افرادی که روده آنها مقدار زیادی متانول تولید میکند یا غذاهایی با فیبر زیاد مصرف میکنند، مدفوعشان در آب شناور میماند. مدفوع شناور در بیماران دارای سندرم سوء جذب هم دیده میشود که به علت تولید دیاکسید کربن و هیدروژن از غذاهای جذب نشده است. بنابراین کسانی که به علت گاز روده، اتصاع شکم و ناراحتی دارند، ممکن است اختلالاتی در زمینه حرکات روده یا سندرمهای سوء جذب داشته باشند که حتما در موارد شدید باید برطرف شود.
به طور کلی یک روده نرمال روزانه 7 تا 10 لیتر گاز تولید میکند، البته بیشتر گازهای تولید شده داخل خون جذب میشود و تنها 600 میلیلیتر از گازها بیرون رانده میشود. لازم به ذکر است که عمدهترین گازهای تولید شده نیتروژن است که حدود 90درصد گازهای دفعی را تشکیل میدهد.
اگر چه پدیده تخمیر باکتریایی و تولید گاز در روده پدیدهای طبیعی است اما مقادیر بالایی از هیدروژن و اکسیژن در رکتال در اثر افزایش تخمیر باکتریایی و سوءجذب از تخمیر یک ماده (مانند لاکتوز) بوجود میآید و نفخ شکم را سبب میشود. اگر مسأله تولید گاز و تجمع آن در روده در اثر کمبود آنزیم برای گوارش ماده غذایی (مانند لاکتوز) باشد، در این صورت باید آن ماده غذایی از رژیم کاسته یا بهطورکلی حذف شود.
برخی از مواد غذایی بهویژه میوهها و سبزیجات در بدن تولید گاز میکنند. غذاهایی که مقادیر زیادی گاز تولید میکنند شامل شیر و فرآوردههای لبنی، حبوبات بهویژه انواع لوبیا، عدس و سبزیجاتی مانند انواع کلم، پیاز، پیازچه، ترب و تربچه، شلغم، فلفل سبز و قرمز، هویج و کرفس و میوههایی نظیر سیب، موز، انگور، کشمش، زردآلو و آلو، طالبی، گرمک، خربزه، هندوانه و آووکادو هستند.
علاوه بر عوامل مذکور که در بروز نفخ موثرند، در سالهای اخیر عفونتهای قارچی که باعث اسهال و نفخ میشوند نیز بسیار شایع شده است. شایعترین نوع این قارچها کاندیدا آلبیکانز است. این قارچ در روده باعث تولید گاز و الکل شده و در نتیجه شخص دچار نفخ میشود. همچنین این قارچ مانند انسولین میتواند باعث کاهش قند خون شود. عطش و علاقه مفرط به مصرف مواد کربوهیدراتدار مانند شیرینی در شخص نیز افزایش مییابد. در صورت ابتلای
طولانی مدت به قارچ ذکر شده، ممکن است شخص دچار افزایش وزن شود. در صورت بروز چنین مشکلی با تغییر برنامه غذایی میتوان بستر تغذیهای قارچ را از بین برد. بدین ترتیب قارچ با کمبود مواد غذایی روبه رو میشود. اگر همزمان با این عمل از درمان دارویی ضدقارچی استفاده شود، قارچ میتواند برای پیدا کردن غذا از جدار روده وارد سایر اندامها و حتی دستگاه گوارش خون شده و مشکلاتی را پدید آورد. در تغییر برنامه غذایی باید به کیفیت، کمیت و نوع غذاها توجه کرد. همه غذاها باید در کمال تازگی و پاکیزگی تهیه شوند، بهویژه سبزیها را باید به خوبی شست تا از بروز عفونتهای مجدد جلوگیری شود. باید از مصرف کنسروها و غذاهای آماده و همچنین انواع سسها مانند کچاپ اجتناب کرد. این محصولات اغلب حاوی مقادیر زیادی شکر هستند. باید از مصرف مواد غذایی شیرین صرف نظر کرد. به جز عسل باید از خوردن هر نوع ماده غذایی که حاوی شکر، قند طبیعی و آرد سفید مانند انواع میوههای خشک شده، کیک، شیرینی، شکلات و آبنبات، برگهها (برگه آلو و برگه هلو) پلو و ماکارونی پرهیز شود.