شکافهای ایجادشده در سمت راست بزرگترین یخچال طبیعی ایران نگرانی را برای حاشیهنشینان و دامنهنشینان در کلاردشت ایجاد کرده است.
به گزارش مهر، شکافهای ایجادشده در یخچالهای علم کوه دومین قله بلند ایران علاوه بر شگفتی کوهنوردانی که به منطقه صعود میکنند، دلمشغولیهایی نیز برای مدیران شهرستانی ایجاد کرده و این درحالی است که هنوز خاطره سیل سال 90 و خسارت کلان آن در کلاردشت از یاد نرفته و آسیبهای ناشی از آن جبران نشده است.
روند روزافزون دما در 30سال گذشته به تأکید برخی کارشناسان سبب ایجاد شکافهایی در بزرگترین یخچال طبیعی ایران شده است؛ شکافهایی که اگر تداوم یابد، خطر بروز سیل و آبگرفتگی دامنههای این یخچال دور از ذهن نخواهد بود.
قله علم کوه پس از دماوند دومین قله مرتفع ایران به شمار میرود و بیشتر شهرت این قله به خاطر دیوارهای است که در دامنه شمالی آن واقع است و دارای فنیترین و سختترین مسیرهای سنگنوردی و دیوارهنوردی در ایران است. این دیواره در ایران، جایگاهی مانند کی۲ در جهان را داراست.
شکافهای ایجادشده در بزرگترین یخچال طبیعی ایران درحالی است که هنوز دیوارههای حایل رودخانه سردآبرود که در سیل سال 90 دچار خسارت شده به دلیل کمبود اعتبار تکمیل نشده است. فرماندار کلاردشت در این زمینه با بیان این مطلب که درخصوص طبیعی بودن شکافهای یخچال علم کوه تردیدی وجود ندارد، گفت: اما ما سابقه سیل سال 90 در کلاردشت و بعد از آن در تنکابن را داشتیم که این امر نگرانیهایی را دامن زده است.
محمد معصومی افزود: پیشبینی شده که اگر گرمای هوا ادامه پیدا کند و بعد باران شدید ببارد احتمال سیل وجود دارد چون هنوز خرابی سال 90 در منطقه دیواره رودبارک ترمیم نشده است.
وی خاطرنشان کرد: اگر سیل بیاید به علت اینکه خسارات از سال 90 هنوز ترمیم نشده و دیواره ساخته نشده خرابیهای زیادی به همراه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه بزرگی شکافهای ایجادشده در این یخچال طبیعی شگفتآور است، گفت: ادامه این روند و ریزش باران، احتمال وقوع سیل را در منطقه افزایش خواهد داد.
فرماندار کلاردشت گفت: درخصوص پیشگیری و آمادگی لازم در جلسه مدیریت بحران تصمیم گرفته شد که تمامی روساي ادارات در منطقه حضور داشته باشند و هرگونه گزارشی را هرچند کوچک و کماهمیت جدی گیرند.
معصومی یادآور شد: اگر روند افزایش گرما ادامهدار باشد احتمال آتشسوزی جنگلها نیز وجود دارد و اگر باران شدید بیاید، چون زمین خشک است و احتمال جذب تمام آب را ندارد، احتمال وقوع سیل وجود دارد.
معصومی عنوان کرد: به کوهنوردان نیز اعلام شده هرگونه تغییر را کنترل کنند و به موقع اطلاع دهند و تنها موضوع مهم این است که هنوز اعتبار لازم از سال 90 برای ترمیم دیواره حفاظتی رودبارک در نظر گرفته نشده و دیواره ساخته نشده است که اگر سیل بیاید خسارات زیادی به شهر وارد میشود.
این اظهارات فرماندار کلاردشت درحالی است که رئیس هیأت کوهنوردی کلاردشت نیز میگوید: هرساله شکاف جدیدی در یخچال طبیعی علم کوه باز میشود ولی درفصل سرما به علت بارش برف دوباره پر میشود و مکان شکاف هرسال تغییر میکند و امسال این شکاف در سمت راست یخچال است.
علی فرضی با بیان این مطلب که یخچال در حالت طبیعی خطری ندارد، گفت: در این منطقه سه یخچال طبیعی دیگر مانند علم چال وجود دارد که طول آن سه کیلومتر و عرض آن دو کیلومتر به صورت تقریبی است. وی یادآور شد: همچنین یخچال غربی یا هفتخان که حوزه آبی آن به سمت سههزار تنکابن جریان دارد و یخچال خرسان که در قسمت پشت و جنوب علم کوه قرار دارد،حوزه آبی آن به سمت رودخانه سردآبرود است.
وی افزود: معمولا سالانه چیزی بیش از 8هزار کوهنورد به این مناطق اعزام میشوند و بیشتر این اعزامها از سمت جنوب علمکوه است.
فرضی با بیان اینکه امسال شمار کوهنوردان خارجی بیشتر شدهاست، گفت: امسال اعزام کوهنورد خارجی نسبت بهسال قبل دوبرابر شد و بیشتر این کوهنوردان از کشورهاي آلمان و اتریش بودهاند. درحالی که احتمال بروز سیل بر اثر آب شدن یخچال طبیعی علمکوه شهرستان کلاردشت را تهدید میکند، سرپرست اداره ورزش و جوانان کلاردشت معتقد است: یخچال طبیعی علمکوه خطر جدی ندارد.
نقی رحیمی میگوید: این شکاف از سال 1337 وجود داشته و خطری جدی برای منطقه پیش نیامده است. وی افزود: ارتفاع این یخچال چیزی حدود چند صد متر است و امکان ترک خوردن ندارد مگر اینکه زمین ترک و شکاف بخورد. رئیس اداره ورزش و جوانان کلاردشت گفت: با این وجود چون احتمال خطر در آینده هست، چندینسال است گروهی از متخصصان یخشناس در این خصوص تحقیق میکنند و هرگونه فعل و انفعالات را زیرنظر دارند.
رحیمی با بیان اینکه در سیل سال80 کلاردشت، یخچال طبیعی نقشی نداشته و بیتقصیر بود، گفت: در آن سال برفی که بارید روی یخچال انباشته شد و بعد پشت کوه به ارتفاع یک متر تلنبار شد و چون تدبیری برای هدایت آب نشده بود، بعد از آب شدن برف تبدیل به دریاچه عظیمی شد که به پایین سرازیر شد. علمکوه رویایی با ارتفاع تقریبی ۴۸۵۰ متر از سطح دریا دومین قله بلند ایران است. به این قله زیبا از مسیرهای مختلفی میشود صعود کرد؛ ازجمله از مسیر طالقان، پراچان، دمچه، حصارچال و مسیر تنکابن، سههزار و یخچال غربی.
آخرین سیل منطقه کلاردشت و تنکابن بیش از ۴۰میلیارد تومان خسارت برجای گذاشت و بر اثر بارش شدید و مستمر باران و جاری شدن سیلاب در تیرماه سال 90 حدود 20 کیلومتر جاده ارتباطی رودبارک-کلاردشت و تیرهای برق حاشیه این رودخانه، تصفیهخانه آب آشامیدنی و ۳ کیلومتر شبکه آبرسانی به روستای گرماپشته و خانیان تنکابن، ۱۰۰واحد مسکونی و ۱۰ دهنه پل ۱۰۰درصد تخریب شد.