شهروند| روند افزایشی قیمت ارز دیروز هم مانند روز قبل از آن ادامه داشت. صبح دیروز قیمت یورو به 3842تومان رسید و روندی صعودی را طی کرد. اما درعصر کمی از بهای آن کاسته شد و به 3850تومان رسید. بهای دلار نیز روندی افزایشی را طی کرد و به 3617تومان رسید. درمورد افزایش نرخ دلار و ورود آن به کانال 3600تومان تحلیلهای مختلفی وجود دارد. دراین حوزه یکی از کارشناسان بازار ارز در گفتوگو با «شهروند» معتقد است، نظرات برخی تحلیلگران به دلیل آنکه خود از داخل گود خبر ندارند و فقط تحلیل خود را اعلام کردهاند، چندان قابل قبول نیست. او میگوید: علت اصلی افزایش نرخ دلار این روزها هجوم قاچاقچیها برای تهیه دلار در بازار آزاد، با هر قیمتی و انتقال آن به خارج از کشور برای خرید و قاچاق مجدد است. این نشان میدهد قاچاق افزایش یافته و ازسوی دیگر بیکاری نیز درحال اوجگرفتن هست. درکنار عوامل مختلف داخلی سقوط هواپیمای روسیه در مرز ترکیه نیز در افزایش نرخ ارز بیتأثیر نبوده است. به هرحال گذر نرخ دلار از 3هزارو600تومان نگرانهایی را درمیان فعالان اقتصادی ایجاد کرده است اما دراین مدت هیچ عکسالعملی ازسوی اتاق بازرگانی ایران که بزرگترین تشکل خصوصی است، دیده نشده است. این درحالی است که طی ماههای اخیر روند افزایشی قیمت ارز تأثیر زیادی در صنعت و قیمتهای داخلی داشته است.
عملینشدن برجام دلیلی برای
افزایش قیمت دلار
درهمین زمینه مجیدرضا حریری، نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه بیش از 80درصد کالاهای واردشده از گمرک یا مواد اولیه و یا کالای واسطهای برای ورود به خطوط تولید هستند، گفت: این مورد بر قیمت تولید داخل تأثیر میگذارد. علاوه برآن نگرانی از افزایش بیرویه قیمت دلار درمیان فعالان اقتصادی یک نوع عدم تمایل به سرمایهگذاری مجدد را پیش میآورد. این افراد همیشه نگران هستند که اگر نقدینگی را به چیزی غیر از دلار تبدیل کنند، در ماههای آینده ضرر خواهند کرد. به اعتقاد او اکنون بیش از هرچیز دیگری بازار به آرامش و ثبات نیاز دارد. این درحالی است که ا فزایش 8 تا 10درصدی نرخ دلار در سهماه گذشته به بیثباتی در بازار و همچنین عمیقترشدن رکود به دلیل عدم اطمینان به آینده منجر شده است. او با اشاره به اینکه برطرفشدن تحریمها و برجام انتظار کاهش قیمت در بازار تقاضای ارزهای خارجی را بهوجود آورده بود، افزود: عملیاتینشدن برجام تاکنون موجب شد تا انتظار کاهش قیمت برآورده نشود و این امر عکسالعمل خود را در بازار به صورت افزایش قیمت دلار نشان دهد. مهمتر از این موارد شایعهای است که این روزها بیان میشود و کسی هم آن را تکذیب نمیکند. همه میدانیم که منابع ارزی دولت محدود است و نتوانسته به منابع پیشبینی شده در بودجه دست پیدا کند چراکه بودجه امسال را با نفت 70دلاری تعریف کرده بودند.حریری تأکید کرد: قاعدتا دولت در این شرایط منابع ارزی خود را تبدیل به ریال کرده و هزینههای جاری خود را با آن پوشش داده است و این تمایل واقعی میتواند در دولت وجود داشته باشد که برای تأمین ریال بیشتر موجودی اندک دلار خود را به قیمت بالاتری در بازار ارایه کند. به هرحال بزرگترین عرضهکننده ارزهای خارجی در بازار دولت است و میتواند تعیینکننده قیمت باشد و به نظر میرسد، این گمانه که دولت خود قیمت ارز را افزایش داده، بیپایه و اساس نباشد.
دیدگاه صنفی به نوسان ارز
او درباره بیتفاوتی اتاق بازرگانی ایران بهعنوان یک تشکل خصوصی گفت: در اتاق بازرگانی دیدگاههای متفاوتی وجود دارد و برخی صادرکنندگان به منافع صنفی خود نگاه میکنند و فکر میکنند اگر قیمت دلار افزایش داشته باشد، درآمد ارزی بیشتری کسب خواهند کرد. به این ترتیب منابع ارزی خود را در بازار به ریال تبدیل میکنند. اما این کار اشتباه است زیرا زمان صادرکردن با افزایش نرخ داخلی مواجه خواهند شد. همچنین رضا امیدوار تجریشی یک فعال اقتصادی دیگر با توجه به اینکه درشرایط حاضر ثبات بازار به صادر کننده کمک میکند، گفت: اینکه امروز کالایی را با نرخ دلار 3هزارو600تومان صادر کنیم و فردا این نرخ افزایش یا کاهش داشته باشد، برای صادرکننده همراه با ضرر خواهد بود. باید با مشتری به نحوی در ارتباط بود که قیمتها در یک برهه زمانی کوتاه تغییر نداشته باشد و قیمت ارائهشده اکنون در ماه دیگر دچار نوسان نشود. حتی برای سرمایهگذاران خارجی نیز مهم است که وقتی در داخل کشور سرمایهگذاری میکنند، دلار را با چه قیمتی وارد کردهاند و در زمان خروج چه قیمتی خواهد داشت و این تغییر و نوسان در قیمت ارز، سرمایهگذاران خارجی را هم دچار نگرانی
خواهد کرد.