شهروند حقوقی| یکی از اتفاقات مهم حقوقی کشور درچند ماه اخیر برگزاری مسابقات داوری تجاری توسط مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران با همکاری مرکز منطقهای داوری تهران برای نخستینبار در ایران بود. با توجه به اهمیت علمی و عملی این مسابقات در فضای حقوقی کشور و استقبال گستردهای که از آن شد، با سرگروه تیم برگزیده بهترین دفاع شفاهی در مرحله نهایی مسابقات سید ایمان محمدیان وکیل دادگستری به گفتوگو نشستهايم.
شرایط شرکت در این مسابقه و نحوه برگزاری آن چگونه بوده است؟
دانشجویان و فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد و دکترای حقوق حق شرکت در مسابقه را داشته و دانشجویان کارشناسی به شرط آنکه اکثریت گروه حداقل دانشجوی کارشناسی ارشد باشند، میتوانستند ثبتنام کنند، دیگر شرکتکنندگان، کارآموزان وکالت و وکلای دادگستری (با حداکثر پنجسال سابقه وکالت) بودند. تیمها حداقل 2 نفر و حداکثر 6نفر بوده و از طرف هرتیم دونفر بهعنوان سخنران توسط سرگروه تیم انتخاب شدهاند، تیمهای شرکتکننده میتوانستند مستقل بوده و از طرف موسسات حقوقی، دفاتر حقوقی و دانشگاهها باشند، در تاریخ 25 آذرماه ۹۴ ثبتنام به عمل آمد و در تاریخ 1 بهمن 94 پروندهای فرضی بهعنوان مسأله مسابقه دراختیار شرکتکنندگان قرار گرفت. سپس تا تاریخ ۲۰ بهمنماه به تیمها مهلت داده شد که لوایح خود را در مقام خواهان نوشته و تقدیم مرجع برگزارکننده، نمایند، به قید قرعه برای هر تیم رقیبی مشخص شده بود و لایحه خواهان تیم رقیب به وی تعلق گرفت، سپس تا تاریخ 15 اسفند هر تیم فرصت داشت که براساس لایحه خواهان تیم رقیب خود لایحهای در مقام خوانده مسأله (دعوی فرضی) بنویسد. داوران به لایحههای خواهان و خوانده تیمها امتیاز دادند، سپس در تاریخ 9 خردادماه جلسات استماع برگزار شد و هر تیم درمقابل رقیب خود یکبار در مقام وکلای خواهان و دگربار در مقام وکلای خوانده قرار گرفت و جلسه رسیدگی با حضور داور منتخب هیأت برگزارکننده صورت گرفت، داوران براساس تسلط علمی و فنی و تکنیکی تیمها به دفاع شفاهی آنان امتیاز دادند.
چند تيم در اين مسابقات شركت كردند؟
در این مسابقه 32 تیم بهطور مستقل و از طرف دانشگاهها و موسسات حقوقی و دفاتر حقوقی سراسر کشور شرکت كردند که از این بین 6 تیم که بالاترین امتیازها را داشتند، بهعنوان تیمهای منتخب برگزیده شدند و به مرحله نیمهنهایی راه یافتند، در این مرحله که در تاریخ 17 خرداد ۹۵ برگزار شد، شرکت عموم برای تماشای مسابقات آزاد بود و هرجلسه مسابقه دارای سه داور که از داوران حقوقی برجسته کشور بودند، تشکیل شده بود و مسابقه تیمها با یکدیگر و اینکه در مقام خواهان و خوانده قرار بگیرند، به قید قرعه مشخص شد. در پایان مرحله نیمهنهایی، در بعدازظهر همان روز هیأت داوران بهترین تیم در مقام خواهان و بهترین تیم در مقام خوانده را معرفی كردند و سپس دو تیمی که بیشترین امتیاز را کسب كرده بودند، به منظور رقابت در مرحله نهایی معرفی شدند.
این دو تیم برگزیده که دارای بالاترین امتیاز در بین 6 گروه منتخب بودند، با یکدیگر به رقابت پرداختند، هیأت داوران متشکل از جنابان آقایان دکترمحسن محبی، دکتر سیدمفید کلانتریان و دکتر حمیدرضا اصلانی بودند، نظر به اینکه رقابت بین دو تیم شدید بوده و به مباحث قابل بحث قبلا به دفعات در مرحله نیمهنهایی پرداخته شده بود، در این مرحله سوالات داوران جنبه چالشیتری به خود گرفت که تسلط شرکتکنندگان در مباحث حقوق مدنی، حقوق تجارت، آیین دادرسی مدنی و مباحث ماهوی و شکلی داوری مورد ارزشیابی قرار گیرد، پس از یک رقابت نفسگیر، هیأت داوران پس از مشورت، تیم ما یعنی تیم RO186 را بهعنوان پیروز مرحله نهایی مسابقه و همچنین بهترین تیم دفاع شفاهی انتخاب كردند.
