شهروند | مجمع جهانی اقتصاد در جدیدترین گزارش خود از سری گزارشهای «شاخص رقابتپذیری جهانی» رتبه ایران را در میان 144 کشور جهان در این شاخص 83 اعلام کرد. براساس این گزارش، نمره ایران 03/4 عنوان شده است و رتبه ایران نسبت به سال گذشته یک پله نزول کرده است. فاکتورهایی که برای تعیین شاخص رقابتپذیری مورد بررسی قرار میگیرند به 12گروه تقسیم میشوند. این گروهها به این ترتیب هستند، «ارکان رقابتپذیری» اعم از «نهادها»، «زیرساختها»، «ثبات در حسابهای دولتی»، «بهداشت و آموزش ابتدایی»، «آموزش عالی و حرفهای»، «کارایی بازار کالا»، «کارایی بازار نیروی کار»، «پیشرفته بودن بازار مالی»، «آمادگی تکنولوژیک»، «اندازه بازار»، «پیشرفته بودن بنگاههای تجاری» و «نوآوری». نمره هر کشور با بررسی این فاکتورها برآورد میشود و هرچه این نمره بیشتر باشد، اقتصاد آن کشور از رقابتپذیری بیشتری برخوردار است. سوییس که بهعنوان رقابتپذیرترین اقتصاد دنیا شناخته شده است نمره 70/5 را کسب کرده است. سنگاپور با 65/5 و آمریکا با 54/5 به ترتیب در رتبههای دوم و سوم از این نظر قرار گرفتهاند.
بدهیهای ایران کاهش یافت
مجمع جهانی اقتصاد در این گزارش با بررسی نسبت بدهیهای کلی ۱۴۴ کشور جهان به تولید ناخالص آنها، این رقم را برای ایران 6/10درصد برآورد و اعلام کرد بدهیهای ایران کاهش یافته و رتبه ایران از این نظر از ۹ در سال گذشته به ۶ رسیده است. بدینترتیب رتبه ایران نسبت به سال گذشته 3 پله صعود کرده است و میزان بدهی ایران در جهان 1/0درصد کاهش یافته است. براساس این گزارش، کشور لیبی بدون هیچ بدهی دولتی و کشور عربستان با 7/2درصد بدهی در رتبههای نخست و دوم این رتبهبندی قرار گرفتهاند. ژاپن با 2/243درصد بدهی نسبت به تولید ناخالص داخلی بدهکارترین کشور جهان اعلام شده است.
شفافیت سیاستگذاری ایران ۵ پله
صعود کرد
این مجمع جهانی در بررسی میزان شفافیت سیاستگذاری دولتها هم اعلام کرد درحالیکه شفافیت در سیاستگذاری در کشورهای اروپایی مذاکرهکننده با ایران کاهش یافته ایران با ۵ پله صعود نسبت به سال گذشته در رتبه ۱۲۷ قرار گرفته است. سنگاپور با امتیاز 1/6 شفافترین کشور در جهان به شمار میرود. ونزوئلا هم با دریافت امتیاز 3/2 غیرشفافترین کشور دنیا عنوان شده است.
رتبه ششم پساندازهای ملی ایران
مجمع جهانی اقتصاد با بررسی نسبت پساندازهای ناخالص ملی به تولید ناخالص داخلی 144 کشور جهان، این رقم را برای ایران 46درصد برآورد کرد و ایران از این نظر در رتبه 6 جهان قرار گرفت که نشان از صعود 9 پلهای ایران دارد. براساس این گزارش، نسبت پساندازهای ملی به تولید ناخالص داخلی در ایران در سال 2013 بالغ بر 46درصد اعلام شده است که بدینترتیب ایران در رتبه 6 جهان از این نظر قرار گرفته است. کشورهای درحال توسعه بالاترین رتبهها را در فهرست رتبهبندی مجمع جهانی اقتصاد کسب کردهاند. سوییس که در میان کشورهای توسعهیافته بهترین رتبه را دارد با هفت پله نزول در رتبه 23 قرار گرفته است.