| ترجمه: کیان خلیلی | مطالعه تجربههای موفق مربوط به شرکتها و موسسات بزرگ کشورهای مختلف برای همه ما میتواند آموزنده باشد. اما بررسی راههایی که این موسسات پیمودهاند و ابزارهایی که برای رسیدن به هدفشان استفاده کردهاند، بیش از هر گروه دیگری میتواند برای کسانی که بهتازگی تصمیم به راهاندازی موسسهای گرفتهاند، مفید باشد. در ادامه به بررسی موسسهای میپردازیم که در کشور فرانسه اقدام به تأمین غذا برای نیازمندان کرده است، این موسسه در طول فعالیتش از رقم 3هزار درسال به رقم 100میلیون غذا درسال میرسد و حوزه فعالیتش را نیز گسترش میدهد و همچنان در فرانسه درحال فعالیت است.
تاسیس
رستوران قلب مرکز خیریهای است در فرانسه که توسط یک کمدین بهنام میشل کلوچی معروف به کلوش (کلوش در فرانسه به معنای کمدین است) تأسیس شده است. این مرکز درسال 1985 با هدف تأمین غذای فقرا و بیخانمانها راهاندازی شدهاست. کلوش در سال 1944 در محله 14 پاریس بهدنیا آمدهاست، پدرش میوهفروش سادهای بوده که همین موضوع او را به فکر راهاندازی مرکزی برای تأمین غذای نیازمندان میاندازد. فعالیتهای این مرکز کاملا به صورت داوطلبانه انجام میشود و در ابتد با کمپینی تنها در فصل تابستان و زمستان شروع به کار کرده است، در این کمپینها سبدهای غذایی و غذای گرم بین نیازمندان توزیع میشده است. این مرکز در طول فعالیتش هرسال فعالیتهایش را گسترش میدهد، بعد از کمپینی آغازین رستورانقلب تصمیم میگیرد برنامهای نیز برای کودکان نیازمند طراحی و اجرا کند. برنامه مخصوص بچهها علاوهبر تأمین غذا شامل تأمین پوشاک، اسباببازی، ویزیتهای مجانی و دیگر اقلام موردنیاز کودکان میشود. تعداد رستورانهای مخصوص کودکان در همان سالهای ابتدایی به 88 مرکز در فرانسه افزایش مییابد، که این 88 مرکز به 40هزار بچه خدمات ارایه میکردهاند. هزینههای این مراکز بیشتر توسط افراد معروف جامعه تأمین میشود، بهطور مثال، یک خواننده هزینه فروش آلبومش را به این مراکز اهدا میکند. در سال 1985 کلوش پیشنهاد تأسیس مرکزی را مطرح میکند که در همه روزهایسال برای فقرا و نیازمندان غذا تأمین کند، این مرکز پس از راهاندازی روزانه بین 2 تا 3هزار غذا بین فقرا توزیع میکند و 5هزار داوطلب در این طرح شرکت میکنند. بعد از گذشت یکسال تعداد غذاهای تأمین شده به رقم 8.5میلیون میرسد، رستوران قلب هرسال میزان غذای تأمین شده را افزایش میدهد بهطوریکه این رقم به 11.5میلیون غذا در روز افزایش مییابد و تعداد داوطلبان هم روز به روز زیاد میشود.
تاریخچه
در این قسمت به بررسی فعالیتهای رستون قلب به تفکیکسال میپردازیم، سیر صعودیای که این مرکز هرسال داشته و گسترش حوزههای فعالیتش بسیار قابلتوجه است.
1988-1987: بین این سالها میزان غذای تأمین شده توسط مرکز به بیش از 22میلیون غذا میرسد و تعداد داوطلبان مرکز به 7300 نفر افزایش مییابد.
1989-1988: در این سالها پارلمان فرانسه قانونی را به تصویب میرساند به نام قانون کلوش؛ این قانون مالیات تمام کسانی را که به هر نحوی به موسسه کمک کردهاند، کاهش میدهد. در این سالها مقدار غذای تأمین شده توسط مرکز به 25میلیون غذا درسال افزایش مییابد و تعداد داوطلبان نیز به 8500 نفر میرسد.
