شماره ۶۲۹ | ۱۳۹۴ چهارشنبه ۱۴ مرداد
صفحه را ببند
تنها جزیره ایرانی خزر زیر سایه سفر معاون اول ریاست‌جمهوری

جهانگیری شرایط گردشگری  و زیست محیطی آشوراده را بررسی کرد
شهروند| حواشی بار دیگر خود را به آسمان آشوراده رساند. پس از ماه‌ها سکوت و بی‌خبری درباره خوابی که برای تنها جزیره ایرانی خلیج فارس دیده شده بود، یک سفر، بار دیگر حواشی را به این جزیره بازگرداند.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری، برای افتتاح 20پروژه عمرانی، خدماتی و اقتصادی راهی گلستان شده بود که در سفر یک روزه خود، از آشوراده هم بازدید کرد. بازدیدی که با حضور معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست همراه شد و همین همراهی کافی بود تا حواشی احتمال تبدیل شدن آشوراده به مرکز گردشگری را با این سفر همراه کند.  پیش از انجام این سفر، خبرهایی از قول استاندار گلستان مبنی بر کلنگ‌زنی پروژه عمرانی آشوراده توسط معاون اول رئیس‌جمهوری شنیده شده بود و این سفر و همراهی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، باعث شد بار دیگر دوستداران محیط‌زیست و مخالفان تبدیل شدن آشوراده به مرکز گردشگری، از آینده‌ای که پس از حضور گردشگران در این جزیره، انتظار آشوراده را می‌کشید، ابراز نگرانی کرده و نسبت به این اقدام هشدار دهند.
گفته می‌شود، در این بازدید، معاون اول رئیس جمهوری از مرکز پرورش ماهیان خاویاری بازدید کرده و از ظرفیت‌های پرورش آبزیان در این منطقه مطلع شده است اما ایسنا در گزارشی کوتاه از همراهی روسای سازمان‌های حفاظت محیط‌زیست و میراث فرهنگی در این بازدید خبر داد و نوشت: «معاون اول رئیس‌جمهوری در این بازدید با توضیحات رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در جریان شرایط آب و هوایی و پوشش گیاهی این جزیره قرار گرفت و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، گزارشی از جاذبه‌های منحصربه‌فرد گردشگری در جزیره آشوراده ارایه داد و به تشریح جزییات طرح گردشگری در این منطقه پرداخت.»
همراهی روسای دو سازمانی که چند ماه پیش توافقنامه تبدیل آشوراده به مرکز گردشگری را امضا کرده بودند، حجت را برای دوستداران محیط‌زیست و مخالفان تبدیل آشوراده به مرکز گردشگری تکمیل کرد. آنها صراحتا معتقد بودند که حضور معاون اول در جزیره، به معنای اصرار دولت بر تغییر کاربری جزیره و تبدیل آن به مرکز گردشگری است.
این درحالی است که هفتم دی ماه‌ سال گذشته، سازمان حفاظت محیط‌زیست در نامه‌ای به سازمان میراث فرهنگی خواستار توقف طرح گردشگری در جزیره شده بود. در همان روزها، محمد مجابی معاون حقوقی و پارلمانی سازمان محیط زیست، درباره این نامه گفته بود:  «در تاریخ 7 دی ماه طی نامه‌ای به معاونت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کتبا اعلام شد که با توجه به این‌که مقدمات هنوز فراهم نشده است تا زمان فراهم شدن مقدمات قانونی باید این طرح متوقف شود و به تأخیر بیفتد تا این‌که مسائل حقوقی به‌طور کامل رعایت شود.»
این نامه و توضیحات معاونان سازمان، چندان دوستداران محیط‌زیست را آرام نکرد و بسیاری از آنها منتظر بودند تا در آرامشی که برقرار شده خبری درباره طی شدن مراحل تبدیل آشوراده به مرکز گردشگری شنیده شود تا این‌که سفر معاون اول ریاست‌جمهوری به تنها جزیره ایرانی خلیج فارس، بار دیگر راوی حواشی بسیاری شد. سفری که تنها دو خبرنگار را همراه خود می‌دید و خبرهای چندانی از آن به بیرون درز نکرده است.  در این میان، حر منصوری عبدالملکی مدیر دیده‌بان میانکاله و فعال محیط زیستی درباره این سفر و احتمالاتی که نگرانی‌های بسیاری را با خود همراه کرده به «شهروند» می‌گوید: «به نظر می‌رسد این بازدید یک بازدید حفاظت‌شده است و شاید قرار بوده در این سفر ابعاد بیشتری از طرح تبدیل جزیره به مرکز گردشگری روشن شود.»
او ادامه می‌دهد: «فکر نمی‌کنم در این سفر صحبتی از افتتاح بوده باشد، زیرا این افتتاح و این طرح، از نظر فنی مشکلات بسیاری دارد که اگر عملی به آن نگاه شود، امکان‌پذیر نیست. جزیره امکان تبدیل شدن به مرکز گردشگری انبوه را ندارد. مگر این‌که قرار باشد جزیره به سایتر تخصصی حیات وحش یا اکوتوریسم تبدیل شود.»  منصوری به نقل از منابع مطلعی که در این سفر حضور داشتند می‌گوید: «معاون اول و تیم همراهش از سمت کانال خوزینی یعنی از جنوب غربی جزیره وارد آشوراده شده و مسافت ساحل جنوبی را طی کرده‌اند و سمت رستوران رفته‌اند. در تمام این مسیر رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در توضیحات خود درباره جزیره تأکید کرده است که هیچ‌گونه ساخت و سازی در منطقه ممکن نیست.»
او با اشاره به این‌که در این فصل سال، جزیره بسیار گرم است، یادآوری می‌کند که «این بازدید می‌تواند نتایج خوبی داشته باشد و منجر شود که هر نوع ساخت‌وساز به منظور اجرایی کردن طرح گردشگری انبوه  منتفی شود.»
مدیر دیده‌بان میانکاله بار دیگر به کاستی‌هایی که جزیره با آن روبه‌روست، می‌گوید: «جزیره آب شهری ندارد. بیمارستان، پلیس و... ندارد. در روزهایی که هوا طوفانی است دسترسی به جزیره قطع می‌شود و اگر در این شرایط مشکل اورژانسی به وجود بیاید، مثلا آتش‌سوزی شود یا فردی نیاز به خدمات بیمارستانی داشته باشد، امکان تردد وجود ندارد و عملا دسترسی به جزیره غیرممکن است.»
هر چند، منصوری معتقد است که این سفر برای تبدیل جزیره به مرکز گردشگری دستاوردی ندارد و این طرح با این بازدید و صحبت‌های ابتکار منتفی خواهد شد، اما دیروز نگرانی از تصمیمی که در این سفر برای آینده جزیره گرفته می‌شود در میان دوستداران محیط‌زیست موج می‌زد. مدیر دیده‌بان میانکاله در پاسخ به این نگرانی‌ها هم می‌گوید: «باید صبور بود و به گزارش‌های مستند بعد از سفر توجه کرد. باید به مستندات واکنش نشان داد، نه شایعات. زیرا واکنش‌هایی که به شایعات نشان داده می‌شود، اثر واکنش‌ها را از بین خواهد برد.»


تعداد بازدید :  163