رئیس دولت اصلاحات گفت: برخی جریانات هستند که حیات خود را در تداوم این فضای امنیتی میبینند و آقای روحانی هم نمیتوانند واقعیتها را یک شبه عوض کنند.
به گزارش ایلنا، سیدمحمد خاتمی روز گذشته در دیدار با اعضای انجمن «فرهنگ و سیاست» دانشگاههای شیراز و علامه طباطبایی گفت: اصلاحطلبی دارای اصول و هویتی روشن است؛ هویت آن عبارت است از اسلامخواهی و بهخصوص حاکمیت عدالت و اخلاق – و جمهوریخواهی- بهخصوص حاکمیت و معتبر بودن رأی و رضایت مردم. اصلاحطلبی خود را در درون نظام تعریف میکند و گرچه اهل انتقاد است اما «تعامل» چه با حکومت و چه با جناحهای مخالف را نیز موردتوجه قرار میدهد ولی تعامل به معنی توبه و دست برداشتن از هویت خود نیست. اگر احیانا گفته شود که از حق و رأی مردم دفاع نشود و اگر ظلمی به مردم، دانشجو، استاد یا هر قشری بشود، سکوت کنید، اگر این پذیرفته شود هویت از بین رفته است.
رئیس دولتهای هفتم و هشتم در پاسخ به پرسشی درباره استیضاح وزیر علوم و چگونگی تعامل اصلاحطلبان با دولت اظهار کرد: یکی از مهمترین رسالتهای مجلس، نظارت بر اوضاع و امور است. اگر بناست اشکالی به مجلس گرفته شود این است که آیا این نظارت در همه دورهها و نسبت به همه نهادها و تشکیلات انجام شده یا با گرایشهای خاص سیاسی نسبت به برخی جریانات اعمال شده است؟ آیا این نظارت بر آنچه در دادگاهها و مجامع امنیتی، سیاسی، نظامی و دولتی میگذرد، اعمال شده یا فقط متوجه برخی جریانها بوده است؟ البته شاید این اشکال به نحوی به همه دورههای مجلس وارد باشد. رئیسجمهوری اسبق کشورمان در پاسخ به پرسشی درباره انتخابات آتی بیان کرد: آنچه ما همیشه خواستهایم، انتخابات آزاد بوده است؛ چه آزادی قبل از انتخابات، چه در جریان انتخابات و بهخصوص اینکه تصمیمی خارج از ضوابط برای مردم گرفته نشود و گرایشهای مختلف بتوانند آزادانه در انتخابات شرکت کنند و نتیجه هرچه باشد باید موردقبول قرار گیرد. این خواست جمهوری اسلامی و مردم است. وی با بیان اینکه از تخلف و تقلب سخن نمیگوید، افزود: در نظام جمهوری اسلامی که مدنظر ماست همه گرایشها باید بتوانند ابراز رأی کنند و جریانات باید آزادانه حضور داشته باشند و به بهانههای مختلف حذف نشوند و فقط فرصت فعالیت به برخی جریانات اختصاص نداشته باشد.
جامعه یک شبه دموکرات نمیشود
وی با اشاره به رشد جریان اصلاحطلب و نبودن دیدگاههای افراطگرایانه در بین اصلاحطلبان و برعکس وجود افراط در جریان مقابل بیان کرد: خوشبختانه معدلی از اصلاحطلبان و اصولگرایان به یک نوع بلوغ فکری، رشد و اعتدال رسیدهاند و این لازمه سیر جامعه در مسیر رشد است و جامعه یک شبه دموکرات نمیشود.
رئیس بنیاد باران با ابراز امیدواری نسبت به اینکه ایران به سوی پیاده کردن ملاکهای مردمسالاری حرکت کند، اظهار کرد: اولین کار این است که حکومت، خود تحمل کند تا تحمل جامعه را بالا ببرد. از دید اصلاحطلبان، انقلاب ما اسلامی است اما اسلامی که ما میشناسیم تمام مردم اعم از مسلمان و غیرمسلمان را شهروند این کشور میداند. عدالت و اخلاق در جامعه و ملاکهای جمهوریت در آن جایگاه واحد دارد. خاتمی در پاسخ به برخی پرسشهای دانشجویان درباره عملکرد دولت بیان کرد: آقای روحانی در مقام اعلام موضع یک گام از رویکردهایش عقب نیامده و دفاع کردهاند و با اینکه در تعامل با قوای دیگر احترام آنها را حفظ میکنند اما در عمل روی مواضع خود ایستادهاند. وی دولت روحانی را در برخی بخشها بهویژه اقتصاد و سیاست خارجی موفق خواند و گفت: برخی جریانات اینها را قبول ندارند و نمیخواهند تحمل کنند و امکانات دارند و فعالیت میکنند اما آقای روحانی نیز ایستادهاند و امیدواریم در مذاکرات خارجی هم به نتیجه مطلوب برسند. وی با یادآوری این نکته که رئیسجمهوری یک روشنفکر نیست که فقط اظهارنظر کند و باید در عمل اقدام کند، افزود: اگر ما ببینیم این دولت راه خود را گم نکرده و نسبت به روال خود تعهد دارد باید حمایت کنیم و سعی کنیم موفق باشد و مشکلاتش را درک کنیم. خاتمی در مجموع دولت روحانی را دولت موفقی خواند و با بیان اینکه عقبگردی در مواضع روحانی نمیبیند، تأکید کرد: البته مشکلاتی وجود دارد و در عملکرد همه دولتها این مشکلات وجود دارد و نمیتوان انتظار داشت که دولت بیعیب باشد. وی به اشتباه اصلاحطلبان در انتخابات 84 و جبران آن با عقلانیت اصلاحات در انتخابات 92 اشاره کرد و گفت: ما در انتخابات 92 دیدیم که روح مردم به جریان اصلاحات علاقه دارد و اگر ما متحد باشیم، مردم انتخاب میکنند، بنابراین باید اتحاد خود را حفظ کنیم و ملاک را عقلانیت قرار دهیم و باید همگرایی عقلانی داشته باشیم.