سپهر دادجویتوکلی روزنامه نگار
این هفته با خبر پایان گروگانگیری هتلی در پایتخت مالی آغاز شد. گروگانگیری که به واسطه حوادث پاریس و هانوفر مورد توجه عمیق رسانهها قرار گرفت و حداقل ۲۰ کشته برجای گذاشت. همچنان وحشت از تروریسم در رسانههای مختلف، مهمترین موضوع آغاز این هفته بود، بهویژه تدابیر امنیتی شدید در اروپا و بیشتر از همه بلژیک.
هدف قرار دادن سوخوی روسی از سوی ترکیه، گمانهزنی رسانهها را در اواخر هفته داغتر کرد. از پاسخ غرب به نزدیکی تهران و مسکو تا آغاز جنگ جهانی سوم، تحلیلهای متنوعی بودند که رسانههای مختلف به آن پرداختند. تا آخرین روز هفته همچنان رسانهها منتظر واکنش روسیه هستند.
در زیر پوست اتفاقات جاری کشور ازجمله دادگاه بابک زنجانی و برگزاری نشست سران کشورهای گازی، بدهبستانهای انتخاباتی میرود تا به خبر اول اکثر روزنامهها تبدیل شود. لغو سخنرانیهای چندین چهره اصلاحطلب ازجمله کواکبیان، متعاقب آن دفاع چند اصولگرا از این اتفاق ازجمله حبیبی، اظهارات مکرر وزیر کشور و انتقادهای هر دو جناح به او، همچنان نوید اخبار داغ انتخاباتی را میدهد.
۱- در همایش اصلاحطلبان در قرچک، وزیر کشور دولت اصلاحات مورد حمله عدهای قرار گرفت. واکنش وزیر کشور دولت اعتدال به این اتفاق، بخشی از صفحه سیاسی روزنامههای چاپ شده در روز شنبه را به خود اختصاص داد. بسیاری از رسانهها در حاشیهنگاری این واقعه، به اصل موضوع برخوردهای اینچنینی اشاره و این رفتارها را کوتاهمدت اما قابل نقد توصیف کردند.
۲- معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش از راهاندازی شبکه اجتماعی دانشآموزان با عنوان «شاد» تا پایان سال ۹۴ خبر داد و گفت: «سعی میکنیم دانشآموزان را با ابعاد مثبت فضای مجازی آشنا و به وبلاگنویسی، ایجاد نشریات الکترونیکی و حضور فعال در فضای مجازی تشویق کنیم.» خبری که به خودیخود میتواند بسیار خوشحالکننده باشد، از اینرو مورد توجه بسیاری از رسانهها قرار گرفت. این را میتوان نخستین تلاش در ارتقای «سواد رسانهای» در کشور دانست.
۳- نشست سران کشورهای صادرکننده گاز در تهران موضوعی بود که اواسط هفته نگاه بسیاری از رسانهها را به خود معطوف کرد. جدای تحلیلها که بیشتر بر محور نزدیکی ایران و روسیه توافق نظر داشتند، کاربران شبکههای اجتماعی از زاویهای خاص به این موضوع نگریستند. لیموزین پوتین و نحوه ارنج و عملکرد تیم حفاظتی او بارها در بین این مخاطبان بازنشر شد و حواشی جالبی را به تصویر کشید. همچنین در هفته قبل، جمله پوتین به این مضمون که «ما مانند برخی همپیمانانمان از پشت خنجر نمیزنیم» مورد توجه خاص کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت.
۴- خبر پرداخت متوسط سالیانه ۲۱درصد یارانه در دو دولت نهم و دهم به 4 روزنامه جوان، وطن امروز، کیهان و رسالت، در بیشتر رسانههای کشور با واکنشهای کنایهآمیز همراه بوده است. بهزعم اغلب رسانههایی که از این یارانهها یا محروم بودند یا حداقل را دریافت میکردند، این فرآیند تاملبرانگیز و با نگاهی انتقادی همراه بوده است. گفتنی است؛ این ۲۱درصد از مجموع پرداخت حدود ۱۳ هزار و 840 دلار به ۱۷۱ رسانه بوده است که در دولت روحانی ظاهرا برای کلیه نشریات دولتی قطع و مقرر شده میان نشریات خصوصی تقسیم شود.
۵- رونمایی از «سورنا 3» که در حقیقت یک روبات انساننماست و حمله سایبری هکرهای ایرانی به آمریکا خبرهایی بودند که رسانههای دنیا طی این هفته در مورد ایران بازنشر کردند. رسانهها با تاخیر و البته تعجب خبر رونمایی از سورنا را در این هفته پوشش دادند. همچنین نیویورکتایمز خبر حمله سایبری از طرف ایران به حساب کاربری و ایمیل مقامات آمریکایی را منتشر کرده که البته این جنگهای سایبری معمولا با واکنش رسمی همراه نخواهد بود.