سیستان و بلوچستان؛ این خطه گسترده و خشک، با مردمان سختکوش و خستگیناپذیرش خاستگاه ظریفترین هنرهای دستی ایران است. هنرهای دستی و سنتی که قدمتی به اندازه تاریخ یک قوم دارد و نسل به نسل توسط زنان و مردان منتقل شده است، هنری که شاهكار دستان هنرمند زنان و مردان این استان است، مورداستقبال همگان قرار گرفته و از اینرو به اقصینقاط جهان نیز صادر میشود.
اشکال هندسی بهکار رفته با رنگهای متنوع روی پوشاک زنان بومی سیستانی و بلوچ خود نمایانگر هنری خلاق زاییده ذهن پویای مردمان این دیار و بهویژه زنان است. جدای از این، مردان و زنان این دیار با پوشش محلی و سنتی نشان دادهاند که همچنان بر صیانت از میراثفرهنگی پایبند هستند. صنایعدستی رایج در این دیار، هم تامینکننده نیازهای خانواده و هم راهی برای امرار معاش بهشمار میآیند.
عبدالجبار آهنگان، جوان برومند و پرتلاش سیستانوبلوچستانی از سال 1383 به هنر حصیربافی و سوزندوزی روی آورده است.
وی که معتقد است هنر نزد ایرانیان است و بس در گفتوگو با خبرنگار زاهدانه میگوید: از کودکی به هنرهای سنتی علاقه خاصی داشتم از این جهت تصمیم گرفتم هنری که زاده این منطقه است را یاد بگیرم. هماکنون نزدیک به 11سال است که من و خواهرانم به هنر حصیربافی و سوزندوزی روی آوردهایم و در این راه با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری درخصوص تولید کار ملی و اقتصاد مقاومتی توانستهایم گام برداریم.
عبدالجبار میگوید: سوزندوزی، هنر ظريف و پرسابقهاي است که هيچکس بهدرستي نميداند از چه زماني در ايران شروع شده است. این هنر را بايد در زمره يکي از اصيلترين و جالبترين رشتههاي صنايعدستي کشور بهحساب آورد که آوازه شهرتش به فرسنگها دورتر از اين خاک هم رسيده و مردم بسياري از نقاط مختلف جهان، بلوچستان را به پشتوانه آن ميشناسند.
وی ادامه میدهد: حصیربافی یکی دیگر از قدیمیترین صنایعدستی در سیستان و بلوچستان است که مواد اولیه آن برگ درخت خرماست و این هنر یکی دیگر از هنرهای دستی اصیل و بومی سیستانوبلوچستان بهشمار میرود که از
گذشته دور تاکنون در نقاط مختلف رواج داشته است و زنان بلوچ در بافت حصیر شهرت خاصی را دارند. این هنرها که نوعی پیشینه خانوادگی برای ما محسوب میشود را با علاقه و مهارت خاصی انجام میدهیم، در این مدت توانستهایم درسال 93 یک شرکت تعاونی برای کار در عرصه هنرهای سنتی با نام شرکت تعاونی حجاب سرباز تأسیس کنیم که نهتنها منبع درآمدی برای امرارمعاش برای خود و اعضای خانوادهام شد بلکه منجر به اشتغالزایی برای 13 نفر دیگر هم شد. این جوان کارآفرین بیان میکند: سرمایه اولیه برای راهاندازی این شرکت 13میلیون تومان بود و در این زمینه از طرف دولت هیچگونه تسهیلاتی به ما تعلق نگرفت، قرار بود دولت از تولیدکنندگان داخلی حمایت کند اما چه زمانی این حمایتها عملی میشود، مشخص نیست؟ در این مدت تمام هزینهها را از درآمد شخصی خودمان پرداخت کردهایم و تسهیلاتی به ما تعلق نگرفته است. وی تصریح میکند: ما در راستای اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید ملی تمام سعی و تلاش خود را کردهایم و هماکنون تنها خواسته ما از دولتمردان این است ما را حمایت کنند که بتوانیم این شرکت تعاونی را گسترش دهیم تا در رفع بیکاری جوانان استان نیز موثر واقع شود.
این کارآفرین افزود: حمایت دولت از کارآفرینان مانع وابستگی به کشورهای بیگانه میشود و از واردات کالاهای مشابه در این زمینه جلوگیری
می کند، این مهم دلگرمی برای کارآفرینان را نیز در پی دارد زیرا خرید و فروش صنایعدستی در کشورهای همسایه باعث شده که بازار دلالان پررونق و گرم شود؛ آنها با قیمت بسیار پایین این محصول را از برخی تولیدکنندگان خریداری میکنند و با سود کلان به کشورهای دیگر به فروش میرسانند و این به ضرر تولیدکنندگان داخلی است. آهنگان در پایان خاطرنشان کرد: سیستانوبلوچستان استعدادهای زیادی در هنرهای صنایعدستی دارد، اما اگر این هنرمندان توسط سازمان میراثفرهنگی و دولتمردان حمایت نشوند در آیندهای نزدیک دیگر اثری از این هنر باقی نخواهد ماند.