| دکتر شهرام امیر مرادی | | متخصص گیاهان دارویی |
گل پنیرک در دهههای گذشته در طب سنتی استفاده میشده و تاکنون هیچ عارضه جانبی برای آن گزارش نشده است.
دمکرده گلهای پنیرک به دلیل داشتن «موسیلاژ»، یکی از داروهای ضد سرفه است. همچنین دارای خاصیت قابض ضعیف است و تا حدی بهعنوان ضداسهال عمل میکند. در درمان التهابهای تنفسی و جوشهای پوستی کاربرد دارد و دارای ویتامین A، B و C است.
گل پنیرک برای رفع سردردهای شدید، دلپیچه، ورم لوزهها، درد گلو و آنژین و همچنین برای رفع سوزش مجاری ادرار و تقویت رحم اثرات مفید دارد. جوشانده آن برای عفونتهای مثانه، اسهالخونی و سرفههای شدید موثر و مفید است، دمکرده آن برای کسانی که دچار یبوست و دارای معده و رودههای تنبلی هستند، توصیه میشود.
از جوشاندن گل آن در نیم لیتر آب، محلولی به دست میآید که اثر نرمکننده بر پوست بدن دارد و آرامش و نرمی خاصی به افرادی که دارای پوست حساس و لطیف هستند، میبخشد. گلپنیرک یکی از بهترین خنککنندههای بدن در تابستان است، همچنین برای کاهش تب در نوزادان و کودکان و کاهش سرفه کاربرد دارد.
برای تسکین ناراحتیهای ناشی از تابش گرمای خورشید و آفتابزدگی، جوشانده 500 گرم گل گیاه را در یک لیتر آب تهیه کرده و پس از صاف کردن به ملایمت در محل سوختگی قرار دهید.
همچنین برای تهیه چای پنیرک دو گرم از گلهای پنیرک را در یک لیوان آب سرد ریخته و حداکثر 5 دقیقه جوشانده شود.
ضمن اینکه میتوان بر همین مقدار گل، یک لیوان آب درحال جوشیدن ریخته و پس از
15 دقیقه، صاف کرد. توجه شود که گلها را نباید بیش از 5 دقیقه جوشاند زیرا خواص آن از بین میرود. روزانه 3 تا 4 بار میتوان از این دمنوش استفاده کرد.
برای تهیه شربت پنیرک با اثرات خنککنندگی بدن نیز مقدار 10گرم از گل پنیرک را میتوان به مدت 10 تا 15 دقیقه در آب ولرم قرار داده تا رنگ آبی، بهطور کامل از گلبرگهای پنیرک خارج و به آب منتقل شود. مایع به دست آمده را صاف کرده و همراه با مقداری عرق بهارنارنج یا گلاب و کمی شکر مخلوط کنید. بهتر است شربت پنیرک جهت حفظ خواص دارویی آن بهصورت تازه، تهیه و مصرف شود.