شهروند| با وجود اقدامهای صورتگرفته، هنوز 80تا 85درصد تلفن همراه موجود در بازار ایران قاچاق است که درصورت صفر شدن تعرفه واردات این کالا از راه قانونی وارد کشور میشود. این جمله را ابراهیم درستی نایبرئیس اتاق اصناف ایران در افتتاحیه نمایشگاه برترینهای تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی گفت تا در حاشیه یک نمایشگاه و در حضور وزیر ارتباطات از دغدغههای صنفی بگوید که برای کنترل قاچاق از جیب مردم هزینه میکند و به دولت راهکار میدهد. رئیس اتحادیه تلفن همراه خطاب به مسئولان ادامه داد: با توجه به اینکه تولید تلفن همراه بسیار کم و مصرف آن درکشور فراوان است، قاچاق تلفنهای همراه درکشور سود سرشاری دارد زیرا حجم کوچک این کالا و گستردگی مرز آبی و خاکی این پدیده را غیرقابل کنترل کرده است. او از دولت خواست تا تعرفه واردات را صفر کند و ازمحل پرداخت بیشتر مالیات بر ارزش افزوده (توسط خریدار) درآمد دولت را بالاتر ببرد و بازار را ساماندهی کند. درستی تأکید کرد که اگر تعرفه 6درصدی صفر شود، درآمد دولت نیز بیشتر خواهد شد، زیرا خریدار هشتدرصد مالیات بر ارزش افزوده میدهد و در عین حال بازار کنترل و ساماندهی و نظارت نیز دقیقتر میشود. وی ادامه داد: سال گذشته اگر 20میلیارد دلار کالای قاچاق داشتیم فقط دومیلیارد دلار مربوط به تلفن همراه میشود پس نیاز است که در این زمینه کار کارشناسی صورت گیرد تا تعرفه تلفن همراه صفر و بازار کنترل و ساماندهی شود. او بدون اشاره به اینکه دولت با حفظ شرایط میتواند هر دو رقم را از فروشنده و مصرفکننده دریافت کند، گفت: تعرفه تلفن همراه 6درصد و مالیات بر ارزش افزوده آن نیز 8 درصد است و حدود 3 درصد نیز مخارج کلی دارد که در کل حدود 17درصد تمام میشود. ابراهیم درستی اظهار داشت: زمانی که سال 84 تعرفه 4درصد را به 60 درصد افزایش دادند، رانت و رانتخواری در این حوزه به وجود آمد و این کار غیرکارشناسی بود.
وعده وزیر برای کنترل قاچاق
اما محمود واعظی وزیر ارتباطات در پاسخ به اینکه وزارت ارتباطات چه راهکاری برای کاهش قاچاق تلفن همراه دارد که گفته میشود 85 درصد واردات این کالا را از آن خود کرده، گفت: برنامهریزیهایی در وزارت صنعت انجام شده تا به نوعی کالاهایی که وارد میشود، خدمات پشتیبان، اپلیکیشنها (برنامهها) و گارانتیها را به همراه داشته باشد چرا که کالای قاچاق عملا این خدمات را ندارد و با این کار مردم را برای خرید کالایی که از مبادی رسمی وارد میشود ترغیب میکنیم. وی راهکار دیگر مبارزه با قاچاق کالا را ارایه گوشی تلفن همراه درکنار سیمکارت هنگام فروش عنوان کرد و گفت: این اقدام به صورت هماهنگ میتواند توسط اپراتورهای تلفن همراه انجام شود، چرا که در کشورهای دیگر هم روال به این
گونه است.
اختلالها فنی است؛ رفع میشود
واعظی درباره اختلالات تلفن همراه هم گفت: این اختلالات به دلیل ایجاد تجهیزات و فناوری لازم برای نسل سوم تلفن همراه است که درشهرهای بزرگ و مراکز استانها درمرحله اول انجام میشود و در آیندهای نزدیک برطرف میشود. به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هدف جدی دولت در وزارت ارتباطات بومیسازی محصولاتی مانند تلفن همراه با استفاده از تحقیق و توسعه داخلی است. وی درحاشیه افتتاح نمایشگاه با اشاره به اهمیت برگزاری چنین نمایشگاههایی برای ارایه و محصولات برتر گفت: هدف این نوع نمایشگاهها میتواند استفاده از پژوهشگران و متخصصان داخلی در راستای تولید و برند ملی باشد. رامین سمیعزاده، مدیر نمایشگاه هم در این رویداد با تأکید بر اینکه غرفهداران از فیلتر اتحادیه صنف فروشندگان دستگاههای صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی گذشتهاند و درواقع شناسنامه دارند، گفت: عرضه اکثر گوشیها در این نمایشگاه با تخفیف همراه است و مردم میتوانند با اطمینان و آگاهی کامل، محصولات دلخواه خود را تهیه کنند. گفتنی است این نمایشگاه تا 21 شهریور از ساعت 10صبح تا 8 شب در بازار موبايل ايران برگزار میشود.