شماره ۵۹۸ | ۱۳۹۴ شنبه ۶ تير
صفحه را ببند
حمله همزمان داعش به «کوبانی» و «حسکه»، با هدف تقویت قوا در «رقه»
ظهور دوباره شبح داعش در کوبانی
شبه‌نظامیان داعش در لباس نیرو‌های کرد وارد کوبانی شدند و غیرنظامیان را به گلوله بستند

گروه جهان | گروهی از شبه نظامیان داعش با برتن کردن لباس نیرو‌های امنیتی کُرد در روز پنجشنبه به شهر «کوبانی» در شمال سوریه نفوذ کردند و ده‌ها تن از غیرنظامیان ساکن این شهر را به خاک و خون کشیدند. همزمان با نفوذ عناصر افراطی به کوبانی، گزارش‌های دیگری نیز از حمله شبه‌نظامیان داعش به شهر «حسکه» در شمال شرق سوریه حکایت دارد.
بنابر اعلام گروه‌های ناظر درگیری‌ها در سوریه، حمله شبه‌نظامیان داعش به شهر کوبانی و دهکده‌ای در نزدیکی آن تا به این لحظه 146 کشته بر جای گذاشته است که تمام این قربانیان را شهروندان عادی و غیرنظامی تشکیل می‌دهند. به گفته «رامی عبدالرحمن»، رئیس تشکیلات موسوم به «دیده‌بان سوری حقوق بشر» که درگیری‌ها در این کشور را با استناد به منابع اطلاعاتی محلی دنبال می‌کند، جنایت اخیر داعش پس از کشتار صد‌ها تن از اعضای قبیله «شیتات »  در ‌سال گذشته و در شرق این کشور، بزرگترین صحنه قتل‌عام غیرنظامیان در سوریه است.
«ادریس نسان»، سخنگوی کرد‌های کوبانی حمله صبح روز پنجشنبه را حمله‌ای پیچیده خواند که در جریان آن شبه‌نظامیان داعش که به یونیفرم مبارزان کرد ملبس بودند از مرز‌های شرقی و غربی این شهر وارد کوبانی شدند.
وی در گفت‌وگویی تلفنی به تشریح جزییات این حمله پرداخت و گفت: «آن‌ها لباس نیرو‌های امنیتی کرد را بر تن کرده ‌بودند و بنابراین هیچ‌کس از دیدنشان نترسید و آنها نیز به روی مردم آتش گشودند و شهروندان بسیاری جانشان را از دست دادند». به گفته شاهدان عینی، شبه‌نظامیان داعش که به زبان کردی صحبت می‌کردند از مردم محلی می‌خواستند که از خانه‌ها خارج شوند و سپس آنها را به گلوله می‌بستند. افراطیون داعش در روز پنجشنبه همچنین نیرو‌های ارتش سوریه را در شمال شرقی حسکه مورد حمله قرار دادند. به گفته تحلیلگران، حمله همزمان به کوبانی و حسکه در جهت تلاش داعش برای منحرف کردن مبارزان کرد از شهر «رقه»، پایتخت خلافت خودخوانده افراطیون در سوریه صورت گرفته ‌است تا فرصتی برای دفع حملات کرد‌ها به دست آورد.
در ادامه حمله به کوبانی، در ساعت 2 بعد از ظهر روز پنجشنبه تنها چند تروریست در خانه‌ای باقی مانده بودند و نیرو‌های کرد نیز برای دستگیری و نابودی آنها در تلاش بودند. به گفته نسان هنوز مشخص نیست که چه تعداد از عناصر داعش به این شهر راه یافته‌اند و چند تن در جریان حملات این نیرو‌ها به قتل رسیده‌اند. شبه‌نظامیان افراطی در جریان این حمله دستکم 2 بمب را منفجر کردند که یکی از آنها در خودرویی و دیگری در یک موتورسیکلت جاسازی شده ‌بود.
بنابر گزارش دیده‌بان سوری حقوق بشر، عناصر داعش در روستای کرد‌نشین «بلخ بوتان» در نزدیکی کوبانی نیز دست‌کم 20 نفر را به قتل رساندند. داعش همچنین 3 خودروی بمب‌گذاری شده را نیز در نزدیکی مرز سوریه و ترکیه منفجر کرد. شهر کوبانی به این علت که در نزدیکی مرز سوریه با کشور ترکیه واقع شده‌ از اهمیتی استراتژیک برخوردار است. داعش در پاییز گذشته و به دنبال نبردی سخت و خونین این شهر را به تصرف خود در‌‌آورد اما نیرو‌های کرد در ماه ژانویه و با حمایت حملات هوایی ائتلاف بین‌المللی آمریکا علیه داعش موفق شدند بار دیگر کوبانی را آزاد کنند.
