شهروند| ایرانیان گوی سبقت را در ابتلا به بیماریهای غیرواگیر از سایر کشورها ربودهاند. آمارها نشان میدهد، ایران در مصرف نمک، جزو کشورهای پرمصرف است، در مصرف میوه، سبزیجات و چربی، وضع نامناسبی دارد، میزان فعالیت فیزیکی ایرانیان کمتر و مرگومیر ناشی از مواد مخدر بالاتر از میانگین جهانی است. حتی گفته میشود مردم ایران بیشتر از سایر کشورها به «کمردرد» دچار میشوند. در بیماریهای روحی و روانی، هم جلوتر از کشورهای دیگر قرار داریم. براساس بررسیهای انجام شده، از هر 4 ایرانی، یک نفر دچار افسردگی است، حتی گفته میشود که اختلالات اضطرابی در ایران از میانگین جهانی، مصر و عراق و پاکستان بالاتر است. در سوانح و حوادث نیز رتبهای تقریبا دو برابر میانگین جهانی را داریم. همه اینها در گزارش احمد کوشا، رئیس اداره بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت است. گزارشی که وضع کشور را در ابتلا به بیماریهای غیرواگیر نشان میدهد. همین بالا بودن میزان ابتلا به بیماریهای غیرواگیر نه فقط در ایران که در خیلی از کشورهای دنیا سبب شد تا سازمان بهداشت جهانی، فرصت
10 سالهای بدهد تا کشورها 25درصد از بیماریهای غیرواگیرشان را کم کنند.«براساس برنامه سازمان بهداشت جهانی تاسال 2025 تمام کشورها باید 25درصد از مرگومیر زودرس ناشی از بیماریهای غیرواگیر را کاهش دهند. مرگومیر زودرس به معنی مرگ بین 30 تا 70سال است که متاسفانه درحال افزایش است. چهار بیماری دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، سرطانها و بیماریهای تنفسی مزمن شامل این برنامه میشوند و باید به میزان مشخصی کاهش داده شوند.»
به گفته او، براساس این برنامه باید تا 10سال آینده 25درصد کاهش مرگومیر زودرس، 20درصد کاهش شیوع فعالیت بدنی ناکافی، 10درصد سوء مصرف الکل، 30درصد مصرف نمک، 30درصد مصرف دخانیات و کاهش 25درصدی شیوع فشار خون بالا اعمال شود.کوشا در ادامه به ماجرای ممنوعیت مصرف دخانیات در مکانهای عمومی اشاره کرد. به گفته او اگر قانون منع دخانیات در مکانهای عمومی اجرایی شود، میتوان 6درصد از مصرف آن را کاهش داد. رئیس اداره بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت به ارزیابی خطر سکتههای قلبی و مغزی برای افراد بالای 30سال اشاره کرد: «قرار است از سیستم خانهها و مراکز بهداشتی درمانی برای رسیدن به هدف کاهش 25درصدی مرگومیر زودرس، استفاده کنیم. این طرح به صورت راهاندازی مراکز سلامت جامعه و فعالیت بهورزان و مراقبان سلامت در این مراکز در روستاها و شهرها اجرا میشود. به این صورت که از افراد بالای 30سال دعوت و خطر سکتههای قلبی و مغزی آنها در 10سال آینده ارزیابی میشود.»کوشا از غربالگری 3 سرطان روده، پستان و رحم نیز خبر داد: «مراقبان سلامت و بهورزان، علایم اولیه سرطان و سوابق افراد را کنترل میکنند که این سرطانها برای خانمها سرطان پستان و دهانه رحم است. اگر علایم در فرد وجود داشت به مراجع بالاتر ارجاع داده میشوند.» او به صدور کارتهای الکترونیک سلامت هم اشاره کرد. کارتهایی که قرار بود جایگزین دفترچههای بیمه شود: « اکنون در فاز سرشماری هستیم و در زمینه ساختارهای الکترونیکی آن نیز اقدامات خوبی درحال انجام است. زمانی که اقداماتمان کامل شود مردم میتوانند با یک کد، پیگیر اقدامات بهداشتی درمانی خود باشند.»کوشا درباره بیماریهای روحی و روانی در ایران هم گفت: « ما در بیماری افسردگی نیز از سایر کشورها جلوتر هستیم. بهطور میانگین از هر چهار نفر، یک نفر در کشور دچار افسردگی است، در نتیجه سیستم باید برای این قضیه برنامه داشته باشد. اختلالات اضطرابی در ایران از میانگین جهانی، مصر و عراق و پاکستان بالاتر بوده است. در سوانح و حوادث نیز بیشترین مقدار را دارد و تقریبا دو برابر میانگین جهانی است. ایران در «کمردرد» هم وضع نامناسبتری نسبت به سایر کشورها دارد.»