شده است، مربوط به یک ماه نیست.» اینها بخشی از توضیحات حریرچی درباره این فیشهاست. او درباره فیش 700میلیون تومانی پزشک توضیح بیشتری داد: «این درآمد براساس جزء فنی و حرفهای از محل پرتودرمانی و از درآمد بیمارستان است. ما یک جزء فنی داریم و یک جزء حرفهای که از بیمار و بیمهها بابت این جزء فنی و حرفهای این پول را دریافت میکنند. درباره این پزشک باید بگویم که این فرد از محل پرتودرمانی ۷۰۰میلیون درآمد برای بیمارستان ایجاد کرده است.» او افزود: «ما درآمدهای چهار ماهه این پزشک را در آوردیم که در ماه اول درآمدش ۵۰میلیون و ۹۰۰ بوده، در ماه دوم ۶۵میلیون و ۲۰۰ در ماه سوم ۴۱میلیون و در ماه چهارم ۳۱میلیون درآمد داشته است. باید توجه کرد که این فرد در تخصصیترین بیمارستان کشور، بیماران سرطانی را درمان میکند و دستگاههای این بیمارستان به صورت هفت در ۲۴ کار میکنند. بنابراین این درآمد هزینه این مسائل است.»
حریرچی با اشاره به فیش حقوقی چندصدمیلیونی منتسب به یک پزشک مسئول، گفت: «باید توجه کرد که این پزشک فوقتخصص پیوند کلیه است و این پرداختها نیز برای شش ماه بوده است که او در این شش ماه ۱۰۴۷ عمل انجام داده است. همچنین این پزشک تماموقت بوده است. حال فردی پرداختهایی را که در شش ماه برای این فرد انجام شده را از طریق سیستم آذرخش -سیستم نرمافزار نیروی انسانی- پرینت گرفته و شش ماه را یک ماه جلوه داده است؛ اما باید توجه کرد که اینها اعدادی است که در چندین ماه پرداخت شده که آن را در یک ماه اعلام و طوری وانمود کردند که این پرداختها در یک ماه بوده است و همچنین به دروغ نوشتهاند که این فرد مسئول است اما حتی مدیر گروه هم نیست و باید توجه کرد که در دو بیمارستان دولتی ارایه خدمت میکند و در بخش خصوصی هم فعالیتی ندارد.»
او درباره جزییات پرداختهایی که به این پزشک شده است، گفت: «عدد اول آن مربوط به سال ۹۲ بوده که در اسفندماه ۹۳ پرداخت شده است؛ عدد دومی که در این فیش اعلام شده هم برای آذرماه ۹۳ بوده و عدد سوم در دیماه ۹۳ پرداخت شده. یک عدد هم برای ارتقای ویزیت در آذر و دی بوده است و یک عدد هم برای ارتقای ویزیت در بهمن و اسفندماه بوده است.» او افزود: «البته باید به این موضوع هم توجه کرد که در نیمه دوم سال ۹۳ از آنجا که نرمافزارهای ما آماده نبودند، اعلام کردیم که 1.4 برابر شش ماه اول را به صورت علیالحساب برای افراد واریز کنند. اما بعدا در بیشتر دانشگاهها مابهالتفاوت این ارقام را به صورت شش ماهه پرداخت کردند. حال فرد مورد نظر در این شش ماه ۱۶۱میلیون تومان دریافت کرده است.»
دیوان محاسبات اعلام کرد که پرداختها قانونی اما غیرمتعارف است
این مسئول در وزارت بهداشت از انتشار این فیشها انتقاد کرد: «ادعای پرداختها در وزارت بهداشت، از چند دهمیلیون تومان شروع شد و بعد به چند صدمیلیون تومان و بعدتر به پرداختهای میلیاردی رسید؛ همه اینها درحالی است که براساس اعلام دادستانی و دیوان محاسبات، پرداختها قانونی است اما ممکن است سقف آنها غیرمتعارف باشد که راهحل آن نیز قانون است.»
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه صحبتهایش درباره تفاوت میان حقوق و کارانه گفت: «حقوق ما در وزارت بهداشت مانند حقوق اعضای هیأتعلمی در وزارت علوم است. درباره کارانه باید بگویم که ما یک تعرفه دولتی داریم. قبل از اجرای کتاب ارزشهای نسبی خدمات تعرفه یک عمل لوزه ۸۵۰۰ تومان بود اکنون با تعرفههای جدید بدون مالیات عمل لوزه ۷۳هزار تومان است. یک عمل آپاندیس بدون مالیات ۱۰۹هزار تومان و جراحی قلب با شرط اینکه سه رگ را در جراحی باز کنند ۵۲۸هزار تومان است. حال کسی که بالای ۳۰ تا ۴۰میلیون تومان کارانه میگیرد، مطمئن باشید که بالای دو یا سه برابر فولتایم کار میکند.»
