فیلم «قصهها» ساخته رخشان بنیاعتماد درحالی در پنجشنبه دومین روز جشنواره بینالمللی فیلم ونیز در بخش رقابتی به روی پرده رفت که با بازخوردهای خوبی از سوی منتقدان روبهرو شده است. رخشان بنیاعتماد در کنفرانس مطبوعاتي فیلمش با انتقاد از تحریمهایی که غرب بر کشور ایران تحمیل کرده است، عنوان کرد: «اگر اطمینان نداشته باشم فیلمم در کشورم به نمایش درمیآید، در هیچ جشنواره خارجی آن را نمایش نخواهم داد.» به دنبال بازخوردهاي رسانهاي اين فيلم، جیل لاولس نویسنده آسوشیتدپرس درباره بنیاعتماد مینویسد: «بنیاعتماد یکی از کارگردانهای مهم زن ایران است و فیلم «قصهها» تمرکز زیادی روی زنان دارد و از شخصیتهایی بهره میگیرد که بسیاری از آنها از فیلمهای قبلی او میآیند و طیف گستردهای از مستمریبگیران و بازنشستگان تا زنان خیابانی، پزشکان و کارمندان آسایشگاه زنان را در بر میگیرند.»
در همين حال نشریه سینمایی «اسکرین دیلی» به بررسی ساخته جدید بنیاعتماد پرداخته و ضمن جسورانه خواندن این اثر سینمایی آن را بیشتر موردپسند سینمادوستان علاقهمند به سینمای کمتر بینالمللی ایران توصیف کرده است. در بخشهایی از این نقد آمده است: «کارگردان با تجربه ایرانی در فیلم جدیدش «قصهها» به واکاوی در شخصیتهای متعلق به فیلمهای گذشتهاش میپردازد تا تلفیقی از زندگی و مشکلات مردم را در تهران امروز به تصویر بکشد؛ اگرچه الزامی برای آشنایی با ساختههای قبلی بنیاعتماد برای درک این فیلم وجود ندارد اما آشنایی با مجموعه آثار این فیلمساز درک عمیقتری را از آنچه در فیلم میگذرد به مخاطب ارایه میدهد.»
از سويي ديگر، نشریه ورایتی نیز با روایت داستان فیلم «قصهها» به تمجید از بازیهای روان و دیالوگهای خوب فیلم میپردازد اما استفاده از تصاویری از دوربین دستی مستندساز (حبیب رضایی در فیلم) را غیرضروری و گیجکننده میداند.
رخشان بنیاعتماد، حبیب رضایی و پیمان معادی پس از اكران فيلم در جشنواره فیلم ونیز در برابر دوربینها ایستادند و بهعنوان نمایندگان سینمای ایران عکس گرفتند. بنیاعتماد در کنفرانس مطبوعاتی فیلم گفت: موقعیت اقتصادی ایران سخت است و همه این سختیها برای تحریمهای اقتصادی غرب است که در عمل به ضرر مردم کشور شده است. او افزود: کودکانی که به بیماریهای سختی چون سرطان و اسکلروز مبتلا هستند از پیامد تحریمهایی که غرب به ایران تحمیل کرده رنج میبرند. واقعا دلم میخواهد شاهد برداشتن این تحریمها باشم. یک نفر باید پاسخی برای مردم ایران داشته باشد. «قصهها» در خیابانها، خانهها و اتومبیلهای شهر تهران فیلمبرداری شده و کارگردان میگوید: نمیشود گفت این فیلم زیرزمینی ساخته شده است. این فیلم با مشکلات و سختیهای یک تولید عادی ساخته شده است. اما لذت فیلم ساختن در سختیهای آن است.
«قصهها» یکی از 20 فیلمی است که در بخش رقابتی جشنواره فیلم ونیز برای دریافت شیر طلایی این جشنواره رقابت میکند. این فیلم مجموعهای از سکانسهاست که بر مبنای قصههای مختلف شکل گرفتهاند و در خلال آنها زندگی در تهران تصویر میشود، زندگی افرادی چون رانندگان تاکسی زیر بار بدهی، بازنشستگان کم درآمد و ناتوان و کارگران بیکار کارخانهها.
اين فيلم هرچند دلیل این مشکلات را بیان نمیکند، اما کارگردان خواسته است تا از ورای این قصهها از رنجی که با تحریمهایی که به دلیل برنامه هستهای ایران بر زندگی مردم عادی تحمیل شد، بگوید. بنیاعتماد در کنفرانس مطبوعاتی فیلم گفت: موقعیت اقتصادی ایران سخت است و همه این سختیها برای تحریمهای اقتصادی غرب است که در عمل به ضرر مردم کشور شده است. «قصهها» قرار است پاییز در ایران اکران شود.