شهروند| عصر دوشنبه نهاد ریاستجمهوری میزبان برگزاری چهل و نهمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی بود. شورایی که در دورههای پیشین یکی از مشکلاتش جدی گرفتهنشدن توسط دولتیها بود و عدم حضور مدیران اقتصادی دولت چالش اصلی آن قلمداد میشد. اما این نشست درحالی برگزار شد که بررسی وضع اقتصاد ایران بعد از توافق هستهای و لغو تحریمها موضوع روز اقتصاد ایران است. از همینرو حضور حداکثری مسئولان دولتی از ارزش گذاری به این نشست خبر داد و اهمیت این موضوع روز را حکایت میکرد. مسئول دفتر رئیسجمهوری ، وزیر اقتصاد و دارایی، رئیسکل بانک مرکزی، وزیر نیرو، نفت و چند تن از نمایندگان مجلس و فعالان بخش خصوصی همه در این نشست حاضر بودند.
حال آنکه، مدتها بود که کرسیهای نمایندگان دولت در این شورا خالی مانده بود و اغلب موارد تنها یک یا حداکثر دو وزیر در این شورا حضور مییافتند. اما رونق نشست گذشته، بر اهمیت مسائل مطرح شده تأکید داشت؛ بهطوری که براساس گزارشهای اعلام شده در این جلسه چند تن از متخصصان در حوزههای مختلف با ارایه گزارشهایی به بررسی مسائل حقوقی و اقتصادی درخصوص توافقات به عمل آمده با کشورهای 1+5 و جایگاه جذب سرمایهگذاری خارجی در آینده ایران و برنامههای مدنظر در زمینه بازرگانی پرداختند.
مسابقه تولید ارزشافزوده باید راه بیفتد نه تولید رانت
محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیسجمهوری در چهل و نهمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی یکی از افرادی بود که نکاتی را بازگو کرد. او که پیش از این خود بارها در سمت بخش خصوصی میزبان دولتیها بود و همیشه از عدم حضور بخش دولتی در این نشستها گلایه میکرد، اینبار در مقامی متفاوت بود و از سمت دولت در کنار بخش خصوصی بود. او با اشاره به عزم دولت برای مقرراتزدایی و اجرای قانون بهبود محیط کسب و کار، گفت: رفع تحریمها به معنای رفع موانع است و اگر کسی گمان میکند با برداشته شدن تحریمها مشکلات حل میشود، قطعا خطا کرده است.
به گفته او، مرتفع شدن تحریمها شرایط را برای صاحبان انگیزه و برنامه مهیا میکند تا با برنامهریزی و به سرعت مسیر پیشروی را به منظور جبران عقبماندگیها در گذشته طی کند.
رئیس دفتر رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه تصویر اقتصاد ایران در فصل پس از گشایش، اقتصاد رقابتی است، گفت: اگر بنا بر تولید برای صادرات است باید خود را آماده حضور رقابتی کنیم. باید مسابقه تولید ارزشافزوده در کشور راهاندازی شود و نه مسابقه تولید رانت.
نهاوندیان با تاکید بر اینکه وظیفه بنگاهها و تشکلهاست که در مذاکرات با نگاهی دقیق و بلندمدت وارد شوند و طوری رفتار کنند تا نفع طرف مقابل در رشد پایدار اقتصاد ایران باشد، ادامه داد: تمام تلاش و موضع جدی دولت در سیاستگذاری این است که فضا برای رقابت سازنده فراهم شود. وظیفه دولت زمینهسازی برای ایجاد اشتیاق و حضور هیأتهای خارجی به کشور بوده و حالا باید بخش خصوصی کفایتش را در این مسابقه رقابتی نشان دهد.
طیبنیا: آثار رفع تحریمها را از اواخر امسال مشاهده میکنیم
علی طیبنیا وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی نیز به سخنان مسئول دفتر رئیسجمهوری صحه گذاشت و خاطرنشان کرد: باید بدانیم که رفع تحریمها باعث از بین رفتن مشکلات کشور نخواهد شد.او با بیان اینکه از اواخر امسال آثار رفع تحریمها را مشاهده میکنیم، یادآور شد: در حوزه تورم تصمیم جدی داریم که مقابله با تورم را ادامه دهیم تا به نرخ تورم تکرقمی دست یابیم؛ اگر ما دچار اشتباهات سالهای گذشته نشویم قطعا تورم را تکرقمی میکنیم. ما تا انتهای دولت بنا داریم تورم را به تکرقمی برسانیم.
این عضو کابینه دولت یازدهم در پاسخ به پرسش مبنی بر آینده بورس پس از رفع تحریمها خاطرنشان کرد: اینکه توافق رفتار هیجانی در بازار سرمایه، طلا و ارز را ایجاد نکرد، نشانهای از بلوغ اقتصادی بخش خصوصی بوده و طبیعی است صرف امضای توافقنامه هنوز اتفاقی نیفتاده است که بورس بخواهد نسبت به آن واکنش داشته باشد.
به گفته او، برخی اقتصاددانان نگرانند که دولت با رفع تحریمها و گشایش در درآمدهای ارزی دوباره اشتباهات گذشته را تکرار کرده و درآمدهای نفتی را در قالب بودجه هزینه کند که بر این اساس باید به صراحت اعلام کرد دولت بنا ندارد اشتباهات گذشته را تکرار کند و به هیچ عنوان قصد نداریم تولید داخلی را سرکوب کنیم.
وزیر اقتصاد و دارایی همچنین درباره همکاری با چین در دوره پساتحریم و زمزمههای کنار گذاشتن این کشور از فهرست شرکای استراتژیک ایران، گفت: در دوره پس از تحریم، با کشورهایی که در دوره تحریم به ایران کمک کردند همکاری خود را ادامه میدهیم و چین هم کماکان در لیست طرفهای تجاری ایران است.
نرخ گشایش اعتبار کاهش مییابد
این عضو کابینه یازدهم درخصوص کاهش نرخ گشایش اعتبارات اسنادی نیز گفت: مشکلی که هماکنون وجود دارد این است که بسیاری از مبادلات از طریق گشایش اعتبارات اسنادی صورت نمیگیرد و تبادلات تجاری به دلیل تحریم با حواله ارزی صورت میپذیرد که بر این اساس، در شرایط جدید این امکان به وجود میآید که السی حداکثر ۳۰درصد باشد.
سیف: بسیاری از صرافیهای غیرمجاز تعطیل شدهاند
همچنین ولیالله سیف رئیسکل بانک مرکزی در حاشیه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در پاسخ به سوالی درباره برخورد با صرافیهای غیرمجاز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با بسیاری از صرافیهای غیرمجاز برخورد شده و خیلیها نیز تعطیل شدهاند، همچنین نیروی انتظامی هم قرار است در این زمینه کمک کند. سیف در پاسخ به پرسشی درخصوص نامهاش به معاون اول رئیسجمهوری برای اختصاص 5میلیارد دلار یوزانس برای تأمین مالی بخش تولید نیز گفت: هماکنون پرداخت تسهیلات یوزانس به تولید آغاز شده و در جریان است، سهمیهبندی بخشهای مختلف تولید برای استفاده از این تسهیلات 5میلیارد دلاری همچنان پابرجاست و بخش صنعت نیز از اعتبارات یوزانس استفاده میکند.