حمله به حسکه
اما همزمان در حسکه که در شمال سوریه و در فاصله 270کیلومتری شرق کوبانی واقع شده ‌است نیز درگیری‌های شدیدی میان شبه‌نظامیان داعش و نظامیان سوریه در جریان بود و به دنبال آن نیرو‌ی هوایی سوریه نیز حملاتی را علیه افراطیون ترتیب داد.بنابر گزارش‌ دیده‌بان حقوق بشر، افراطیون داعش در جریان حمله به حسکه خودرویی بمب‌گذاری شده را در یکی از ایست‌های نظامی ارتش سوریه منفجر کردند و کنترل چند محله در بخش‌های شرقی این شهر را در دست گرفتند.
در جریان درگیری‌ها در حسکه   حدود 30 نفر از نیرو‌های سوری و 20 تن از شبه‌نظامیان افراطی کشته شدند. هرچند که این شمار هنوز مورد تأیید منبع دیگری قرار نگرفته ‌است. حملات اخیر داعش به دنبال شکست‌های اخیر این گروه تروریستی در شهر‌های «عین عیسی» و «تل ابیض» در استان «رقه» صورت گرفت که در جریان آن نیرو‌های کرد با حمایت حملات ائتلاف بین‌المللی آمریکا موفق شدند نیرو‌های داعش را عقب بنشانند و با این پیروزی‌های تاکتیکی به 55 کیلومتری شهر «رقه» برسند. فعالان و مقامات کرد در چهارشنبه هفته گذشته از تکاپوی داعش برای تقویت قوا برای آمادگی در برابر حمله احتمالی به رقه خبر داده ‌بودند.
به گفته رامی عبدالرحمن، داعش کاروانی شامل 100 خودروی نظامی حاوی تسلیحات نظامی، مهمات و جنگجویان را از حومه شرقی رقه به یکی از پایگاه‌های این گروه تروریستی در داخل این شهر منتقل کرده‌اند.
استراتژی کلاسیک
حملات اخیر داعش در سوریه درحالی صورت گرفت که هفته گذشته اخبار گسترده‌ای درخصوص پیشروی نیرو‌های کرد در جبهه‌های نبرد علیه داعش منتشر شده ‌بود و نیرو‌های داعش با این حملات تلاش کردند تا به نوعی خود را از زیر فشار این حملات خارج کنند. افراطیون همچنین با این حملات بار دیگر به عناوین نخست خبری بازگشتند و با حمله به کوبانی نشان دادند   مناطقی که از کنترل داعش خارج شده ‌است نیز از گزند حملات احتمالی داعش در امان نخواهد بود.
«چارلز لیستر»، تحلیلگر پژوهشکده «بروکینگز» در قطر، حملات اخیر داعش در کوبانی و حسکه را استراتژی «کلاسیک» داعش برای منحرف کردن نیرو‌های کرد از رقه خواند. وی در توئیتی در این خصوص نوشت: «استراتژی کلاسیک داعش روز پنجشنبه در شمال سوریه اجرا شد: یورشی 3‌جانبه به کوبانی و حمله به حسکه برای منحرف کردن کرد‌ها از رقه».
لیستر در ادامه با اشاره به تاکتیک داعش در استفاده از لباس مبدل برای ورود به کوبانی نوشت: داعش قصد داشت با این حمله سیگنال مهمی را ارسال کند و آن تنها توقف حرکت نیرو‌های کرد به سوی رقه نبود، «بلکه القای پارانویا» و نوعی روان‌پریشی و اضطراب در بین مخالفانش بود.
«ناتاشا آندرهیل»، کارشناس گروه تروریسم در خاورمیانه دانشگاه «ناتینگهام ترنت» در بریتانیا نیز معتقد است که عقب‌‌نشینی‌های اخیر داعش در سوریه به معنای تضعیف افراطیون نیست.آندرهیل در یادداشتی در این خصوص داعش را گروهی هدفمند خواند که تمامی اقداماتش مبتنی بر تاکتیک و استراتژی است. وی با مقایسه القاعده و داعش عنوان کرد که گروه القاعده در تمامی دوران فعالیت خود نتوانسته‌ تا این حد مبتنی بر استراتژی عمل کند. این تحلیلگر در ادامه نوشت: «آن‌چه که ما از آن تحت عنوان پیروزی‌های استراتژیک علیه داعش یاد می‌کنیم ممکن است تنها یک خروج و تغییر استراتژی ساده باشد». وی درخصوص حمله داعش به کوبانی نوشت: «آن‌چه که ما در کوبانی شاهد آن هستیم، تلاش گروه داعش در 2 جبهه برای تصرف بخش‌هایی از کوبانی، بیانگر این موضوع است که عملکرد داعش بیشتر شبیه یک ارتش است تا سازمانی تروریستی».


تعداد بازدید :  260