گفته شده اين مسابقات از اهمیت بالايي درجامعه حقوقي برخوردار است، دليل اين توجه و اهميت چيست؟
این مسابقه از نظر علمی دارای اهمیت بسیار بوده، چراکه تاکنون مسابقاتی درجهت تربیت داوران و به چالش کشیدن دانش حقوقدانان در این زمینه در این ابعاد و کیفیات برگزار نشده بود، همچنین از نظر کاربردی نیز باعث مطرحشدن هرچه بیشتر مباحث داوری در بین حقوقدانان و افزایش سطح کیفی توانایی شرکتکنندگان و به تبع آن جامعه حقوقی کشور بود. چنین مسابقاتی تمرینی خوب برای کار تیمی نیز هست و لازم به ذکر است که مشابه این مسابقات در بسیاری از کشورهای توسعهیافته به منظور توسعه علمی و فنی داوری همواره برگزار میشود و لذا برگزاری این مسابقه در ایران برای نخستینبار از اهمیت بسیاری برخوردار است و امیدوارم این اقدام ارزشمند ادامه یابد.
اشاره کردید که تیمها بین ۲ تا ۶ نفر بودند، گروه شما با چند نفر در مسابقات شرکت کرد؟
ما یک تیم ۶نفره مستقل بودیم، دوستان خوبم سرکارخانم سحر علویانی، آقایان ناصر قفلگریجداری، پرهام زاهدی، جاوید لکناهور، محمدحسین پرندوش و اینجانب. باید از زحمات تمام این دوستان بالاخص خانم سحر علویانی که به اتفاق ایشان در مراحل نیمهنهایی و نهایی به دفاع شفاهی پرداختیم، سپاسگزاري كنم. البته در مرحله نخست دفاع شفاهی علاوه بر ما دونفر، آقایان جداری و زاهدی نیز به دفاع شفاهی پرداختند.
علت موفقیت تیم خود را در چه میدانید؟
به نظرم برای رسیدن به موفقیت باید تواناییهای اعضای یک تیم بتواند درحد کمال بروز پیدا و به ثمر نشیند و این موضوع نیازمند زمینهای است، این زمینه از روحیه تیمی و نگرش مشترک تشکیل میشود. صرفا تلاش و استعداد کافی نیست، بلکه اعضای هر گروهی برای هر هدفی باید کار مشترک را با یک بینش مشترک پیش ببرند. در هر مسألهای ما معتقد بودیم که برای یک نفر یک راه است ولی برای تیم راههای بیشمار. علاوه بر آن، اعضا باید توانایی بخشش داشته باشند، مسیر گروهی ما ۵ماه تلاش مشترک بود و مثل هر گروه دیگری تعامل سازنده مستلزم برخورداری از این ویژگی بود. نکته دیگر درک آن است که با هریک از اعضای تیم باید با توجه به قابلیتهای او رفتار کرد. مهمترین کار سرگروه و هر مدیری ایجاد فضایی برای بروز حداکثری توان علمی و عملی افراد تیم است. یادمان نرود موفقیت را نه مقصد بلکه مسیر تعریف میکند، اینکه مسیر را چگونه طی کنیم، به نظرم موفقیت اصلی ما طی صحیح مسیر به نحوی بود که از لحظهلحظه آن لذت بردیم، هرچند سختیها و بیدارخوابیهایی هم داشت، ولی به قول حضرت حافظ در بیابانگر به شوق کعبه خواهی زد قدم، سرزنشها گر کند خار مغیلان غم مخور.
کار گروهی به لحاظ تفاوتهای افراد منجر به چالشهای اجتنابناپذیری میشود، بهعنوان سرگروه يك تیم موفق چه نظری در این خصوص دارید؟
به نظرم هر دشواری یک فرصت است، افراد با نگرش مثبت صعود میکنند و افراد با نگرش منفی سقوط. من رشد تکتک اعضای تیم را بعد از بروز هر چالشی دیدم.
آثار مثبت این مسابقات برای شما چه بوده یا چه میتواند باشد؟
به نظرم نتیجه اصلی ما خلق یک بینش مشترک است که میتواند زمینهساز موفقیتهای بعدی در هر زمینه مشترک دیگری باشد، این یعنی یک گنج و سرمایه خود ساخته برای هر یک از ما. امیدوارم برگزاری این مسابقات با تنوع و تعدد بیشتری ادامه یابد و موجبات تمرین کار گروهی و رشد علمی هرچه بیشتر جامعه حقوقی کشور فراهم شود.