مهر| مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان خوزستان، از صدور حکم قضایی برای 15 حفار غیرمجاز تپهجنگل خوزستان با مجموع 85سال حبس خبر داد. به گفته افشین حیدری، این مجازات شدیدترین حکمی است که تاکنون برای حفاران غیرمجاز صادر شده است.
او تأکید کرد: این پرونده برخلاف معمول پروندههایی که یک طرف آن میراث فرهنگی است، خوب پیش رفت. حفاران غیرمجاز تپهجنگل در دوسال اخیر با حفر تونلهای زیرزمینی اقدام به تخریب تپهجنگل از تپههای تاریخی نزدیک به چغازنبیل کرده بودند. دستگاههای امنیتی و انتظامی طی یک فرآیند اطلاعاتی و عملیاتی این افراد را دستگیر کردند و دستگاه قضایی برای آنها قرار بازداشت صادر کرد. این حفاران حدود 11میلیارد تومان به این تپه تاریخی خسارت وارد کردهاند.
همچنین از حفاران غیرمجاز تپهجنگل در شهرستان شوش، دو دستگاه لودر و یک دستگاه بیل مکانیکی کشف و به نفع میراث فرهنگی ضبط شد.
تپه جنگل تپهای باستانی در استان خوزستان است که آثار سطحالارضی اشکانی و آثار عمیقتر دوره ایلامی دارد. این تپه در ۵ کیلومتری ضلع شرقی موزه هفت تپه واقع شده و در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۴۸۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ماده 562 قانون مجازات اسلامی تأکید میکند: هرگونه حفاري و كاوش به قصد بهدست آوردن اموال تاريخي، فرهنگي ممنوع بوده و مرتكب به حبس از 6 ماه تا 3سال و ضبط اشياي مكشوفه به نفع سازمان ميراث فرهنگي كشور و آلات و ادوات حفاري به نفع دولت محكوم ميشود. چنانچه حفاري در اماكن و محوطههاي تاريخي كه در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است يا در بقاع متبركه و اماكن مذهبي انجام میشود علاوه بر ضبط اشياي مكشوفه و آلات و ادوات حفاري مرتكب به حداكثر مجازات مقرر محكوم ميشود.
همچنین در این ماده قانونی صراحتا اعلام شده که «هركس اموال تاريخي، فرهنگي موضوع اين ماده را برحسب تصادف به دست آورد و طبق مقررات سازمان ميراث فرهنگي كشور نسبت به تحويل آن اقدام نکند به ضبط اموال مكشوفه محكوم مي شود.»
از سوی دیگر در تبصره 2 همین ماده قانونی آمده: خريد و فروش اموال تاريخي، فرهنگي حاصله از حفاري غيرمجاز ممنوع است و خريدار و فروشنده علاوه بر ضبط اموال فرهنگي مذكور به حبس از 6 ماه تا 3سال محكوم ميشوند. هرگاه فروش اموال مذكور تحت هر عنوان از عناوين بهطور مستقيم يا غيرمستقيم به اتباع خارجي انجام میشود مرتكب به حداكثر مجازات مقرر محكوم ميشود.