1990-1989: رستوران قلب طرح جدید را آغاز میکند، در این طرح کامیونهایی که توسط مرکز تهیه شدهاند، هر شب به محلههای فقیرنشین پاریس میروند و بین فقرا غذای گرم توزیع میکنند، علاوهبر این تعداد غذای توزیعی به 26میلیون غذا درسال افزایش یافته و تعداد داوطلبان از مرز 10 هزار نفر میگذرد.
1991-1990: در این سال موسسه طرحی را بهمنظور خرید خانه برای نیازمندان آغاز میکند، در اینسال میزان غذای تامینی توسط رستوران قلب به 28میلیون غذا در سال و تعداد داوطلبان نیز به رقم 11هزار نفر میرسد.
1992-1991: در این سال مرکز برنامه خانهدار کردن نیازمندان را همچون برنامه تامین غذا جدی میگیرد و به همین منظور بخش جدیدی را در مرکز تأسیس میکنند. در اینسال میزان غذایی که مرکز سالیانه تأمین میکند به 30میلیون میرسد و تعداد داوطلبان که به شکل چشمگیری افزایش یافته به 17هزار نفر میرسد.
1993-1992: مرکز خانهای را تأسیس میکند که توسط بیخانمانها مدیریت میشود، مدیریت این مرکز بهعهده کسانی است که قبلا زیرنظر رستوران قلب قرار گرفتهاند و توانمند شدهاند. در این خانه از افراد بیخانمان به مدت 3 تا 6 ماه نگهداری میشود. در این سال یکمیلیون غذای دیگر به میزان غذای مرکز افزوده شده و به رقم 31میلیون میرسد.
1994-1993: در این سال خانهای برای کودکان تأسیس میشود که از بچههای زیر یکسال نگهداری میکند، علاوهبر این کار در این مرکز به مادران جوانی که تازه بچهدار شدهاند، آموزشهای لازم نگهداری از بچههایشان داده میشود. در این سال تعداد داوطلبان به 20هزار نفر افزایش مییابد و میزان غذای تأمین شده توسط مرکز به عدد 36میلیون میرسد.
1996-1995: موسسه بخش جدیدی تأسیس میکند که بهوسیله کشتیهای ترابری روی رود سن، از 70هزار بیخانمان نگهداری میکند. این کشتیها از این افراد بین 3 هفته تا 3 ماه نگهداری میکند. تعداد داوطلبان به 25هزار نفر میرسد و میزان غذای تأمین شده توسط مرکز به 50میلیون غذا افزایش مییابد.
1998-1997: در این سال خانههایی که توسط مرکز تأسیس شده است، با هم ارتباط برقرار میکنند و برای افرادی که از آنها نگهداری میکنند، برنامه سوادآموزی راهاندازی میکنند، در این سال دو خانه دیگر نیز به تعداد خانههای مرکز اضافه میشود. علاوهبر اینها برنامهغذایی موسسه همچنان گستردهتر شده و میزان غذای تأمین شده به رقم 59میلیون در سال و تعداد داوطلبان نیز به 35هزار داوطلب میرسد.
1999-1998: در این سال مرکز دیگری راهاندازی میشود به اسم رستوران فردا، در این مرکز هدف مشاورهدادن به افراد نیازمند است، در این مرکز به افراد درمورد آیندهشان مشاوره داده میشود تا علاوهبر کمکهای کوتاهمدت و تأمین غذای موردنیاز آنها، افراد نیازمند قادر شوند برای آیندهشان برنامهای مناسب داشته باشند. در اینسال میزان غذای تأمین شده سالیانه به 60میلیون غذا رسیده و تعداد داوطلبان به 40هزار نفر میرسد. ازسال 2000 به اینسو فعالیتهای موسسه و گسترش فعالیتهایش ادامه داشته است، ساختار موسسه دیگر تغییری نمیکند و تنها به تعداد داوطلبان و میزان غذایی که برای نیازمندان تأمین میکنند افزوده میشود، طی آماری که در سالهای 2008 منتشر شده است تعداد داوطلبان به بیش از 50هزار نفر و میزان غذایی که به نیازمندان کمک شده، به رقم 100میلیون غذا رسیده است.