حقوق بالای 100میلیون تومان
از شیر مادر حلالتر است
حریرچی در عین حال ادامه داد: «درحال حاضر در یکی از مناطق محروم کشور ما که ۲۰۰۰ کیلومتر از تهران فاصله دارد و در جنوب شرقی کشور است و از نظر امنیت نیز مشکل دارد، چندین ماه است که یک متخصص زنان و زایمان داشتیم که کل زایمانهای یک شهر را همین یک نفر انجام داده است؛ یعنی این فرد در شبانهروز ۱۵ زایمان طبیعی و سزارین انجام داده و همواره نیز درخواست افزایش متخصص زنان در این حوزه را داشتهاند که وزارت بهداشت دو ماه پیش توانست یک نفر دیگر را به آنجا بفرستد. حال اگر چنین فردی دریافت بالای ۱۰۰میلیون تومان داشته باشد از شیر مادر هم به او حلالتر است؛ چرا که اگر این فرد در آن منطقه نباشند مادران و فرزندانمان میمیرند. باید پرسید که اکنون چند نفر حاضرند که با چهار یا پنج برابر حقوق پزشک متخصص که بین دومیلیون و ۱۵۰هزار تا دومیلیون و ۴۵۰هزار تومان در یک نقطه صفر مرزی و با این شرایط ارایه خدمت کنند.»
13میلیون و 900هزار تومان؛ میانگین دریافتی پزشکان متخصص و فوقتخصص
به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره برخی پرداختها به پزشکان با عنوان حقالجلسه یا حقالتحقیق هم گفت: «فیش حقوقی هر سازمان اجزای متفاوتی دارد. بارها تأکید کردهایم که متوسط و میانگین کل دریافتی پزشکان متخصص و فوقتخصص ۱۳میلیون و ۹۰۰ تومان است؛ در زمینه حقالجلسه نیز اگر آن را پرداخت کنند که در ۹۹درصد موارد پرداخت نمیشود به ازای هر یک ساعت ۱۳هزار و ۵۰۰ تومان است.»
حریرچی درعینحال تأکید کرد: «کسانی که دریافتهای بالای ۱۰۰میلیون دارند، بسیار اندک هستند و مدیر هم نیستند.» قائممقام وزیر بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه حقوق مسئولان وزارت بهداشت اعم از معاون وزیر، قائممقام و غیره چقدر است؟ گفت: «میزان دریافتی ما را باید از کسانی بپرسید که آن را به ما پرداخت میکنند؛ اما صراحتا میگویم که وزیر بهداشت، معاونان او و بیشتر روسای دانشگاهها یکپنجم یا یکدهم معادل کار دولتیشان دریافت میکنند.»
در هر حرفه استثناء وجود دارد
محمد آقاجانی، معاون درمان وزارت بهداشت هم در این نشست حضور داشت. او درباره دریافتی پزشکان توضیحاتی داد: «اولا باید توجه کرد که در هر شغل و حرفهای موارد استثنایی وجود دارد؛ اما این موارد استثنایی با رویه موجود و قاطبه گروههایی مانند پزشکان متفاوت است که دلایل آن نیز مشخص است.» او ادامه داد: «اگر پزشکی از استادان مشهور و برجسته بوده و مورد اعتماد جامعه باشد از سراسر کشور به او مراجعه میکنند و البته این حق بیمار است که پزشک خود را انتخاب کند؛ بنابراین ممکن است این پزشکان مراجعه بیشتری داشته باشند و طبیعتا درآمد آنها نیز بیشتر میشود درعینحال ما در کشور، مناطق و استانهای محرومی را داریم که در یک رشته تنها یک متخصص و فوقتخصص در آنجا ارایه خدمت میکنند و تمام جمعیت آن منطقه را تحت پوشش میدهند و تعداد مراجعاتشان هم بالاست.» به گفته او، در ستاد وزارت بهداشت در زمینه پرداختها مانند سایر دستگاههای دولتی عمل میشود، آنچه تفاوت دارد درباره پزشکانی است که در مراکز وزارت بهداشت ارایه خدمت میکنند که علاوه بر حقوق، کارانه یا پرداخت به ازای کار نیز به آنها پرداخت میشود. درعینحال باید معیار ما قانون باشد و بسیار مهم است که پرداختها براساس قانون انجام شود.
به گفته او، در حال حاضر 3 تا 6درصد حقالعلاج پزشکان را مردم پرداخت میکنند و قسمت عمده آن را سازمانهای بیمهگر میدهند در عین حال کارانه بالای ۸۰میلیون تومان نیز ۲۰درصد مالیات میخورد.
معاون درمان وزیر بهداشت درباره متفاوت بودن کارانههای پزشکان گفت: «در حال حاضر ۷۵درصد پزشکان متخصص و فوقتخصص شاغل در بیمارستانها کمتر از ۲۰میلیون کارانه دریافت میکنند و ۳۵ درصدشان کمتر از پنجمیلیون درآمد دارند؛ حال علت این تفاوت نوع رشته و تغییر چهره بیماریهاست؛ چرا که اکنون رشتهای مانند ارتوپدی به دلیل افزایش حوادث ترافیکی یا رشتهای مانند قلب و عروق با افزایش مراجعه روبهرو شده و به همین دلیل تفاوت درآمد نیز اتفاق میافتد.»