کشور کوبا بهعنوان نخستین کشور در جهان بهخاطر موفقیت در ریشهکنکردن انتقال ویروس اچآیوی از مادر به جنین، از سازمان بهداشت جهانی (WHO) نشان اعتبار دریافت کرد.
دکتر مارگارت چان، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی (WHO) این دستاورد را بهعنوان یک پیروزی عظیم و گامی مهم به سوی نسلی پاک و عاری از ایدز برشمرد. او گفت که حذف این ویروس کشنده، یکی از بزرگترین دستاوردهای بهداشت عمومی است.
تلاش برای پایاندادن به انتقال ویروس اچآیوی از مادر به جنین در کوبا، از سال ۲۰۱۰ میلادی توسط سازمان بهداشت جهانی و سازمان بهداشت پان در آمریکایجنوبی (PAHO) آغاز شد. مراقبتهای خاص دوران بارداری، زایمان سزارین و جلوگیری از تغذیه با شیر مادر، چند مورد از مهمترین اقدامات در این زمینه هستند. در سال ۲۰۱۳ میلادی، تنها ۲۴۰هزار نوزاد با ویروس اچآیوی به دنیا آمدند. قرار است این حرکت عظیم و همگانی در دیگر کشورهای آمریکایجنوبی نیز صورت گیرد.
فرآیند اعتبارسنجی سازمان بهداشتجهانی، تأکید ویژهای بر خدمات اجباری رایگان در راستای حفظ حقوق بشر دارد.
هر ساله حدود ۱/۴میلیون زن آلوده به ویروس اچآیوی در جهان باردار میشوند. بدون استفاده از روشهای درمانی، شانس تولد نوزاد آلوده به ویروس حدود ۱۵ تا ۴۵درصد است؛ درحالیکه در صورت دریافت داروهای ضدویروسی مادر و جنین، این احتمال به یکدرصد کاهش مییابد.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، تعداد نوزادان متولد شده با ویروس اچآیوی از سال ۲۰۰۹ میلادی تاکنون، به نصف کاهشیافته که این آمار مدیون استفاده از داروهای ضدویروسی است.
ایدز از سوی سازمان بهداشت جهانی، ششمین بیماری کشنده نام گرفته است. درحال حاضر حدود 35میلیون نفر در سراسر جهان به ویروس HIV مبتلا هستند و تاکنون حدود 39میلیون نفر جان خود را بر اثر این بیماری از دست دادهاند. بدن آلوده به ویروس HIV، پذیرای بیشاز ۲۰ نوع عفونت کشنده و سرطان است. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۳ میلادی، حدود 35میلیون نفر در سراسر جهان به این ویروس مبتلا هستند که از این میان ۲/۳میلیون نفر کودک هستند. بیشتر مبتلایان در کشورهای کمدرآمد و فقیر زندگی میکنند. ویروس HIV یکی از مهمترین دلایل ابتلا به بیماری سل است.
روز جهانی ایدز از این جنبه اهمیت دارد که به تمام ساکنان کرهزمین و دولتها یادآور میشود که ایدز از بین نرفته است و هنوز هم نیاز به منابعمالی، افزایش آگاهی، مبارزه با تعصب و بهبود آموزش در این زمینه وجود دارد.
رابطهجنسی محافظت نشده، انتقالخون آلوده، به اشتراک گذاشتن سرنگ آلوده، انتقال از مادر به جنین، زایمان و شیردهی، مهمترین علتهای انتقال بیماری هستند.