شهروند| مالیات بر ارزش افزوده «مالیات غیرمستقیمی» است که مصرفکننده آن را به همراه بهای خرید اجناس و خدمات میپردازد و فروشنده موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند. این نوع از مالیات چندی است که در ایران گرفته میشود، اما هنوز محل بحث و گمانههای بسیاری است؛ چرا که برخی بخشهای اقتصادی با وجود نپرداختن این مالیات به دولت، آن را از مردم اخذ میکنند و از سوی دیگر هم، محل و نوع هزینه این مالیات برای اکثریت جامعه مبهم باقی
مانده است. در اینباره روز گذشته، علیرضا طاریبخش، معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی به جمع خبرنگاران آمد تا توضیحاتی ارایه کند. او در این جلسه ابتدا از جایگاه مالیات بر ارزش افزوده گفت و توضیح داد که در ایران با محاسبه نفت، حدود 55درصد رشد ناخالص تولید داخلی، مشمول مالیات ارزش افزوده میشود.
طاریبخش در جمع خبرنگاران، از 450هزار مودی مالیات بر ارزش افزودهای یاد کرد که در کشور وجود دارند و در سامانه مالیاتی ثبتنام کردهاند. او اعلام کرد که در مجموع 22هزارمیلیارد تومان مالیات بر ارزش افزوده و 12هزارمیلیارد تومان نیز عوارض دریافت شده است.
این مقام مسئول در ادامه سخنانش، به معافیت بانکها و موسسات مالی و اعتباری مجاز بابت خدماتشان اشاره کرد و افزود: موسسات اعتباری غیرمجاز شامل این معافیت نمیشوند و موسسات اعتباری که در لیست موسسات مجاز نباشند مالیات بر ارزش افزوده پرداخت میکنند.
معاون سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه موسسات غیرمجاز بیشتر از موسسات مجاز مالیات مستقیم میپردازند، گفت: هزینههای سود ارائه تسهیلات بهعنوان هزینههای قابل قبول لحاظ نمیشود، بنابراین مالیات مستقیم غیرمجازها بیشتر از مالیات موسسات مجاز است.
اغذیهفروشیها ملزم به پرداخت مالیات
طاریبخش همچنین با اشاره به اینکه پیشنهاد اصلاحیه قانون ارزش افزوده اعمال نرخ 10درصد است، در مورد میزان مالیات بر ارزش افزوده دریافتی از صنف طلافروشان، گفت: در آخرین دوره میانگین ابراز مالیات بر ارزش افزوده این صنف 900هزار تومان بوده است که اگر چه ممکن است این نرخ مطابق با واقعیت نباشد، اما نسبت به دورههای قبل بیشتر شده است. در ادامه معاون سازمان امور مالیاتی درباره مالیات ارزش افزوده بخشهای مختلف گفت: رستورانها از نیمه دوم سال 89 برای رسیدگی و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده فراخوان شدند و ملزم به دریافت و واریز مالیات بر ارزش افزوده هستند. از سال 94 سفرهخانههای سنتی و اغذیهفروشیهای زنجیرهای نیز فراخوان شدهاند. اما آژانسهای حملونقل و مسافربری از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند و نباید تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده، از مشتری وجهی دریافت کنند. او همچنین مستثنا بودن تعاونیهای مصرف در پرداخت مالیات برارزش افزوده را رد کرد.
جریمه 1.5 تا دو برابری متخلفان
فاکتور فروشی
او همچنین با اشاره به اینکه بیشتر اقلام مصرفی سبد خانواده از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند، تصریح کرد: درحال حاضر آرد، نان، گوشت، برنج، روغن، شکر، شیر و پنیر ازجمله اقلام معاف محسوب میشوند که در اصلاحیه این قانون قرار است ماست هم به آن اضافه شود. طاریبخش با تأکید برآن که دریافت مالیات بر ارزش افزوده از سوی کسانی که فراخوان نشدهاند مصداق گرانفروشی است، تصریح کرد: در این امر سازمان تعزیرات حکومتی و سامانه مربوطه وزارت صنعت، معدن و تجارت پیگیر است.
وی همچنین با اشاره به اینکه در لایحه جدید مالیات بر ارزش افزوده پیشبینی شده است که در جایی که فروشنده یا خریدار از پرداخت مالیات یا دریافت آن خودداری میکند، سازمان امور مالیاتی ورود پیدا کند، گفت: یکی از تاثیرات این مالیات ایجاد شفافیت است و فاکتور فروشی نیز بخشی از این امر است. بهترین راه برای سامان دادن به جلوگیری از پدیده فاکتور فروشی این است که تقاضا برای این امر به صفر برسد. سازمان امور مالیاتی براساس قانون، مالیات متخلفان را به صورت کامل دریافت میکند و براین اساس 1.5 تا 2 برابر جریمه میشوند.
طاریبخش همچنین با اشاره به تحقق 96درصدی مالیات بر ارزش افزوده در سال گذشته اظهار کرد: مهمترین پرونده فاکتور فروشی در این سال پرونده 126میلیارد تومانی بوده است که مالیات آن بهطور کامل دریافت شد و جریمه آن نیز
تعیین میشود.