شهروند| پس ازحمله ترکیه به هواپیمای روسیه، اوضاع سیاسی منطقه دچار ابهامهای جدی شده است و همین عامل هم بر اقتصاد خاورمیانه موثر افتاده است. سرمایهگذاران تنشهای سیاسی بین روسیه و ترکیه را به صورت جدی ارزیابی میکنند تا در این میان زیانی نداشته باشند. درشرایطی که طی سال گذشته اقتصاد ترکیه با افت اعتباری برای سرمایهگذاری روبهرو بوده، حالا هم با نوسانهای جدیتر روبهرو شده است و بورس این کشور با این وقایع برای دومین روز با افت روبهرو شد.
این تمام ماجرا نبود و تنشهای اخیر، بر بازارهای جهانی هم موثر افتاد؛ تقاضای طلا بهعنوان محل امن سرمایهگذاری بیشتر شده و حتی موج این نگرانیها، به بورسهای آسیایی نیز رسید. بورس کرهجنوبی و هنگکنگ ازجمله بازارهایی بودند که با نوسان مواجه شدند. تضعیف لیر (واحد پولی ترکیه) در مقابل دلار هم از دیگر تبعات این رویداد سیاسی بود که در بازار جهانی مشاهده شد.
دراین حوزه، تعدیل رشد قیمتی اونس طلای جهانی هم درشرایطی رخ داد که فضای انتظاری برای افزایش نرخ بهره آمریکا در نشست بعدی فدرال رزرو این کشور (بانک مرکزی) ایجاد شد.
به گزارش اقتصاد نیوز، نفت نیز با نگرانیهای به وجود آمده ناشی از این موضوع تا حدودی با رشد مواجه شد اما با این حال، تداوم فشار عوامل بنیادی (مازاد عرضه موجود درکنار نگرانی از کاهش تقاضا با کندشدن اقتصادهای جهانی مانند چین) رشد قیمتی نفت را تعدیل کرد. قیمت جهانی کالا مانند فلزات اساسی نیز با رشد از کف خود فاصله گرفت. بلومبرگ هم دراین خصوص درباره افزایش تنشها بین روسیه و ترکیه روایت خود را داشت و نوشت: بدترین عملکرد شاخصهای سهام جهانی در روز سهشنبه بود اما چهارشنبه روند متفاوتی را تجربه کرد. شاخص بورس استانبول افتی 4.4درصدی داشت که بیشترین افت این شاخص در 4ماه اخیر بود. شاخص آرتیاس روسیه نیز با ثبت بیشترین سقوط خود از اول سپتامبر، 3.3درصد کاهش داشت. بازار سهام امروز روسیه 1.6درصد رشد کرد، درحالی که بورس ترکیه بین افت و خیز نوسان داشت. روسیه بهعنوان بزرگترین منبع واردات ترکیه در سال 2014 بوده، به طوریکه بیش از 12درصد از تمامی گردشگران به ترکیه را روسها تشکیل میدادند. ترکیه دومین بازار بزرگ روسیه برای صادرات گاز است و این کشور نیمی از گاز مورد نیاز خود را از گازپروم تأمین میکند. لیر ترکیه هم برای سومین روز متوالی در برابر دلار
سقوط کرد.